Είπα πριν από μερικές μέρες να μην ξαναγράψω τίποτα, αλλά φαίνεται έχω κι εγώ φαγούρα στα δάχτυλα...Τέλος πάντων. Επειδή πολύς λόγος γίνεται περί αποχής και το τι σημαίνει αυτή για τις εκλογές, θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε όλοι καλύτερα το θέμα.
Έστω λοιπόν ότι έχουμε 6 κόμματα τα οποία το καθένα, αν ψήφιζαν όλοι θα έπαιρναν τους εξής ψήφους:
A KOMMA 43 = 43%
B KOMMA 40 = 40%
Γ ΚΟΜΜΑ 7 = 7%
Δ ΚΟΜΜΑ 5 = 5%
Ε ΚΟΜΜΑ 3 = 3%
ΣΤ ΚΟΜΜΑ 2 = 2%
ΣΥΝΟΛΟ 100 = 100%
Όπως βλέπετε από τα παραπάνω σε αυτή τη περίπτωση θα είχαμε 5 κόμματα στη Βουλή με το εκλογικό μέτρο του 3% που ισχύει.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι από αυτούς απέχουν 16 ψηφοφόροι και ότι αυτή η αποχή βρίσκεται σε κάποια αναλογία με τη δύναμη του κάθε κόμματος. Τότε θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα:
A KOMMA 43 (που θα ψήφιζαν) - 6 (αποχές) = 37 τελικοί ψήφοι.
Β ΚΟΜΜΑ 40 ( " " " ) - 5 ( " ) = 35 " "
Γ KOMMA 7 (που θα ψήφιζαν) - 2 (αποχές) = 5 τελικοί ψήφοι.
Δ ΚΟΜΜΑ 5 ( " " " ) - 1 ( " ) = 4 " "
Ε KOMMA 3 (που θα ψήφιζαν) - 1 (αποχές) = 2 τελικοί ψήφοι.
Δ ΚΟΜΜΑ 2 ( " " " ) - 1 ( " ) = 1 " "
ΣΥΝΟΛΟ = 84 τελικοί ψήφοι
Τα ποσοστά θα διαμορφωνόντουσαν (πάντα επί των ψηφισάντων) ως εξής:
A KOMMA 44.05% (διαφορά +1.05% )
Β ΚΟΜΜΑ 41.67% (διαφορά +1.67% )
Γ ΚΟΜΜΑ 5.95% (διαφορά - 1.05% )
Δ ΚΟΜΜΑ 4.76% (διαφορά - 0.24%)
Ε ΚΟΜΜΑ 2.38% (διαφορά - 0.62%)
ΣΤ ΚΟΜΜΑ 1.19% (διαφορά - 0.81%)
Συμπέρασμα. Σε περίπτωση αποχής ακόμα και περισσοτέρων αριθμητικά ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν αν δεν απείχαν, τα 2 μεγάλα κόμματα, αυτά θα αύξαναν τα ποσοστά τους σε αντίθεση με τα μικρά, που θα μειωνότανε η δύναμή τους. Το Ε Κομμα μάλιστα ενώ πριν θα έμπαινε οριακά στη Βουλή, στη δεύτερη περίπτωση δεν θα τα κατάφερνε. Νομίζω ότι πλέον είναι ολοφάνερο ποιούς ευνοεί η αποχή. Απλή αριθμητική είναι. Και φυσικά όλοι ξέρουμε ότι και η κατανομή των εδρών του κοινοβουλίου βγαίνει βάσει ποσοστού...
Η αποχή είναι σίγουρα πολιτική επιλογή. Το να νομίζει όμως κάποιος ότι έτσι "χτυπάει το κατεστημένο", αυτό είναι τουλάχιστον αφέλεια...
Υ.Γ Θα ζητήσω συγγνώμη από τους πιό "τυπολάτρες" φίλους μαθηματικούς που μπορεί να υπάρχουν ίσως μεταξύ μας , για την κάπως αυθαίρετη αναλογία, αλλά αν μπλέκαμε με δεκαδικούς θα μπερδευότανε κάπως το πράγμα. Πιστεύω ότι το βασικό νόημα πάντως βγαίνει...