Λοιπόν, έψαξα αρκετά στο Ιντερνετ, πήρα και μερικά τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες κι έχω καταλάβει τα εξής για τα single footswitches:
Το momentary footswitch (όπως Boss FS-5U) αλλάζει κανάλια μ' αυτόν τον τρόπο: καθαρό κανάλι > πατάς και κρατάς πατημένο και μπαίνεις βρώμικο > αφήνεις διακόπτη μπαίνει πάλι καθαρό.
Το latch footswitch (όπως Boss FS-5L) αλλάζει έτσι: καθαρό κανάλι > πατάς κι αφήνεις αλλάζει και μπαίνει βρώμικο > πατάς κι αφήνεις γυρνάει καθαρό.
Στους Roland Cube τώρα παίζει κάτι. Φαίνεται ότι το momentary footswitch δουλεύει όπως το latch, το latch όμως χρειάζεται 2 κλικ για ν' αλλάξει, γι' αυτό το λόγο πείραζε και τα εφέ μου. Κάτι στην κατασκευή του ενισχυτή "φταίει".
Αυτό που θέλω εγώ απ' το διακόπτη, είναι ένας latch. Επειδή όμως έχω Roland Cube, χρειάζομαι το momentary! Γι' αυτό προφανώς και στην ιστοσελίδα της Roland, για τον 20Χ προτείνουν το Boss FS-5U ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση δε μου κάνει! Κι ο Boss FS-6 έχει και τις 2 λειτουργίες (momentary & latched) και μπορείς να τις ρυθμίζεις ανεξάρτητα. Όλα είναι θέμα δηλαδή πώς δουλεύει το κύκλωμα. Το latch "έχει μνήμη" (γι' αυτό και μετά το release του διακόπτη η αλλαγή μένει) ενώ το momentary όχι.
Άρα, καλά έκανε κι ο πωλητής μου έδωσε τον latch διακόπτη, δεν ήξερε όμως την ιδιαιτερότητα του ενισχυτή. Γι' αυτό και ο Boss FS-5L δεν είναι προτεινόμενος στη Roland.
Ποιές είναι οι λύσεις τώρα: α)να πάρω το FS-5U άρα 30ευρώ, β)να πάρω το FS-6 άρα 60ευρώ, γ)να μείνω μ' αυτό που έχω και ν' αλλάζω και τα εφέ αλλά "δε δουλεύει σωστά", δ)να δοκιμάσω προφανώς την ιδέα του adr1anos, ε)να μην κάνω τίποτα και να πάρω αργότερα πετάλι βρωμιάς.
Το α) είναι το optimal αλλά τώρα τουλάχιστον "πονάει" λίγο. Το β) optimal κι αυτό αλλά "πονάει" περισσότερο. Το γ) είναι το ευκολότερο απλά φοβάμαι μη δημιουργηθεί κανα πρόβλημα. Το δ) θα το ξεκινήσω από σήμερα (θα πάρω και στέρεο καλώδιο να δω), απλά αν χρειαστούν τπτ ντρέμελ για ν' ανοίξω τρύπα στο casing, είναι πρόβλημα γιατί δεν έχω. Το ε) είναι tempting αλλά ακούω/διαβάζω ότι οι Roland έχουν μια χαρά βρώμικα οπότε είναι ίσως πλεονασμός.
Απ' όλ' αυτά, "έχασα" τα χρήματα για το διακόπτη που πήρα. Δεν είναι τόσο μπελάς τα 2 κλικ, απλά όχι το ιδανικό. Τουλάχιστον όμως κατάλαβα αρκετά πράγματα οπότε δεύτερη φορά λάθος δεν παίζει να γίνει. Άρα κέρδισα και κάτι έτσι; Trial-and-error, "πονάει" αλλά μαθαίνεις. Βλέπεις ότι σε περιπτώσεις καλύτερα να πάρεις αυτό που προτείνει η κατασκευάστρια (παρ' ότι πιο ακριβό), παρά να δώσεις παραπάνω χρήματα ή να μείνεις με κάτι που δε σε βολεύει 100%. Όπως και να 'χει, ελπίζω να έριξα αρκετό φως σ' αυτή την περίπτωση.
Είμαι ο Βασίλης και μόλις τελείωσα...