Χαίρομαι που γενικώς αρχίζουμε να γινόμαστε διαλλακτικότεροι και αν και εκτός θέματος πιστεύω εξακολουθούμε να είμαστε εντός θέματος με μια ευρύτερη έννοια...
Αγαπητέ papous: Μου λες πως σε προηγούμενο post σου με κατηγορούσες άδικα, γιατι θεώρησες πως σε κατηγόρησα κι εγώ άδικα και ήθελες να μου δείξεις πόσο άσχημο είναι; Μα αυτό δεν πήγα να κάνω κι εγώ και μάλιστα με πολύ ευγενικότερο τρόπο όταν κατηγορούσες τον MechMech για Σκοπιανή προπαγάνδα; Δεν το πήρες το μήνυμα; Αν έχεις συγκεκριμμένα στοιχεία για το εν λόγω άτομο καλά θα κάνεις να μας τα παραθέσεις για να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω για αυτόν και όχι απλά να επικαλείσαι μια τοποθέτηση στην οποία "θα μπορούσαν να αντικατασταθούν οι λέξεις". Αν τα έχεις, τότε κι εγώ μαζί σου! Να τον βρίζουμε απο κοινού!! Μέχρι όμως να το κάνεις αυτό, το μόνο που καταφέρνεις είναι να με κατηγορείς επειδή σου έδειξα το λάθος σου...
Παρ'ολα αυτά εξακολουθώ να θεωρώ πως χρησιμοποιείς τις γνώσεις σου επί της Ελληνικής γλώσσας προσπαθώντας να ακυρώσεις την επιχειρηματολογία άλλων συνομιλητών που δεν τη γνωρίζουν τόσο καλά όσο εσύ (αν όμως την είχαν διδαχθεί απο νωρίς στο σχολείο ;

) . Αυτό δε σημαίνει ούτε οτι εσύ έχεις απαραιτήτως εμπεριστατομένες θέσεις, ούτε οτι οι συνομιλητές σου έχουν λογικά κενά. Επιπλέον με τον ίδιο τρόπο επιχειρείς να υποβαθμίσεις τη σημασία της διδασκαλίας της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στη δημόσια παιδεία των ελληνόπουλων (Ναι! στο Γυμνάσιο αναφέρομαι!!! μην το λέω κάθε φορά..) το οποίο σου το ανέφερα και σε παλαιότερή μου τοποθέτηση και τότε ΔΕΝ απάντησες! Το "παιχνιδάκι" σου καλά κρατεί...
Φίλτατε Spartan: Πρώτον κι εγώ χαίρομαι που το υπερ-απόλυτο ύφος παλαιότερού σου μηνύματος (το οποίο και με εξόργισε) έγινε διαλλακτικότερο. Θεωρώ πως η έκφραση σου "ΣΑΝ ερευνητής" και "ΩΣ μισσαλόδοξος..." να οφείλονται στο "δαίμονα του τυπογραφείου". Αν πάλι όχι... τι να σου πω...
Αν κατάλαβα καλά τουλάχιστον τώρα αναγνωρίζεις πως σε αυτό τον τόπο προσέφεραν και άνθρωποι που ΓΝΩΡΙΖΑΝ τα αρχαία ελληνικά. Έχουμε κάνει κάποια πρόοδο σε αυτό το θέμα. Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία γιατί όπως είπες και αργότερα, σημασία έχει το ΠΟΙΟΣ προσφέρει και ΤΙ στην πατρίδα του και όχι αν ομιλεί την αρχαία ελληνική ή όχι. Αλλά δε θα ακυρώνουμε τη σημασία των α.ε. επειδή ο Βελουχιώτης δεν τα μιλούσε (δε θα σταματήσω να διαφωνώ για αυτόν)
Πες μου όμως.. Θεωρείς πως η ύπαρξη ενός έθνους εξαρτάται αποκλειστικά απο την πολιτική του δομή και τις σχέσεις εξουσίας φανερές ή κρυφές; Η γλώσσα, οι παραδόσεις, ο πολιτισμός (τεχνες/γράμματα/επιστήμες), η θρησκεία (είτε ο δωδεκαθεισμός, είτε το ανατολικό ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα στην Ελλάδα... τα ανάλογα για άλλα έθνη), η κοινή ιστορία, οι κοινές εμπειρίες και αγώνες, οι κοινωνικές δομές δεν παίζουν κανένα ρόλο; Το μόνο που στοιχειοθετεί την ύπαρξη ενός έθνους είναι τα κόμματα και η διαιώνιση της εξουσίας τους; Και πρέπει να υποβαθμίσω το Ελληνικό έθνος ειδικά των αρχαίων χρόνων, επειδή ο "τάδε" δολοφόνησε το "δείνα" προκειμένου να αρπάξει την έξουσία;
Και γιατί δηλαδή οι Νεοέλληνες που ΔΕ γνωρίζουν αρχαία Ελληνικά αλληλοσκοτώνονται για παράδειγμα στο γήπεδο; Ο Μιλτιάδης φταίει;
Και ο Δημόκριτος που έθεσε τις πρώτες πρώτες βάσεις για την ατομική φυσική και την υλιστική φιλοσοφία;
Ο Ηράκλειτος που έθεσε αν δεν απατώμαι το "διαλεκτικός" στον "υλισμό";
Ο Πλάτων που στην "Πολιτεία" του έθεσε τις βάσεις για τη σοσιαλιστική κοινωνία (πολύ αργότερα τις πήρε πίσω, αλλα ο προβληματισμός είχε τεθεί) αλλα και τη Χριστιανική φιλοσοφία (όχι θρησκεία);
Ο Πρωταγόρας;
Ο Ευκλείδης;
Ο Πυθαγόρας;
Ο Αρχιμήδης;
Ο Ιπποκράτης;
Η σοσιαλιστική κοινωνία των αρχαίων Κρητών;
Ο Όμηρος με τις απίστευτα ποιητικές,γλαφυρές του περιγραφές και τον άψογο χειρισμό της γλώσσας (αν κάνω λάθος ο papous θα με διορθώσει) δίδαξε και διδάσκει λογοτεχνία;
Ο Ησίοδος;
Ο Ευριπίδης;
Ο Αισχύλος;
Ο Αριστοφάνης;
Η Σαπφώ;
Ο Σοφοκλής;
Ο Ικτίνος;
Ο Καλλικράτης;
Ο Μισομήδης;
Ο Σόλων;
Ο Δράκων (δεν ήταν και με ΤΟΣΟ αίμα γραμμένοι οι νόμοι του);
Ο Λεωνίδας με τους 300 και τους 700 Θεσπιείς που δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία απέναντι στον οιονδήποτε όσο ισχυρός και αν είναι;
Όλοι αυτοί και πόσοι ακόμα άλλοι... πες μου... ποιόν δολοφόνησαν και ποιά συνομωσία έπλεξαν για να αναρριχηθούν στην εξουσία και να καταδυναστεύσουν το λαό; Αν μου φέρνεις ως παραδείγματα ΜΟΝΟ την άσχημη πλευρά του αρχαίου ελληνικού Έθνους (δεν την αρνούμαι.. που να σου πω για τη δική μου πατρίδα, το Άργος) για να το διαβάλλεις μάλλον έχεις χάσει ολίγον το δρόμο σου!
Είναι δηλαδή σα να μισώ την εργατική τάξη επειδή ο για δεκαετίες "πατερούλης" της, Ιωσήφ Στάλιν ήταν (κατα την άποψή μου) ένας απο τους μεγαλύτερους δικτάτορες δολοφόνους της σύγχρονης ιστορίας.
Είναι σα να μη δέχομαι την προσφορά ΚΑΙ του ΕΑΜ στην εθνική αντίσταση επειδή κάποιοι απο τους εκπροσώπους του δημιούργησαν εκατόμβες θυμάτων στο Μελιγαλά και το Φενεό (ειδικά εκεί γνωρίζω πολύ πολύ καλά). Όπως και να το κάνουμε πολέμησαν και τους Γερμανούς, δε μπορώ να το αρνηθώ. (εν μέρει μπορώ αλλα θέλει πολλή συζήτηση).
Ή σα να ακυρώνω γενικώς την αναρχική ιδεολογία και θεωρία επειδή κάποια ανώριμα παιδαρέλια των βορείων προαστίων μέσα στην ακμή και μερικοί προβοκάτορες βάζουν την κουκούλα τους, καίνε και σπάζουν ό'τι βρούν και αυτοαποκαλούνται "Πυρήνες" του δεν ξέρω κι εγώ τι...
Είναι απο την άλλη πλευρά σα να λέω πως η ακροδεξιά δικτατορία είναι καλή γιατί ο Παπαδόπουλος έφτιαξε δρόμους και στάδια (έστειλε και τον Παναθηναικό στο Γουέμπλευ

)
Τέλος πάντων, κουράστηκα βραδιάτικο...
Για να επιστρέψω στο θέμα. Η άποψή μου, ως μεμονομένο άτομο, ως Έλληνας πολίτης και ως εκπαιδευτικός (του ιδιωτικού τομέα) που έρχομαι σε επαφή με πολλά παιδιά -κυρίως του Γυμνασίου- τα οποία και ΜΙΣΟΥΝ τα αρχαία, αλλά ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΝ με άλλο τρόπο διδασκαλίας) είναι πως τα αρχαία Ελληνικά πρέπει να διδάσκονται απο πολύ νωρίς (ακόμα και στο Δημοτικό, περισσότερο όμως ως παιχνίδι) γιατί πέρα απο τους λόγους που έχω προαναφέρει, επιπλέον βοηθούν στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών αλλα και τη διάπλαση του χαρακτήρα τους ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία.
Όλα είναι θέμα τρόπου και θέλησης απο την πολιτεία... η οποία και δεν υπάρχει... αυτό όμως ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δε θα με πείσει πως τα αρχαία Ελληνικά πρέπει να καταργηθούν ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Μετα μεγίστης τιμής
Vaiking