Stinky, μα και βέβαια κάνω πλάκα.
Απλά αγαπητέ Gers, έχει τόσο πολύ υλικό εδώ μέσα να ψάξει κάνεις, πρώτα από όλα, για το ποιο λόγο να αγοράσει κιθάρα, δεύτερον τι κιθάρα να αγοράσει, τρίτον τι budget μπορεί να διαθέσει ανάλογα με αυτό που ψάνχνει και τόσα πολλά άλλα....που έαν κάτσει και διαβάσει, πρωτόν θα γίνει ο ίδιος γνώστης, δεύτερον θα καταλάβει πως ένας γνώστης ποτέ δεν θα του απαντούσε τι κιθάρα να πάρει εφόσον ο ίδιος δεν του έλεγε ακριβώς τι μουσική θέλει να παίξει. Μερικές φορές όντως δεν την παλεύω και π*π*ρ*λ*γώ.
Με λίγα λόγια, έαν θέλει καλύτερη κιθάρα, να δώσει περισσότερα φράγκα, για ποιότητα υλικών και εμφάνισης εφόσον δεν τον ενδιαφέρει η μουσική που θα παίξει.
Έαν πάλι φίλε μου, σε ενδιαφέρει ο ήχος της κιθάρας και το τι μουσική θα παίξεις, πρώτα από όλα πρέπει να ξέρεις ότι ο ήχος για τον καθένα είναι θέμα προσωπικό, όπως ας πούμε, το τι φαγητό αρέσει στο καθένα, πόσο αλμυρό, πόσο λεμονάτο, πόσο κοκκινιστό, πόσο πιπεράτο και ένα κάρο παραμέτρους, που μόνο η δική σου γλώσσα μπορεί να το κρίνει! Όλοι οι άλλοι μπορεί να είναι εντελώς άκυροι ή να πέσουν στο περίπου. Δεύτερον σημαντικό ρόλο έχει το τι μουσική θα παίξεις, μιας και κάθε κιθάρα, έχει φτιαχτεί περισσότερο για κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής, από εκεί και πέρα όμως, έαν εσένα σε φτιάχνει, μπορείς να παίζεις με την Jackson κλασσικά κομμάτια! έαν λοιπόν αύριο μεθαύριο σου πω εγώ, "καλά ρε φίλε χαζός είσαι ? πήρες αυτό το πράγμα για να παίζεις κλασσικά κομμάτια ?" θα μου πεις εσύ! "Ναι ρε βλάκα! σαν τον ήχο που βγάζει αυτή η κιθάρα δεν είναι κανένας!Έχει φοβερό κλασσικό ήχο!"
Η κιθάρα με λίγα λόγια, έαν θέλεις να ασχοληθείς μουσικά, δεν είναι κυρίως αυτό που βλέπεις (είναι και αυτή μία παράμετρος αλλά έρχεται τρίτη), αλλά αυτό που παίζεις και αυτό που ακούς. Αυτό που παίζεις είναι που λένε το playability τις κιθάρας, δηλαδή πόσο βολική σου έρχεται στο χέρι, στο σώμα, το βάρος της, το μέγεθός της, σα να δοκιμάζεις ένα αυτοκίνητο, πόσο άνετο είναι. Μετά πας λοιπόν στον ήχο της κιθάρας σου. Αναλόγος λοιπόν με τα ξύλα και κυρίως αναλόγος με τους μαγνήτες μιας ηλεκτρικής, βγαίνει και ο ανάλογος ήχος. Τεράστιο ρόλο παίζει και ο ενισχυτής που θα δοκιμάσεις μία ηλεκτρική κιθάρα. Η ίδια ηλεκτρική μπορεί να έχει τεράστια διαφορά από ενισχυτή σε ενισχυτή! Επίσης ακριβώς επειδή είναι ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, έαν πάρεις εσύ ένα κάρο ηλεκτρικά μπλιμπλίκια (πχ πεταλιέρα) πέραν του ενισχυτή σου θα διαμορφώσεις ανάλογα και τον ήχο που θέλεις. Μη νομίζεις δηλαδή ότι όλοι αυτοί οι μεγάλοι κιθαρίστες που παίζουνε, βγάζουν τον ήχο που ακούς μέσω μιας απλής κιθάρας και ενός ενισχυτή, έχουν συνήθως ένα κάρο ηλεκτρικά μπλιμπλίκια και ο ήχος τους είναι πολύ συγκεκριμένα διαμορφωμένος. Να μην σου πω ότι την ώρα που παίζουν το τραγούδι, αρκετοί, των διαμορφώνουν διαφορετικό σε διάφορα μέρη του κομματιού και δεν κρατάνε σε όλο το κομμάτι τον ίδιο ήχο.
Με βάση λοιπόν αυτά, αυτά που σου είπε ο G.K. και αυτά που θα διαβάσεις στο Kithara.gr, σκέψου και ξανακάνε την ερωτησή σου με διαφορετικά κριτήρια για το τι κιθάρα θέλεις να αγοράσεις.
Η δική μου ερώτηση είναι: "Τα γνώριζες ήδη αυτά που είπα ή σου είναι καινούρια"?