Προτείνεις λοιπόν να δοθούν λοιπόν χαρτιά σε μερικά από αυτά και τα άλλα να παραμείνουν "όμηροι" ή να σταλούν "πίσω"; (δεν υπάρχει "πίσω", αφού δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, ούτε για διακοπές δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε εκεί)
Αυτό που λες Βραζίλη, "δεν υπάρχει "πίσω", αφού δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, ούτε για διακοπές δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε εκεί", ισχύει μόνο για τα παιδιά προσφύγων (άτομα που διώχθηκαν από την πατρίδα τους, ή που έφυγαν λόγω φόβου διώξεων) και για τα παιδιά μεταναστών τα οποία είναι ανιθαγενή λόγω του ότι οι γονείς τους δεν φρόντισαν να τους αποδοθεί η ιθαγένεια της χώρας καταγωγής τους.
Ένα παράδειγμα: Τα τέκνα Ελλήνων μεταναστών που γεννιούνται στην Γερμανία μπορεί να μην παίρνουν αυτόματα την Γερμανική υπηκοότητα λόγω του ότι οι Γερμανικοί νόμοι δεν το επιτρέπουν, αλλά παίρνουν αυτόματα την Ελληνική ιθαγένεια εάν οι γονείς τους το ζητήσουν.
Ένα παιδί Αλβανών υπηκόων που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα παίρνει επίσης την Αλβανική ιθαγένεια αυτόματα (απ' ότι έχω πληροφορηθεί), εάν οι γονείς του το ζητήσουν, από το Αλβανικό κράτος. Οπότε ο νόμος περί ιθαγένειας δεν αφορά όλους τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, αλλά μόνο τους ανιθαγενείς και πάλι υπό προϋποθέσεις. (Έλεγχος κλπ)
Από την άλλη ένα παιδί Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά, οι οποίοι δεν έχουν πάρει την Καναδική υπηκοότητα, παίρνει αυτομάτως την Καναδική υπηκοότητα με την γεννησή του, αλλά μπορεί να πάρει και την Ελληνική ιθαγένεια αν το ζητήσει. Έχει δηλ διπλή υπηκοότητα.
Το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές παρέχεται σ' όλους τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ βάσει κοινοτικού δικαίου, ανεξάρτητα με την υπηκοότητά τους. Οπότε δεν βλέπω τον λόγο για διακρίσεις ανάμεσα στους μετανάστες ανάλογα με την χώρα προέλευσής τους. Εάν έχουν ενσωματωθεί, πρέπει να έχουν και το δικαίωμα ψήφου.
Το δικαίωμα ψήφου βέβαια δεν επεκτείνεται και στις Βουλευτικές εκλογές. Για να πάρει μέρος σ' αυτές κανείς πρέπει να είναι υπήκοος του κράτους διαμονής του.
Δηλ πολύς ντόρος για το τίποτα.
King, σου επιτρέπω να βάλεις μέσα σε εισαγωγικά ότι επιθυμείς, αλλά επίτρεψέ μου κι εμένα να έχω την γνώμη μου, και λόγω εμπειρίας και λόγω συγχρωτισμού και λόγω καταγωγής και λόγω δημοσιεύσεων.
Προσπαθώ μόνο να προειδοποιήσω. Αν κάποιος δεν
θέλει να δει τι έπεται - με τον ίδιο τρόπο που δεν ήθελε και το '89 - δικαίωμά του. Όμως δεν θα μπορεί να λέει: "δεν το είχα αντιληφθεί, δεν το είχα υπόψιν μου, δεν κατάλαβα ότι συνέβαινε, δεν μου το είχε πει κανείς...".
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=21436&ct=2