Φίλοι μου καλοί και αγάπητά μου παιδιά...Μοίρα σκληρή και άδικη με έριξε στη κατάντια να ζητήσω ελεημοσύνη...Δεν είμαι ζητιάνος

. Ένας φιλόμουσος 42χρονος πλέον είμαι με οικογένεια , κάνω μία από τις πιο μισητές σήμερα δουλειές (Δ.Υ) , δεν έχω ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις πέραν της απλής αριθμητικής και ελαχίστων μαθηματικών ( όσα μου επέτρεψαν οι κοπάνες μου να μάθω) ένα Λύκειο έβγαλα που τότε ήθελες σοβαρά μόρια για να μπεις έστω και σε ΤΕΙ και θα παραθέσω κάποιες σκέψεις που με ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό. Εδώ θα χρειαστώ τη βοήθειά σας , όσων τουλάχιστον κάνουν οικονομικές σπουδές αλλά και όσων γνωρίζουν δέκα πράγματα παραπάνω από εμένα. Αυτό που θα διαβάσετε το φτιάχνω αυτή τη στιγμή, είναι ζεστό και ελπίζω να καταλήξει με κάποιον ειρμό... Το ονομάζω... ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ .
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ : (Το διαβάζω σε διάφορα μπλόγκς που ισχυρίζονται ότι είναι επίσημο στοιχείο του Υπουργείου Οικονομικών) Η
Υποχρέωση της Ελλάδας σε ετήσια βάση για τόκους των δανείων είναι
12.95 δις Ευρώ .
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ : ( Με την παραπάνω επίσης έννοια) . Οι άνθρωποι που
πληρώνονται στην Ελλάδα από το Δημόσιο είναι
768.000 . Η μισθοδοσία τους για το
2010 (όλα τα στοιχεία αναφέρονται στο 2010) φτάνει τα
42.8 δις Ευρώ . Τα
λειτουργικά έξοδα του Δημοσίου ήταν για το
2010, 9.6 δις Ευρώ . Τα
έσοδα του Δημοσίου για το
2010 ήταν
53.65 δις Ευρώ .
Μιά απλή αριθμητική πράξη λοιπόν μας δίνει το εξής αποτέλεσμα : 53.65 ΕΣΟΔΑ - 42.8 ΜΙΣΘΟΙ - 9.6 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ- 12.95 ΤΟΚΟΙ =
-11.75 δις Ευρώ Άρα η Ελλάδα σαν Κράτος για να εξυπηρετήσει τους
τόκους των δανείων της για φέτος, πρέπει να βρεί
11.75 δις ευρώ. Παρατηρήσεις : Πρώτη παρατήρηση είναι ότι το πρόσημο είναι
θετικό , αν βγάλεις τους τόκους. Δηλαδή το δημόσιο δεν μπαίνει "μέσα" κατά το κοινώς λεγόμενον, αλλά έχει και ένα κέρδος της τάξης του
1.25 δις Ευρώ . Πιθανότατα βέβαια το 2009 να είχε μπει "μέσα" μιάς και το 2010 πάρθηκαν μέτρα που και μισθούς μειώσανε και που λειτουργικά έξοδα περικόψανε. Λέω όμως πιθανότατα , γιατί η ύφεση μάλλον προκάλεσε και μικρότερη εισροή εσόδων. Οπότε αυτό το στοιχείο μου διαφεύγει και κρατάω μιά επιφύλαξη.
Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι αν διαιρέσουμε τα
42.8 δις δια τους 768000 υπαλλήλους ο
μέσος όρος μισθοδοσίας είναι
55.729 ευρώ το χρόνο , δηλαδή (ακόμα και με 14 μισθούς )
3.980 ευρώ το μήνα. Αυτό το ποσό μου φαίνεται εξωφρενικό γιατί εγώ ακόμα και πριν από τις περικοπές δεν το έβλεπα ούτε με το κυάλι ( και έχω και περίπου 18 χρόνια δουλειάς) . Ίσως σε αυτά να περιλαμβάνονται οι ακαθάριστες αμοιβές και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ας το δεχτούμε όμως , για να κάνουμε τις υποθέσεις μας.