Αποστολέας Θέμα: Ήρθε το ΔΝΤ...  (Αναγνώστηκε 586665 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Johnie Darko

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Άντρας
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
Απ: Ήρθε το ΔΝΤ...
« Απάντηση #2050 στις: 24/09/11, 00:04 »
Χαχαχαχα... Φιλε μου εισαι απεριγραπτος...
Πραγματικα μετανιωνω που εγραφα τοσες μερες γιατι νομιζα οτι απλα επαιζες τον δικηγορο του διαβολου, κατι συνηθβς χρησιμο σε μια κουβεντα, αλλα οπως φαινεται το μονο που σε νοιαζει ειναι να δειχνεις προς ολες τις μεριες ποσο "ανωτερος", προχωρημενος και φιλοσοφημενος (και μην ξεχναμε προοδευτικος, οχι σαν εμας τα Ελληναρια).
Βεβαια δεν καταλαβαινεις οτι με οσα λες (γενικα, αλλα ειδικα με οσα ειπες στα τελευταια σου μηνυματα) οχι μονο αναιρεις τον εαυτο σου και οσα λες τοσο καιρο εδω μεσα, αλλα ταυτοχρονα δειχνεις και ποσο κομπλεξικος εισαι...
Που σαι, κανε και καμια αναγνωση οσων εχουν γραφτει εδω και 2 χρονια, για να δεις ποιοι ειναι οι Ελληναρες, οι ξενοφοβικοι, οι ρατσιστες κτλ, γιατι οπως φαινεται μπηκες εδω μεσα χωρις να ριξεις ενα βλεφαρο σε οσα εχουν γραφτει τοσο καιρο, μονο και μονο για να πουλήσεις λιγο μουριτσα, να κανεις τον χαβαλε σου και να "αποστομωσεις" τους "βλακες" τους Ελληναρες.
Μλκια που καθομαι και σου απανταω ακομα, θα προσπαθησω να μην ασχολουμαι ακομα κι αν ακουω τις μεγαλυτερες ηλιθιοτητες που εχω ακουσει εδω και καμια δεκαετια τουλαχιστον...

People say that tone is in the fingers...
and people also say that Les Pauls have more tone...
Les Pauls must therefore have more fingers...

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Έτσι να συμβιώνουμε, σαν τον σκύλο με τη γάτα...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2051 στις: 24/09/11, 10:58 »
Η απαντηση ειναι απλη: Δεν γινεται να επιστραφουν. Ακομα κι αν ολος ο πλανητης αυτη την στιγμη μαζευε ΟΛΟ το ρευστο που υπηρχε παγκοσμιως και το επεστρεφε στις τραπεζες, το χρεος θα παρεμενε (κατα τι ελαφρωμενο) γιατι εξαρχης αυτα τα χρηματα δημιουργηθηκαν απο το μηδεν με λογιστικο τροπο. Ετσι πχ αν το παγκοσμιο χρεος ειναι (λεμε τωρα ενα τυχαιο νουμερο) 50τρισ€, το πραγματικο ρευστο που υπαρχει στην αγορα ειναι μονο κανα τρισ. Ολο το υπολοιπο χρημα κυκλοφορει καλη τη πιστη (δηλαδη δεν υπαρχει παρα μονο σαν υποσχετικες αποπληρωσης του στις τραπεζες στο μελλον).

Μα Τζόνι, αυτή είναι και η βασική αρχή του συστήματος νομισμάτων. Είναι ιδεατό. Αυτό δεν καταλαβαίνετε και οι "υλιστές" κομμουνιστές, ότι αποτύχατε διότι δεν πρεσβεύετε ένα διαφορετικό σύστημα αλλά απλώς την αλλαγή εξουσίας! Το ρούβλι ήταν το ίδιο ιδεατό με το δολάριο!

Να σου εξηγήσω πόσο απλά λειτουργεί: Έστω ότι έχουμε ένα σύστημα τριών ατόμων, ο ένας είναι γεωργός, ο άλλος κτίστης, και ο τρίτος κατασκευαστής κιθαρών. Αυτό το σύστημα το καθοδηγεί μια κεντρική κυβέρνηση. Η κεντρική κυβέρνηση λοιπόν προσλαμβάνει τον κτίστη να φτιάξει ένα τοίχο και του δίνει 100 ευρώ. Ο κτίστης χαρούμενος πάει και αγοράζει μια κιθάρα που στοιχίζει 100 ευρώ. Ο κατασκευαστής κιθάρας δίνει τα 100 ευρώ στον γεωργό για να αγοράσει αναλώσιμα. Ο γεωργός δίνει τα 100 ευρώ στον κτίστη για να του κατασκευάσει μια αποθήκη. Ο κτίστης δίνει τα 100 ευρώ στον γεωργό για να πάρει τρόφιμα. Ο γεωργός δίνει τα 100 ευρώ στον κατασκευαστή κιθάρας για να αγοράσει μια κιθάρα.

Μέχρι εδώ βλέπουμε ότι και ο κατασκευαστής κιθαρών και ο χτίστης και ο γεωργός "έβγαλαν" από 200 ευρώ ο καθένας σ' αυτό το οικονομικό αλισβερίσι, σύνολο 600 ευρώ, ενώ το τυπωμένο χρήμα που κυκλοφορεί είναι μόνο 100 ευρώ.

Όλα αυτά συνεχίζονται εσαεί, αυξάνοντας το ΑΕΠ του συστήματος μόνο με 100 ευρώ τυπωμένο χρήμα. Ώσπου.......... ο κατασκευαστής κιθάρας σκέφτεται: "Αντί να κάθομαι ως χαμάλης να κατασκευάζω κιθάρες, δεν είναι καλύτερα να αγοράσω μια Ευρωπαϊκή που κοστίζει 50 ευρώ, να την πουλήσω 100 ευρώ, και να βάλω και τα πενήντα στην τράπεζα να τοκίζονται?" Οπωσδήποτε τον συμφέρει. Περισσότερο κέρδος, λιγότερος κόπος.

Όμως τότε ως δια μαγείας εξαφανίζεται το ρευστό (βλ τυπωμένο χρήμα) από την αγορά και η αγορά δεν κουνιέται. Τίποτα δεν αγοράζεται τίποτα δεν πουλιέται, πέφτει το ΑΕΠ, ύφεση.... Πείνα και δυστυχία.

Οπότε η κεντρική κυβέρνηση αναγκάζεται να δανειστεί 50 ευρώ από την τράπεζα και 50 ευρώ από ένα εξωτερικό σύστημα ώστε να ξαναδώσει 100 ευρώ στον κτίστη και να αρχίσει να ξαναλειτουργεί η αγορά.

Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο οι εισαγωγές αλλά και η αποταμίευση επηρεάζουν το δημόσιο χρέος. Έχεις άδικο Τζόνι. Ο υπερκαταναλωτισμός επηρεάζει τις εθνικές οικονομίες. Αλλά κι εσύ Μονόχειρα έχεις άδικο. Ενώ το νόμισμά μας είναι διεθνές το έλλειμα εγγράφεται στην εθνική οικονομία. Αν συμπεριλαμβανόταν στην Ευρωπαϊκή οικονομία τότε απλώς δεν θα υπήρχε, θα διαγραφόταν ως δια μαγείας!

Οπότε η μόνη λύση, δεδομένου του συστήματος που ακολουθούμε τόσα χρόνια, είναι η Ευρωπαϊκή ενοποίηση. ;)
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος elrich

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Κιθαρομπούζουκο ολέ
    • Προφίλ
    • http://laikikithara.forumgreek.com
« Απάντηση #2052 στις: 24/09/11, 12:39 »
Οπότε η μόνη λύση, δεδομένου του συστήματος που ακολουθούμε τόσα χρόνια, είναι η Ευρωπαϊκή ενοποίηση. ;)

Ό,τι καλύτερο και ουσιωδέστερο έχω δει να γράφεται σε αυτό το Thread...
Προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε σαν κράτος και όχι να κλεινόμαστε στο καβούκι μας.
Βέβαια σε μια πλήρη ένωση ωφελούνται οι ασθενέστεροι και ζημιώνονται οι ισχυροί (όπως έγινε και στην ένωση των δύο Γερμανιών) αλλά τα μακροπρόθεσμα ωφέλη θα είναι μεγάλα για όλους.

Αποσυνδεδεμένος Tempus

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #2053 στις: 24/09/11, 13:04 »

[...]
 Ενώ το νόμισμά μας είναι διεθνές το έλλειμα εγγράφεται στην εθνική οικονομία. Αν συμπεριλαμβανόταν στην Ευρωπαϊκή οικονομία τότε απλώς δεν θα υπήρχε, θα διαγραφόταν ως δια μαγείας!

Δηλαδή να φορτώσουμε το έλλειμμα μας στο πλεόνασμα των άλλων ώστε η συνισταμένη να βγει πλεόνασμα; Γιατί μου φαίνεται σαν λαμογιά κάτι τέτοιο;  ???

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2054 στις: 24/09/11, 13:24 »
Δεν διαφωνω pappou οτι ετσι λειτουργει το συστημα. Εξαλλου εχω πει την αποψη μου περι νομισματος και χρηματοπιστωτικου συστηματος, ας μην τα ξαναναφερω...
Απο κει και περα η ενοποιηση θα γινει, τωρα με ποιους ορους και αν θα συμπεριληφθουν ολα τα κρατη που ειναι ηδη στην ΕΕ, ειναι αλλο θεμα.
Αναλογως με το ποσο "καθομαστε καλα" φανταζομαι και κατα ποσο συνεχιζουμε να πληρωνουμε το νταβατζιλικι...

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2055 στις: 24/09/11, 13:45 »

[...]
 Ενώ το νόμισμά μας είναι διεθνές το έλλειμα εγγράφεται στην εθνική οικονομία. Αν συμπεριλαμβανόταν στην Ευρωπαϊκή οικονομία τότε απλώς δεν θα υπήρχε, θα διαγραφόταν ως δια μαγείας!

Δηλαδή να φορτώσουμε το έλλειμμα μας στο πλεόνασμα των άλλων ώστε η συνισταμένη να βγει πλεόνασμα; Γιατί μου φαίνεται σαν λαμογιά κάτι τέτοιο;  ???

Δεν ξέρω αν είναι "λαμογιά" ή όχι. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι αυτός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός. Το προφανές είναι ότι δεν είναι λογικό να εγγράφεται το έλλειμα σε διαφορετικό θεσμό από αυτόν που εκδίδει το χρήμα. Αυτό βέβαια είναι γνωστό στις χρηματαγορές, αυτός είναι και ο λόγος που το ευρώ είχε την προηγούμενη βδομάδα 1.38 $ και αυτήν 1,43!

Στο αρχικό απλοϊκό παράδειγμα φαντάσου ότι, με μια σύμβαση η τράπεζα αλλά και ο εξωτερικός παράγοντας γίνονταν μέρος του συστήματός μας. Θα υπήρχε έλλειμα και εξωτερικό χρέος? Σαφέστατα όχι!

Τζόνι, τα κράτη που είναι στην ΟΝΕ θα συμπεριληφθούν. Δεν είμαι αντίθετος με την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά πολλοί από εμάς είναι. Αν την έθεταν ως θέμα για την δημιουργία του Ευρώ τότε ο Ευρωπαϊκός νότος θα επαναστατούσε. Δεν θα μπορούσε ποτέ να δεχθεί μια απώλεια της "εθνικής ταυτότητας". Με τον σημερινό τρόπο έχουμε και την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με τις αναδυόμενες οικονομίες, και την ηθελημένη και άνευ αντίδρασης προσχώρηση όλων!

Εκτίμησή μου, μπορεί και να λανθάνω....
Δεν στενοχωριέμαι για ότι έχασα αλλά για ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει. Αυτό που είχαμε το κουβαλάμε πάντα, αυτό που δεν κερδίσαμε το ονειρευόμαστε.

Αποσυνδεδεμένος monoxeiras

• Θαμώνας
  • Αγαπα με αληθινα και θα σε δανειζω
    • Προφίλ
« Απάντηση #2056 στις: 24/09/11, 15:08 »
Αλλά κι εσύ Μονόχειρα έχεις άδικο. Ενώ το νόμισμά μας είναι διεθνές το έλλειμα εγγράφεται στην εθνική οικονομία. ...

Μα δεν ειπα τιποτα αλλο εγω γιαυτο και διευκρινησα και πριν στον Τζονι οτι το "οικονομια ΜΑΣ" που χρησιμοποιει δεν το αντιλαμβανομαστε ολοι εδω με τον ιδιο τροπο. Αυτα τα "μας" και τα "τους", τα "μεσα" και τα "εξω", οι "Ελληνες" και οι "Ευρωπαιοι" δεν ειναι διαχωρισιμα στην ατζεντα μου . Ουτε οι εισαγωγεις κιθαρων χωριζονται σε αυτους τους καλους που εχουν ελληνιδα μανα και σε εκεινους τους επικινδυνους για την "οικονομια ΜΑΣ" που ο μπαμπας τους παντρευτηκε Ιταλιδα η που εγκατασταθηκε στο Βελγιο.

Οσο για την ενοποιηση: Απο το στομα σου και στου θεου τ'αυτι.

Μακαρι αυτη η κριση να μας παει προς τα εκει, παρα στο να μισουμε τους γειτονες μας θεωροντας οτι μας φταιξαν αυτοι για ολες τις κουτοπονηραδες που κατα συρροη καναμε/κανουμε. Δυστυχως βλεπω οτι οσο ζοριζομαστε, τοσο κλεινομαστε στους εαυτους μας και "ανακαλυπτουμε" οτι παντα φταινε οι αλλοι. Ισως δυστυχως να μας παει λοιπον πολυ πισω απο θεμα ξενοφοβιας/παγκοσμιοφοβιας/ευρωπαικοφοβιας αυτη η ιστορια...

Πληθαινουν οι φωνες μισους προς τους διπλανους, για επιστροφες σε ταλαντα, οβολους, κλεισιμο συνορων, δημευσεις περιουσιων, αθετησεις συμφωνιων/υποσχεσεων, εξοδου απο ενωσεις, τσαμπουκαδες με γειτονικα κρατη, καομποιλικια με πολιτικους/τεχνοκρατες/επιχειρηματιες αλλων χωρων, ακομα και καλλιεργεια ενος τυπου συλλογικου, ανακλαστικου μισους/αντιπαθειας προς τον απλο λαο του διπλανου κρατους. Φοβαμαι μαλιστα οτι αυτα ειναι αμοιβαια. Το πως νιωθουμε για "αυτους" εδω και κανα δυο χρονια πια δεν κρυβεται, το εκφραζουμε μαλιστα ευθαρσως, περηφανα, ανερυθριαστα και ανοιχτα, δημοσιως σε πλατειες, σε συνθηματα, τηλεορασεις, γκαλοπ...και μετα απορουμε γιατι και απο πλευρας τους αρχιζουν τα αισθηματα να γινονται αμοιβαια.

Παντως επειδη ο καθε ανθρωπος ανεξαρτητα απο το κρατος απο το οποιο προερχεται εχει και ατομικα την αξια του και κρινεται και απο αυτην, θεωρω οτι οσο και να μισησουμε ως κρατος τους γειτονες (και λογικα να μας μισησουν πισω), παντα θα υπαρχει χωρος στις χωρες τους για ευπροσδεκτους (που δε τους νιωθουν ως εχθρους), οποτε δεν ανυσηχω ιδιαιτερα σε ατομικο/οικογενειακο επιπεδο.

Ιδωμεν.
« Τελευταία τροποποίηση: 24/09/11, 15:34 από monoxeiras »
Αλλαζουμε τον κοσμο, παιζουμε μονο με Gibson.

Αποσυνδεδεμένος Eagle Of Kamelot

• Sworn Killer of Trolls
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Set the flag and carry on, carry on into unknown
    • Προφίλ
« Απάντηση #2057 στις: 24/09/11, 15:29 »
Monoxeira, απο ιστορια ξερεις? Τα τελευταια 5000 χρονια τουλαχιστον, μονο πολεμους και μιση ξερω οτι υπηρχαν και οι συνεργασιες ηταν εναντιον καποιων αλλων...αμα νομιζεις οτι εμεις ειμαστε οι κομπλεξικοι κι εξω μας αγαπανε, ζεις πραγματικα στην κοσμαρα σου. Ο ανθρωπος εμαθε να βλεπει το διπλανο του ανταγωνιστικα κι οτι και να λεμε, αυτο ισχυε απο καταβολης κοσμου.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2058 στις: 24/09/11, 15:41 »
Προσωπικα δεν θα ειχα κανενα προβλημα αν γινοταν η Ευρωπαϊκη ενοποιηση οπως θα επρεπε να γινει, που σημαινει κοινοι μισθοι για ολους, κοινοι φοροι για ολους, κοινη ασφαλεια και παιδεια και αρα κοινη οικονομικη πολιτικη με ολα τα + και ολα τα -.
Αλλα ειλικρινα πιστευεις οτι αυτο θελουνε να κανουν ή απλα να μετατρεψουν τον Ευρωπαϊκο νοτο σε φθηνο εργατικο χερι που θα φυτοζωει κατω απο το βαρος αιωνιων τοκων;

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #2059 στις: 24/09/11, 15:43 »
Monoxeira, απο ιστορια ξερεις? Τα τελευταια 5000 χρονια τουλαχιστον, μονο πολεμους και μιση ξερω οτι υπηρχαν και οι συνεργασιες ηταν εναντιον καποιων αλλων...αμα νομιζεις οτι εμεις ειμαστε οι κομπλεξικοι κι εξω μας αγαπανε, ζεις πραγματικα στην κοσμαρα σου. Ο ανθρωπος εμαθε να βλεπει το διπλανο του ανταγωνιστικα κι οτι και να λεμε, αυτο ισχυε απο καταβολης κοσμου.
Φυσικα παντου και παντα υπαρχει αναγκη για ανταγωνισμος η/και συνεργασια. Για το συμφερον τους φυσικα μαχονται και για το συμφερον τους ενωνονται. Και υπαρχουν απειρα παραδειγματα που ανθρωποι αποφασισαν οτι βολευε και ενωθηκαν.
Δεν ηταν ολες οι πολεις-κρατη μια Ελλαδα. Ουτε και το Κορωπι παραμενει στην Ελλαδα μονο απο φοβο εχθρων αυτη τη στιγμη. Ουτε η Γαλλια ηταν παντα ενα κρατος. Ουτε η Αμερικη μια ομοσπονδια. Ουτε η Τουρκια, ουτε η ΚΙνα ηταν ενιαια, ουτε η Γερμανια ηταν μια ομοσπονδια.

Αλλα και εκτος παραδειγματων χωρων και ομοσπονδιων κρατων, ακομα και τα μικρα ελληνικα χωρια που δε μιλιωντουσαν 5 χλμ μακρια πριν 2 χρονια, τωρα με τον Ξενοκρατη ανηκουν στον ιδιο Δημο μαθαινουν να συνεργαζονται και ας μην τους αρεσει.

Ακομα και σε ατομικο επιπεδο  υπαρχουν συνεργασιες, ανθρωποι που εχουν και φιλους και συνεργατες και μερικοι εχουν μαλιστα ακομα και παντρευτει (ΣΟΚ!) και αλλοι συγκατοικουν και συνεργαζονται αρμονικα.

Μη λεμε ο,τι θελουμε δηλαδη οτι δεν μπορουμε να συνυπαρξουμε γιατι δεν εχει ξαναγινει αυτο.

Flame starter (απο δω και κατω να μη διαβαστει απο οποιον επιθυμει να μη δελεαστει προς flame)
Ως εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα, παραθετω την αιωνιως αποτυχημενη προσπαθεια ενοποιησης αριστερων κομματων ακομα και των 5-10 μελων: Τροτσκιστες, Εσωτερικου, Μου Λου ΚΚΕ, ΚΚΕ Μου Λου, (που λεγαμε στα νειατα μου) και την Σ. Ενωση που ακολουθησε την πορεια προς τη συνεχη κατατμηση σε ολοενα και μικροτερα κομματια ("Μειοψηφικη διασπαστικη φραξια για την ανεξαρτησια της Ανω βουλης της ανθυποανατολικης πανω Τσετσενιας του υψωματος του Αγκμπουρ Ντει Μπαμπα", "Ελευθερη ζωνη ομοσπονδο κρατιδιο των Κοζακων γυναικων  πρωην εργατριων, του καταργημενου εργοστασιου σασμαν στο Βαλκοριντσε" ).
« Τελευταία τροποποίηση: 24/09/11, 16:02 από monoxeiras »

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2060 στις: 24/09/11, 17:51 »
Αλλα ειλικρινα πιστευεις οτι αυτο θελουνε να κανουν ή απλα να μετατρεψουν τον Ευρωπαϊκο νοτο σε φθηνο εργατικο χερι που θα φυτοζωει κατω απο το βαρος αιωνιων τοκων;

Μην πάμε τώρα σε τέτοια σενάρια. Για έναν πολύ απλό λόγο τον οποίο τον ανέφερε και ο Μονόχειρας. Κάποιος/α Ελληνικής εθνικότητας που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα "έχει" στις πλάτες του εξωτερικό χρέος 36.000 ευρώ, σύμφωνα με μια επικρατούσα άποψη. Ο ίδιος άνθρωπος, αν αποφασίσει να πάει να εργαστεί και να ζήσει στην Γερμανία έχει χρέος 3.000 ευρώ. Δηλ αυτομάτως, με μια μετακίνηση που την δικαιούται ως πολίτης της ΕΕ, υφίσταται μια διαγραφή χρέους της τάξης των 33.000 ευρώ. Είναι λαμογιά αυτό?

Το αντίστροφο συμβαίνει με κάποιον/α Γερμανικής εθνικότητας ο οποίος αποφασίζει να πάει να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα.

Πολύ απλά Τζόνι, οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ευρώπης δέχτηκαν αφ'εαυτού την μείωση μισθών και κοινωνικών παροχών, ήδη από το 1998. Δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα στην Γερμανία πχ. όπως αρέσκονται να τα παρουσιάζουν κάποιοι. Ένας Γερμανός γιατρός σε κλινική πχ. αμοίβεται με 2.500 ευρώ εργαζόμενος επί 12ωρου βάσεως και μην έχοντας δικαίωμα είσπραξης "εφημεριών" και φακελακίου, ενώ πριν το '98 ο ίδιος άνθρωπος αμοιβόταν με 4.500 ευρώ!

Οι Βορειοευρωπαίοι έχουν μια διαφορετική νοοτροπία από τους Νότιοευρωπαίους. Για ποιόν λόγο δέχτηκαν εκουσίως τέτοιες μειώσεις νομίζω ότι είναι γνωστό. Διότι υπήρχε πρόβλημα επιβίωσης του συστήματος. Αλλά δεν νομίζω ότι θα κατηγορήσει κανείς τα πανίσχυρα εργατικά συνδικάτα της Γερμανίας για ξεπούλημα των συμβεβλημένων εργατών.

Ας δούμε τα πράγματα και υπό αυτό το πρίσμα για να κατανοήσουμε και τις αντιδράσεις των "άλλων".

Γενικώς, αντί να τα βάζουμε μόνο με την "κακιά" Καπιταλιστική Ευρώπη ας στρέψουμε λίγο το κριτικό μας βλέμα και προς την "καλή" Κομμουνιστική Κίνα!

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2061 στις: 24/09/11, 19:28 »
Στην Γερμανια οι μισθοι ηταν παγωμενοι για μεγαλο χρονικο διαστημα, δεν τους μειωθηκε ο μισθος, απλα εμεινε σταθερος.
Και απο τις δικες μου εμπειριες, το ιδιο συνεβαινε κι εδω (στον ιδιωτικο τομεα, στις περισσοτερες επιχειρησεις), δηλαδη οι αυξησεις ηταν μηδαμινες ή με το σταγονομετρο.
Κανονικα για να δουλεψει το συστημα, θα επρεπε σταδιακα οι μισθοι ολων των μελων της ΕΕ να ερθουν στα ιδια επιπεδα, (για να εχουμε και ενοποποιηση αργοτερα σε αλλα επιπεδα), οποτε σωστα οι μισθοι ανεβαιναν σε καποιες χωρες (που ηταν χαμηλοι) και παρεμεναν στασιμοι στην Γερμανια, εως οτου επελθει συγκλιση στο μισθολογικο κοστος.
Το θεμα ειναι οτι εδω ειχαμε golden boys, φακελακι boys, πολιτικους κλεφτες κοκ.
Εξαλλου, δεν καταλαβαινω προς τι η υποστηριξη των οσων κανουν η ΕΕ, ΔΝΤ κτλ. Δεν εχω προβλημα με αυτους, αυτοι απλα βαζουν κατω τα τεφτερια και μετρανε τα κουκια και σου λενε "τοσα πρεπει να δινεις, κοψε το λαιμο σου να τα δινεις". Οι δικοι μας πολιτικοι ειναι οι αχρηστοι που δεν θελουν/τολμουν/μπορουν να τα παρουν απο εκει που πρεπει και να τα δωσουν εκει που πρεπει, ωστε η χωρα και να ειναι ανταγωνιστικη και να εχει μισθους (και αρα βιωτικο επιπεδο) και υπηρεσιες Ευρωπαϊκου επιπεδου με διαχειρισιμο εν παση περιπτωση χρεος (ειπαμε αλλη κουβεντα τα περι χρηματος και αν θα επρπε να υπαρχει ή οχι).
Τωρα για την Κινα, αστο καλυτερα, δεν μιλαμε για κανεναν κομμουνισμο. Το μονο που εχουν κρατησει ειναι τα συμβολα και το ονομα, αλλα καμια απολυτως σχεση με οσα πρεσβευει ο κομμουνισμος (που στην αγνη του μορφη θελει την καταργηση οχι μονο των ταξεων αλλα και του χρηματος).
Τελος ξαναλεω, εγω δεν μιλαω ουτε για να γινουμε κομμουνιστες, ουτε οτι αλλο μπορει να εχετε στο μυαλο σας, μιας και δεχομαι οτι ο κοσμος ειναι πολυ εθισμενος στον καπιταλισμο για να δει ποσο πραγματικα στραβος ειναι ο γυαλος και που οδηγουμαστε παγκοσμιως...
Εγω απλα αυτο που λεω ειναι οτι πρεπει επιτελους οι αχρηστοι που μας κυβερνανε να κανουν τα βηματα που πρεπει ΕΝΤΟΣ του συστηματος, ωστε να πληρωσουν αυτοι που πρεπει και που ποτε δεν πληρωναν και να φροντισουν επιτελους το καλο του λαου (αυτη ειναι η δουλεια τους) και οχι το δικο τους και των "κολλητων" τους.
Απο κει και περα, ποιο το μελλον του συστηματος, ειναι αλλη κουβεντα που θα την εχουμε στο μελλον οταν τα πραγματα θα εκτροχιαστουν σε παγκοσμιο επιπεδο και θα εχει γινει πλεον κατανοητο σε ολους ποσο καταστροφικη ειναι η πορεια που εχουμε χαραξει με τον καπιταλισμο/νεοφιλελευθερισμο...

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2062 στις: 25/09/11, 11:34 »
Δεν νομίζω ότι υποστήριξα ποτέ τις κινήσεις ΕΕ, ΔΝΤ κλπ. Το μόνο που προσπαθώ είναι να αναλύσω όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά την υπάρχουσα κατάσταση και να διαλύσω τις ψευδαισθήσεις εκατέρωθεν.

Πχ από την ανάλυση φαίνεται καθαρά ότι ένα κλειστό, ιδανικό σύστημα όπου δεν υπάρχουν φόροι και αποταμίευση λειτουργεί αρμονικότατα και όλα τα μέλη του έχουν πλήρη πρόσβαση σ' όλες τις υπηρεσίες χωρίς την παραμικρή παρουσία κρατικών υπηρεσιών. Τα προβλήματα αρχίζουν να υπάρχουν από την στιγμή που αναγκαστεί να επικοινωνήσει ή , ακόμα χειρότερα, εξαρτάται από άλλα συστήματα, ιδίως αν είναι διαφορετικής διάρθωσης.

Επίσης νομίζω πως φαίνεται καθαρά η παγίδα που έχει στηθεί, ανεξάρτητα από το αν οι προθέσεις παγίδευσης είναι αγαθές ή πονηρές.

Σε εντελώς γενικές γραμμές αυτή είναι απλώς η εκτίμησή μου για τον γενικότερο σχεδιασμό ο οποίος προέρχεται από τα γνωστά κέντρα αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον. Αλλά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το μέλλον θα είναι έτσι όπως περιγράφεται. Για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν και πολλά άλλα κέντρα αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον μες τις κοινωνίες. ;)

Είναι όμως πολύ δύσκολο να αποσχιστούμε από τις ψευδαισθήσεις λόγω του ότι η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2063 στις: 25/09/11, 13:00 »
Pappou δεν εννοω οτι υποστηριζεις ΔΝΤ κτλ (οχι εσυ τουλαχιστον). Σε πολλες περιπτωσεις επαιξες επικοδομητικα τον δικηγορο του διαβολου και καταλαβαινω τις προθεσεις σου ακομα κι αν εχουμε ερθει σε αντιπαραθεση ουκ ολιγες φορες.
Συμφωνω με την αναλυση σου και με τις περισσοτερες θεσεις σου, οπως και με αυτο που λες για το ιδανικο συστημα. Αν θυμασαι, οταν ειχα ξεκινησει την κουβεντα περι μη χρηματος και "ουτοπικης" κοινωνιας, ειχα πει οτι για να πετυχει κατι τετοιο, πρεπει η παγκοσμια οικονομια να κινηθει προς αυτη την κατευθυνση και οχι μεμονομενα κρατη. Εντος ενος κρατους σαφως και μπορει να λειτουργησει αυτο το συστημα εν μερη (οπως πχ η προταση περι κουπονιων για προϊοντα κτλ), αλλα για να λειτουργησει πργματικα θα επρεπε να ακολουθηθει σε παγκοσμιο επιπεδο.
Πιστευω οτι τελικα εκει θα καταληξουμε θελοντας και μη, αν αναλογιστουμε τα τωρινα και λιαν συντομως (οριζοντα 50ετιας) σοβαρα προβληματα που προκυπτουν απο την διατηρηση του υπαρχοντος συστηματος.
Δυστυχως (ή ευτυχως) ομως, τα χρονικα περιθωρια στενευουν επικινδυνα για την παγκοσμια αλλαγη που χρειαζομαστε, οχι απλα για εναν δικαιοτερο κοσμο (αλλη κουβεντα περι δικαιοσυνης pappou, ας μην την αναλυσουμε εδω  ;) ), αλλα για εναν κοσμο που θα μπορεσει να μας συντηρησει.
Θελω να πω, μεσω του συστηματος που ακολουθουμε ως τα τωρα, η καταστροφη που δημιουργουμε στον ιδιο το πλανητη ειναι ανυπολογιστη και ειναι πλεον φανερο οτι τα πραγματα πρεπει να αλλαξουν.
Κατα τα αλλα, τι να σου πω; Θα θυμασαι οτι εχω πολλες φορες αναρωτηθει τι ακριβως εχουν στο μυαλο τους αυτα τα κεντρα αποφασεων οπως λες για το μελλον.
Εχω υποστηριξει ακομα και την αποψη, οτι σε περιοδο εκτακτης αναγκης, μπορει να χρειαζεται να ακολουθηθει τακτικη εξαναγκασμου παραδοχης μιας πραγματικοτητας που οι περισσοτεροι απλα αρνουμαστε να παραδεχτουμε για 1002 λογους.
Αυτη η πραγματικοτητα ισως εχει να κανει με την αναγκη μιας πραγματικης παγκοσμιοποιησης, οικονομικης στην αρχη (για να υπαρχει και το τυρακι) που τελικα θα οδηγησει στην εξαλειψη εθνων, κρατων, συνορων κτλ, με απωτερο σκοπο την συνυπαρξη και συμβιωση μας με τον συνανθρωπο μας αλλα και με τον πλανητη μας.
Και ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος για να εξαναγκασεις καποιον να αλλαξει ροτα απο το σημερινο συστημα;
Να κανεις τον ιδιο να αποζητησει μονος του την αλλαγη αυτη και μετα εσυ να του την προσφερεις στο πιατο.
Τωρα, τι πιατο ακριβως θα μας σερβιρουν και αν οντως κανουν οσα κανουν για αυτο τον λογο, ή απλα για να συνεχιζουν καποιοι να ζουν σε εναν ψευτικο κοσμο με ημερομηνια ληξης που πλησιαζει γοργα... Ειδωμεν...

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2064 στις: 25/09/11, 15:44 »
Κοίτα τι έχει στο μυαλό του ένα άλλο, εξωθεσμικό, κέντρο αποφάσεων:

http://www.youtube.com/watch?v=kUsRmq_qahE&feature=player_embedded

Φαντάσου, στην Ελληνική ούνα φάτσα - ούνα ράτσα κατάντια, την αναβίωση του κρατιδίου των Θηβών, την δημιουργία Θηβαϊκού νομίσματος, τον αποκλεισμό εκμετάλευσης Υλίκης - Παραλίμνης, την αποτίναξη του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης,  χωρίς αποχώρηση από την ΕΕ βεβαίως!

Χα χα χα χα χα. Ρε τι μπορεί να γίνει στον κόσμο!!!   :D

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2065 στις: 27/09/11, 02:11 »
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=312519#

Οι επιχειρηματίες έχουν πλέον καινούριο νόμισμα! Το φέσι... Ότι λένε το κάνουν.

Αυτή είναι και η αιτία που δεν είναι δυνατόν σε καμμία περίπτωση η σημερινή αριστερή πτέρυγα της Βουλής να υπερκεράσει την δεξιά. Οι δεξιοί δεν αφήνουν ιδέα να πάει χαμένη ενώ η αριστερή πτέρυγα δεν έχει ούτε ιδέες....

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2066 στις: 27/09/11, 19:50 »
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231130455
Δηλαδη βγειτε ολοι εξω και ριξτε το στο shopping μιας και πρεπει επιγοντως να μετατρεψουμε το δημοσιο χρεος σε ιδιωτικο, ωστε να κατασχεθουν πραγματικες ιδιωτικες περιουσιες.
Μου αρεσει μου λεγαμε να κανουμε οικονομια αγοραζοντας squier...
Εδω ο υπουργος οικονομικων της χωρας σου λεει: απαγορευεται η αποταμιευση. Αν αποταμιευεις τιμωρεισαι. Βγες εξω και οτι εχεις και δεν εχεις σκορπα τα και κυκλοφορα μετα με αποδειξεις για να μην σου κοψω τον κωλο.
Συγνωμη αλλα αυτα οχι επι χουντας, μονο επι κανονικης κατοχης γινονται και εμεις ακομα τους κοιταμε...

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #2067 στις: 27/09/11, 19:57 »
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231130455
Δηλαδη βγειτε ολοι εξω και ριξτε το στο shopping μιας και πρεπει επιγοντως να μετατρεψουμε το δημοσιο χρεος σε ιδιωτικο, ωστε να κατασχεθουν πραγματικες ιδιωτικες περιουσιες.
Μου αρεσει μου λεγαμε να κανουμε οικονομια αγοραζοντας squier...
Εδω ο υπουργος οικονομικων της χωρας σου λεει: απαγορευεται η αποταμιευση. Αν αποταμιευεις τιμωρεισαι. Βγες εξω και οτι εχεις και δεν εχεις σκορπα τα και κυκλοφορα μετα με αποδειξεις για να μην σου κοψω τον κωλο.
Συγνωμη αλλα αυτα οχι επι χουντας, μονο επι κανονικης κατοχης γινονται και εμεις ακομα τους κοιταμε...

Εγω και παλι ξανα ματα προτεινω, ας ριξουμε λιγο τις καταναλωτικες μας αναγκες και καποια πραγματα που παλια τα θεωρουσαμε σχεδον πρωτες αναγκες (λαμπες NOS, κιθαρες VOS, χρυσα καλωδια...) ας τα βαλουμε προς το τελος στη λιστα προτεραιοτητων μας, στις πολυτελειες προς περικοπη (ακομα και αν σημερα μπορουμε ακομα να τα αποκτουμε).

Ειτε για καποιον αυτο ειναι η Gibson, ειτε το τζηπ, ειτε η αγορα ενος σπιτιου, ειτε η παραδουλευτρα η τα ιδιωτικα σχολεια, ας διαλεξει κατι τι και ας το προσπαθησει να το "κουτσουρεψει" εσκεμενα.

Ερχονται δυσκολοι καιροι και λιγος αντικαταναλωτισμος μπορει να μας φανει χρησιμος.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2068 στις: 27/09/11, 21:50 »
Παντως ο κυριος υπουργος μας διαταζει για το αντιθετο οσων λες...

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2069 στις: 27/09/11, 23:34 »
Καλά.... άπαιχτο Τζόνι!!! Αν δεν έδινες σύνδεσμο δεν θα το πίστευα με τίποτα! (Ούτε τώρα το πιστεύω δηλ) χαχαχαχαχα, ρε τι μπορεί να γίνει στον κόσμο!

Πάντως επί του προκειμένου, αν θέλεις να αποταμιεύσεις και πάλι σε συμφέρει. Απλά είναι ένας πρόσθετος φόρος. Μην σου πουν : λόγω του ότι δεν βγαίνουμε πλήρωσε ένα επιπλέον 3-5% επί του εισοδήματος υποκειμενικά προσδιοριζόμενο, έτσι εισάγουν ένα αντικειμενικό μέτρο. Κάτι σαν το αντικειμενικό κριτήριο για τις εφεδρείες....

Ψυχανεμίζομαι όμως ότι αυτό το ποσοστό δεν βγήκε τυχαία αλλά από την ανάλυση των δηλώσεων του 2011.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2070 στις: 27/09/11, 23:41 »
Παιδια δεν ξερω για σας, αλλα σκεφτομαι σοβαρα να παω να φουσκωσω τις καρτες τοσο που να τις ξερασει το μηχανημα και να μην ξαναπληρωσω τπτ στις τραπεζες. Θα παω μετα να τα ξοδεψω ολα σε κιθαρες σε Ελληνικα καταστηματα (εκτος του Νακα γιατι μου την δινει) και θα μαζευω αποδειξεις. Μετα θα τα πουλησω ολα στο μισο κοστος ως μεταχειρισμενα. Αν μου τα ζητησουν οι τραπεζες θα πω ελατε να τα παρετε, δεν τα εχω. Τπτ αλλο δεν εχω στο ονομα μου, θα μου κλασουν. Κι αν με πανε και δικαστικως θα εχω εκτυπωμενο το αρθρο με τις εντολες του πολυχρονεμενου μας υπουργου και θα πω με Εθνικη περηφανια: "Αυτος μου ειπε να το κανω! Αν δεν το κανα δεν θα χα τις νομιμες αποδειξεις και για χρεη στο δημοσιο θα με χωνατε μεσα! Ετσι κι εγω ακολουθησα τις εντολες του υπουργου μας. Τα ρεστα να τα ζητησετε παρακαλω απο αυτον!"
« Τελευταία τροποποίηση: 27/09/11, 23:44 από Johnie Darko »

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2071 στις: 27/09/11, 23:45 »
Οσο το σκεφτομαι τοσο πιο καλο μου ακουγεται...
Θα μοιρασω φθηνα οργανα στον κοσμο, δεν θα πληρωσω τιποτα, θα κυκλοφορησει και το χρημα να εχει ξανα ρευστοτητα η αγορα και το κυριοτερο:
Ο λογαριασμος θα παει στον κυριο υπουργο...

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2072 στις: 27/09/11, 23:54 »
Δεν είναι καθόλου άσχημη η ιδέα σου... Θέλω όμως να σου εφιστήσω την προσοχή σ' ένα πράγμα: Η διεθνής τάση που υπάρχει σχετικά με την φορολόγηση είναι να μην φορολογούνται τα εισοδήματα αλλά η κατανάλωση που πραγματοποιείται, η επιβάρυνση δηλ του Πλανήτη από τις συνήθειες του ατόμου! Γι' αυτό πρόσεχε τι ίχνος θα αφήσεις στο σύστημα.

Αλλά άσχετα από αυτά, μια από τις υγιείς κοινωνικές δράσεις στην δεδομένη συγκυρία είναι η υπερκατανάλωση ντόπιων προϊόντων με ή χωρίς αποδείξεις. Θα σου πρότεινα το λάδι, ως παραγωγός. Να βάλεις και λίγο ξύγκι, δεν ξέρεις μπορεί να το χρειαστείς στο μέλλον...

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2073 στις: 28/09/11, 00:03 »
Λες να επενδυσω μεσω καρτων σε κωλοχαρτα; Σε λιγο καιρο μπορει να ναι σπανιο προϊον και να το μοσχοπουλαω στα Βορεια προαστια (ιδιατερα με την ζητηση που θα εχουν εκει τα εν λογω προϊοντα λογω της αναμενομενης αγανακτησης των υπολοιπων που λογικα θα προκαλεσει μια καποια... ανησυχια στις εκει περιοχες - και οχι μονο)...
Ετσι ειναι παντως, οπως λενε: Η κριση ειναι ευκαιρια.

Αποσυνδεδεμένος papous

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2074 στις: 28/09/11, 00:30 »
Χμ... δεν είναι και τόσο καλή ιδέα... Από την άποψη ότι αυτή η προοπτική είναι όχι απλώς αναμενόμενη αλλά και επιζητούμενη ώστε να υπάρχει νομιμοποιήση για την εγκατάσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει χωρίς προσκόματα η διαδικασία της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Αν είναι να επενδύσεις σε κάτι προτίμησε την βαζελίνη....