Pappou δεν εννοω οτι υποστηριζεις ΔΝΤ κτλ (οχι εσυ τουλαχιστον). Σε πολλες περιπτωσεις επαιξες επικοδομητικα τον δικηγορο του διαβολου και καταλαβαινω τις προθεσεις σου ακομα κι αν εχουμε ερθει σε αντιπαραθεση ουκ ολιγες φορες.
Συμφωνω με την αναλυση σου και με τις περισσοτερες θεσεις σου, οπως και με αυτο που λες για το ιδανικο συστημα. Αν θυμασαι, οταν ειχα ξεκινησει την κουβεντα περι μη χρηματος και "ουτοπικης" κοινωνιας, ειχα πει οτι για να πετυχει κατι τετοιο, πρεπει η παγκοσμια οικονομια να κινηθει προς αυτη την κατευθυνση και οχι μεμονομενα κρατη. Εντος ενος κρατους σαφως και μπορει να λειτουργησει αυτο το συστημα εν μερη (οπως πχ η προταση περι κουπονιων για προϊοντα κτλ), αλλα για να λειτουργησει πργματικα θα επρεπε να ακολουθηθει σε παγκοσμιο επιπεδο.
Πιστευω οτι τελικα εκει θα καταληξουμε θελοντας και μη, αν αναλογιστουμε τα τωρινα και λιαν συντομως (οριζοντα 50ετιας) σοβαρα προβληματα που προκυπτουν απο την διατηρηση του υπαρχοντος συστηματος.
Δυστυχως (ή ευτυχως) ομως, τα χρονικα περιθωρια στενευουν επικινδυνα για την παγκοσμια αλλαγη που χρειαζομαστε, οχι απλα για εναν δικαιοτερο κοσμο (αλλη κουβεντα περι δικαιοσυνης pappou, ας μην την αναλυσουμε εδω

), αλλα για εναν κοσμο που θα μπορεσει να μας συντηρησει.
Θελω να πω, μεσω του συστηματος που ακολουθουμε ως τα τωρα, η καταστροφη που δημιουργουμε στον ιδιο το πλανητη ειναι ανυπολογιστη και ειναι πλεον φανερο οτι τα πραγματα πρεπει να αλλαξουν.
Κατα τα αλλα, τι να σου πω; Θα θυμασαι οτι εχω πολλες φορες αναρωτηθει τι ακριβως εχουν στο μυαλο τους αυτα τα κεντρα αποφασεων οπως λες για το μελλον.
Εχω υποστηριξει ακομα και την αποψη, οτι σε περιοδο εκτακτης αναγκης, μπορει να χρειαζεται να ακολουθηθει τακτικη εξαναγκασμου παραδοχης μιας πραγματικοτητας που οι περισσοτεροι απλα αρνουμαστε να παραδεχτουμε για 1002 λογους.
Αυτη η πραγματικοτητα ισως εχει να κανει με την αναγκη μιας πραγματικης παγκοσμιοποιησης, οικονομικης στην αρχη (για να υπαρχει και το τυρακι) που τελικα θα οδηγησει στην εξαλειψη εθνων, κρατων, συνορων κτλ, με απωτερο σκοπο την συνυπαρξη και συμβιωση μας με τον συνανθρωπο μας αλλα και με τον πλανητη μας.
Και ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος για να εξαναγκασεις καποιον να αλλαξει ροτα απο το σημερινο συστημα;
Να κανεις τον ιδιο να αποζητησει μονος του την αλλαγη αυτη και μετα εσυ να του την προσφερεις στο πιατο.
Τωρα, τι πιατο ακριβως θα μας σερβιρουν και αν οντως κανουν οσα κανουν για αυτο τον λογο, ή απλα για να συνεχιζουν καποιοι να ζουν σε εναν ψευτικο κοσμο με ημερομηνια ληξης που πλησιαζει γοργα... Ειδωμεν...