Η δική μου απορία - λόγω του ότι ή μας δουλεύουν ή αυτοί που σχολιάζουν δεν ξέρουν που να πάνε με τα τέσσερα - είναι η εξής: Εφόσον το νόμισμα "δραχμή" δεν υφίσταται πλέον, η ρήση "επιστροφή στη δραχμή" είναι άνευ λογικής. Σε ποιά δραχμή? Αν "κόψουμε" νέο νόμισμα μπορούμε να το ονομάσουμε "νέα δραχμή" ή "ζαβαρακατρανέμια" ή με οποιοδήποτε άλλο όνομα έρθει στο κεφάλι του εκάστοτε υπουργού οικονομικών, αλλά όχι "δραχμή" λόγω του ότι αυτό το νόμισμα έχει πεθάνει και ως γνωστόν οι νεκροί δεν ανασταίνονται παρά μόνο παρουσίας μεταφυσικών όντων.
Σ' αυτήν την περίπτωση ποία θα είναι η σχέση της "Δραχμής" με την "Νέα δραχμή" ή με την "Ζαβαρακατρανέμια" ή με την οποιαδήποτε άλλη ονομασία? Μήπως θα είναι ανάλογη με την σχέση της με το Ευρώ?
Επίσης: Ένα δάνειο που έχω πάρει σε γιέν το 1999 ακόμα σε γιέν το πληρώνω, παρόλο που από το 2001 κυκλοφορώ με Ευρώ. Δηλ παράνομο είναι να το πληρώνω σε γιέν? Υπάρχει κάποιο δικαστήριο το οποίο θα μου πει ότι εφόσον το υπέγραψα σε γιέν μπορώ να το αποπλρώσω με βάση το ευρώ ή τις νέες δραχμές?
Αυτές ήταν οι απορίες μου, κι αν κάποιος δημοσιγραφίζων μπορέσει να μου τις απαντήσει θα του χρωστάω χάρη!
Θα στις απαντησω εγω που τα ξερω ολα.
Ετος 2012, σεναριο επιστροφης στη δραχμη. Ολες οι απαντησεις, εκλαικευμενα και ευληπτα:
1) Το ονομα δραχμη ειναι πολυ ωραιο για τους αυτοχθονες, γιατι επειδη την ειχε ο Περικλης και η γιαγια τους σκεφτονται ανακλαστικα: ε, με αυτο το ονομα παλια ο Περικλης εκανε θαυματα, αρα καλυτερα απο τωρα θα ειναι. Ενω αν το πουμε νεο Ταλαντο η Greek Ovolos η νοτιο Ευρω θα σκεφτονται ολοι οτι την πατησαν. Νεα δραχμη λοιπον. Ευρωδραχμη, Eurodrachma.
2) για το δανειο. Αν δεν ειμαστε στο ευρω ειναι 100% σιγουρο οτι θα αδυνατεις να το πληρωνεις (αν ζεις και πληρωνεσαι εδω με το τοπικο νομισμα). Ετσι και αλλιως θα χρειαζεσαι περιπου 1.000.000.000 δραχμες ημερησιως για πετρελαιο η ρευμα και περι τα 5 τρις δρχ για το εισαγομενο εμβολιο ανεμοβλογιας του παιδιου σου, που θα αντιστοιχουν σε δραχμικους μισθους 648 ετων.
Απο κει και περα, οι πληρωμες που θα δεχομαστε επισημως ειναι 2 ειδων (για λιγο, σιγα σιγα θα μεινει μονο η πληρωμη σε δραχμες). Θα πληρωνεις λοιπον το δανειο σε ευρω η σε δραχμες με την τρεχουσα επισημη ισοτιμια μετατροπης που θα "κλειδωθει" (και θα αναπροσαρμοζεται πιθανως καπου καπου). Η πιατσα βεβαια θα δεχεται πληρωμες και σε χρυσο, οικοπεδα, ερωτικες χαρες, νεφρα, σπιτακια, τενεκεδες λαδι, χειρονακτικες εργασιες κλπ. Θα εισαι τρελος να πληρωσεις στην τραπεζα ευρω, αφου θα τα αλλαζεις στη γειτονια σε δραχμες πολυ καλυτερα απο την επισημη ισοτιμια.
3) Η ισοτιμια. Πχ θα ξεκινησουμε με 1 νεα δραχμη = 12374 ευρω η 102948 δραχμες = 1 σεντ. Αυθαιρετο ειναι. Αναλογα με το ποσο θεσεις την ισοτιμια, θα κοψεις περισσοτερες η λιγοτερες για να βγαλεις το συνολο. Φυσικα στην πιατσα η τιμη (οπως και στη ρωσια, αλβανια κλπ) θα ειναι μιλια μακρια απο την επισημη και με 5 ευρω θα μπορεις να γμς και να δρνς (μεταφορικα και κυριολεκτικα). Λογικα επισημως θα θεσουμε μια ισοτιμια "εθνικης ανατασης". Αν βαλουμε τη νεα ισοτιμια 340 δρχ=1 ευρω (οπως παλια) πρεπει να τυπωσουμε πολυ λιγες για να το κρατησουμε (αφου τα ευρω που εχουν μεινει πια να ανηκουν πραγματικα στο κρατος μας ειναι ελαχιστα). Αρα θα το παμε στο 1500 δρχ=1 ευρω (πχ 5 φορες πιο ξεφτιλισμενη απο οτι οταν μπηκαμε), να τυπωσουμε πολλες να παιρνεις στα χερια σου μπολικες να γουσταρεις. Αλλα οχι και πολυ πιο πανω να φαινεται πληθωρισμενη/ξεφτιλισμενη.
4) Η ισοτιμια με αλλα νομισματα. Για να κρατηθει μια λογικη ισοτιμια με το γιεν, ρουβλι, δολλαριο θα πρεπει το κρατος καθημερινα να αγοραζει 1 τρις δολλαρια, να πουλαει μισο δις γιεν κλπ ωστε να πολεμαει την κερδοσκοπια των κολοσσων και των κρατων επι των συναλλαγματικων ισοτιμιων.Επειδη δεν εχουμε συναλλαγματικα αποθεματα ουτε για να αγορασουμε 1 κιλο ρωσικο χαβιαρι με ρουβλια το γιεν θα κανει 1 τετρακις δραχμες σε λιγο καιρο.
Τωρα που το σκεφτομαι και μονο εξαιτιας του 4 ειναι αδυνατο να επιβιωσουμε ως κυριως εισαγωγικη χωρα (σε Gibson και αλλα ειδη πρωτης αναγκης) ουτε μιση μερα.