γνωμη μου ειναι να επιμεινεις σε μικροτερους ενισχυτες,εκτος εαν οι πιο μεγαλοι εχουν επιλογη να ριχνεις τα βατ.και παλι ομως δεν προκειται ποτε να χρησιμοποιησεις αυτα που πληρωσες.
Πιστευω οτι chause πρεπει να λαβει 100% υπ'οψην οσα του προτινεις στο μυνημα σου, αλλα διαφωνω σε αυτο το σημειο
Απο αυτα που λεει φαινεται να θελει ενισχυτη με καθαρο headroom, πραγμα που δεν θα παρει ευκολα με ενισχυτη 5 βατ π.χ.
Εξαλου 5 με 15 βατ οι διαφορες στις εντασεις δεν ειναι τραγικες, εχω/ειχα και απο τους δυο, καθως και πολους αλλους ενισχυτες και εχω κανει τις δοκιμες μου.
Επισης μπορει στο μελλον να εχει προοπτικη να παρει τον ηχο του και εκτος δωματιου και σπιτιου, οποτε καλο ειναι ο ενισχυτης που ηδη εχει να το καλυπτει, και να μην ψαχνει να ξανακαταθεσει χρηματα. Οποτε σε αυτη την περιπτωση θα προτεινα να διαλεξει με τα αυτια του και εχωντας βαλει στη λιστα του συγκεκριμενες απαιτησεις (π.χ. fx-loop, 2 καναλια), και οχι με τα βατ.
Το εχω πει επισης 100 φορες εδω μεσα

, εχω ενισχυτη 5 βατ που πρεπει να τον βαλεις τερμα για να παιξει (και ειναι πολυ δυνατος, παρ'οτι 5 βατ), και ενισχυτη 100 βατ που παιζει πολυ καλα και σε εντασεις ψιθυρου, οποτε ολα εχουν να κανουν με την σχεδιαση του ενισχυτη, πραγματικα τα βατ πρεπει να σταματησετε να τα κοιτατε και να κοιτατε αλλες λεπτομερειες (ποσσες και τι τελικες λαμπες εχει, ποσα καναλια και με τι ισοσταθμιση εχει κτλ).
Και τελος σε αυτο που λες δεν προκειτε να χρησιμοποιησει αυτο που πληρωνει, υπαρχουν ενισχυτες 100 βατ που εχουν 400 ευρω και λιγοτερο, και 15 βατ που κοστιζουν μια περιουσια. Αυτο που πληρωνεις ειναι τα υλικα, τη σχεδιαση και κατασκευη, και φυσικα το κερδος του κατασκευαστη, δεν πληρωνεις τα βατ, παρ'οτι τα εξαρτηματα σε ενα πιο μεγαλο σε βατ ενισχυτη ειναι πιο πολλα και ακριβα.
Οποτε αυτο που προτεινω ειναι ο φιλος να μην κοιταξει τα βατ, να κανει μια λιστα με το τι λειτουργιες θελει να εχει ο ενισχυτης, και μετα να ακουσει οσους περισοτερους στα λευτα του που τηρουν τις προ'υ'ποθεσεις, ασχετα με τα βατ, αλλα ταυτοχρονα να τους δοκιμαζει και σε χαμηλες εντασεις να δει πως παιζουν εκει.