Πολλοί modelling ενισχυτές, όπως οι Fender Mustang, έχουν μεγαλύτερη συνδεσιμότητα και software ώστε να μπορείς να παραμετροποιήσεις τον ήχο σου σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι θα ήταν δυνατόν μόνο με τα ρυθμιστικά του ενισχυτή. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσεις έτοιμους ήχους και presets και να τα σώσεις σε μνήμες στον υπολογιστή, αντί να φτιάχνεις εσύ μόνος σου ήχους. Αν έχεις τη διάθεση να συνδέσεις τον υπολογιστή σου στο PC και να τα ψάξεις όλα αυτά, θα θα μπορέσεις να εξερευνήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό τις δυνατότητες του ενισχυτή.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η καινούργια σειρά VX της Vox. Με μια πρώτη ματιά οι καινούργιοι ενισχυτές φαίνεται να προσφέρουν πιο περιορισμένα χαρακτηριστικά (προσομοιώσεις, εφφέ, presets κλπ) σε σχέση με τα VT+ μοντέλα και είναι μικρότεροι σε μέγεθος και ισχύ. Απ' ό,τι διαβάζω όμως χρησιμοποιούν στην τελική ενίσχυση FET κύκλωμα, το οποίο υποτίθεται ότι μοιάζει περισσότερο με τον τρόπο που λειτουργεί ένα κύκλωμα με λυχνίες. Επίσης οι VX έρχονται μαζί με το Jamvox, το modelling software της Vox, καθώς και το καινούργιο Vox Tone Room που χρησιμεύει στην μεγαλύτερη παραμετροποίηση των ήχων, πράγμα που δεν ήταν δυνατόν με τους VT+. Αυτό το πακέτο software λογικά αντισταθμίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό της ευελιξία που πρόσφεραν τα μοντέλα VT+ από μόνα τους. Έτσι μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με το αν θέλεις έναν ενισχυτή που τα έχει όλα επάνω και είναι εντελώς plug and play ή κάποιον που δεν έχει εξ αρχής τόσες δυνατότητες αλλά τον οποίο θα χρησιμοποιήσεις δίπλα στον υπολογιστή σου σε συνδυασμό με τα διάφορα software για να τον εκμεταλλευτείς πλήρως.
Οι Blackstar από την άλλη πλευρά προσφέρουν μια εντελώς καινούργια προσέγγιση στο modelling, καθώς αντί να προσομοιώνουν συγκεκριμένα μοντέλα ενισχυτών, σού δίνουν τη χροιά διαφορετικών λυχνιών, π.χ. 6V6, EL84, KT88 κλπ. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνεις ένα μοντέλο της Fender, της Vox ή της Marshall σαν βάση όπως συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των modelling μηχανημάτων, αλλά τον ήχο μιας συγκεκριμένης λυχνίας σε διάφορους βαθμούς gain. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τον ήχο σου από μια άλλη οπτική γωνία, αλλά ίσως να είναι πιο δύσκολο για έναν εντελώς αρχάριο να προχωρήσει αν δεν έχει κάποια εμπειρία (προηγούμενη ή παράλληλη) από λαμπάτους ενισχυτές.
Και όλα αυτά χωρίς να πάμε σε πολύ πιο εξελιγμένες, αλλά ταυτόχρονα πανάκριβες, modelling επιλογές όπως το Axe FX ή το καινούργιο Helix της Line 6. Εκεί μιλάμε μάλλον για επαγγελματικές λύσεις που δεν απευθύνονται σε αρχάριους ή χομπίστες, εκτός κι αν έχεις μερικές χιλιάδες Ευρώ διαθέσιμα για αυτό το σκοπό...
Όσο για τα software, υπάρχουν πολλές επιλογές, φτηνές ή ακριβότερες, που σε γλυτώνουν από τον κόπο και το έξοδο ενός πραγματικού ενισχυτή. Σίγουρα όμως με ένα ζευγάρι μικρά φτηνά ηχεία από αυτά που συνήθως έχουμε συνδεδεμένα στο laptop, δεν θα πάρεις ποτέ καλό ήχο, όσο κι αν δουλέψεις με το software. Kαι πολλοί κιθαρίστες βρίσκουν ότι η modelling τεχνολογία δεν μπορεί ακόμα να προσομοιώσει επαρκώς τον ήχο ενός καλού λαμπάτου, τόσο από πλευράς χροιάς όσο και αίσθησης. Γενικά το modelling μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τι είδους ήχο προτιμάς, ώστε να ξέρεις καλύτερα τι θα ψάξεις και που ακριβώς θα κινηθείς όταν κάποια στιγμή αποφασίσεις να επενδύσεις σε έναν πραγματικό (και πιθανότατα ακριβό) ενισχυτή.