Αγαπητοί συνομιλητές,κατόπιν παρότρυνσης φίλου που με ενημέρωσε για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σας,παίρνω το θάρρος,και σας ζητώ να μπω σ’αυτό το διάλογο,θέλοντας να φωτίσω ενδιαφέρουσες παραμέτρους, με την ιδιότητα του εμπόρου λιανικής πώλησης μουσικών οργάνων.Καθώς όμως νιώθω,(παρότι ίσως δεν θα ’πρεπε) φιλοξενούμενος σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα ήθελα να συνεχίσω πέραν αυτής μου της μου της παρέμβασης εφ' όσον συμφωνείτε.Επιτρέψτε μου συνεχίζοντας,να κάνω την παρακάτω τοποθέτηση που θα εξυπηρετήσει την ανάπτυξη της συζήτησης ακόμα και αν λείψω από αυτή που δεν είναι άλλη από τα βασικά λογιστικά του εμπορίου. Για να μην μπω σε μεγάλους προλόγους, και προσπαθώντας πολύ πρακτικά, να σας βάλω στην οπτική αυτή, θα κάνω μια απλή ανάλυση που μπορεί σε κάποιους να είναι και γνωστή.Το κλισέ έκπτωσης(κέρδος) που έχουμε οι λιανέμποροι του χώρου, από τους αντιπροσώπους-εισαγωγείς, είναι της τάξης του 30 %. Χάριν της οικονομίας του λόγου, θα θεωρήσω το παραπάνω ποσοστό σαν βασικό παρ' ότι κυμαίνεται.Με αυτό το ποσοστό λοιπόν, και με μια προτεινόμενη τιμή από τους αντιπροσώπους-εργοστάσια ξεκινάμε να τιμολογήσουμε τα προϊόντα μας.Στην καλύτερη περίπτωση, αν μπορούσαμε υποθετικά,κάνοντας μια έκπτωση της τάξης του 10% να φτάσουμε τις τιμές του THOMANΝ (που είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο καθ'ότι κατά τη γνώμη μου είναι αυτός που καθορίζει τις τιμές της αγοράς κατά κύριο λόγο και διόλου τυχαία)τότε μας έχει μείνει ένα κέρδος 20%. Κάπου εκεί όμως υπάρχει και ο ΦΠΑ 23%, που από μας τους εμπόρους, μας ζητάει το κράτος να καταβάλουμε πρώτον, κατά το τιμολόγιο αγοράς του όποιου προϊόντος (βάζοντας το στο ράφι μας) και σε δεύτερη φάση, κατά το κέρδος μας, τη στιγμή δηλαδή που το προιόν αυτό πουλιέται.Εφ' όσον όλα τα χαρτιά είναι ανοιχτά στο τραπέζι,πάμε να δώσουμε ένα παράδειγμα με νούμερα.Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε ένα προϊόν με :Χονδρική τιμή=56,91 ευρώ Ο ΦΠΑ 23% θα είναι =13,09 ευρώ.Οπότε σύνολο χονδρικής τιμής=70,00(ο ΦΠΑ προπληρώνεται κατά την αγορά επιβαρύνοντας τον λιανέμπορο μέχρι την ώρα της πώλησης).Τώρα έχοντας το εμπορικό κόστος πάμε να βρούμε την λιανική τιμή :Εμπορικό κόστος 70,00 ευρώ .Εμπορικό κέρδος (30%)= 30,00 ευρώ Λιανική τιμή( 70+30 )=100,00 ευρώ.Αφού λοιπόν φτάσαμε στη λιανική τιμή πάμε να πουλήσουμε:Λιανική τιμή =100,00 ευρώ Έκπτωση 10% =90,00 ευρώ( για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό ,αν αντιμετωπίζεται τώρα με ένα απλό 10% είναι άλλη υπόθεση ) Κέρδος( 90,00 – 70,00 ) = 20,00 ευρώ.Το κράτος από αυτά τα 20,00 ευρώ του κέρδους μας ζητάει τον ΦΠΑ, που είναι 23% .Κρατήσεις ΦΠΑ23% = 3,74 ευρώ Κέρδος μετά ΦΠΑ = 16,26 ευρώ Επομένως ένας έμπορος που πουλάει κάτι που κοστίζει 100 ευρώ στο πελάτη του κάνοντας μια στοιχειώδη έκτπωση της τάξης του 10 % ,και ενώ σέβεται τον εαυτό του , την επιχείρηση του, το κράτος, και κόψει την προβλεπόμενη απόδειξη, όπως οφείλει, έχει ένα μεικτό κέρδος 15,40 ευρώ.[size=0pt]Μεικτό κέρδος σημαίνει πως πρέπει, να πληρώσει από αυτό το ενοίκιο, το Ι.Κ.Α , το ρεύμα, τους υπαλλήλους κ.λ.π. και ότι μείνει από αυτή τη πράξη, πρέπει να φορολογηθεί με τον συντελεστή φορολόγησης κερδών από το κράτος που για τα καταστήματα που στοχέυει αυτή η συζήτηση για το έτος 2011 θα είναι για καλή μας τύχη 4 μονάδες κάτω από πέρυσι δηλαδή 20% .Ότι μας έμεινε είναι αυτό με το οποίο θα ζήσουμε τις οικογένειες μας και θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη, για την οποία τόσο πολύ πονάει ο χώρος, αφού τα καταστήματα μας, χωρίς να κάνω κανένα λάθος, είναι ίσως από τα φτωχότερα της Ευρώπης. Θα ήθελα να κλείσω πιστεύοντας πως θα έχω από εσάς την χαρά να φιλοξενηθώ μέχρι το πέρας της συζήτησης αυτής και εγώ με τις πιο αληθινές μου τοποθετήσεις ακόμα και όταν αυτές δεν εξυπηρετούν την θέση μου, να φωτίσω τη συζήτηση σας αλλά και να φροντίσω στην πιο ορθή καταναλωτική παιδεία. Είμαι διατεθιμένος να σας προκαλέσω ακόμα και με προτότυπα τιμολόγια για την αποφυγή των όποιων σκιάσεων των τοποθετήσεων μου .[/size]