Είμαι πιο anti-apple κι από τον Bill Gates. Πιστεύω ότι αν δεν είχε το ανάλογο marketing, σε επίπεδο τεχνολογίας η Apple θα ήταν ένα τίποτα. Παραδέχομαι όμως τον Jobs για έναν λόγο: Το πάθος με το οποίο δούλευε, που τον έκανε να είναι σε διαρκή εγρήγορση ώστε να αφουγκράζεται τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Ανεξάρτητα αν γινόταν για το κέρδος ή όχι, έχω την εντύπωση ότι χωρίς αυτόν θα ήμασταν ακόμα πολύ πίσω, τουλάχιστον όσον αφορά το πόσο έχει εισχωρήσει η τεχνολογία στις ζωές και του πιο άσχετου με αυτήν ανθρώπου. Καταλάβαινε τι χρειαζόταν το ευρύ κοινό και φρόντιζε να είναι ο πρώτος που θα το προσφέρει σε δελεαστικό περιτύλιγμα (όχι σε δελεαστική τιμή βέβαια, αλλά κατάφερνε να πουλήσει ακόμα και με αυτές τις, υπερβολικά κατά τη γνώμη μου, υψηλές τιμές) πριν καλά καλά ο ίδιος ο καταναλωτής συνειδητοποιήσει τι ακριβώς θέλει. Και φυσικά ο διαρκής αγώνας των ανταγωνιστών να ξεπεράσουν την Apple μόνο καλό έκανε στην συνολική πρόοδο.
Οπότε, είτε σαν οραματιστής, είτε σαν ανταγωνιστής και μισητός εχθρός πολλών, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόσφερε πάρα πολλά. RIP.