Καλημέρα, πράγματι έχει αυξηθεί η ποικιλία στους modelling ενισχυτές της κατηγορίας ~30w και είναι λίγο χάσιμο...
Έχω δοκιμάσει τους περισσότερους σε μαγαζιά και φίλους αλλά έχω αγοράσει line6 spider30 και hudges&kettner
Ο laney έχει λογότυπο μεγάλης εταιρίας αλλά είναι ο πιο απλός σε δυνατότητες και δεν δικαιολογεί την τιμή του. Για metal δεν τον προτείνω(κι εγώ metal /hard rock παίζω).
Ο fender mustang II προσφέρει πολλά και καλά, έχει καλά καθαρά, ωραίο overdrive (βέβαια, για death metal δεν είναι), 12" μεγάφωνο αλλά έχει πιθανόν κι ένα πρόβλημα: μετά από κάποιο καιρό εμφανίζει ένα πρόβλημα στον ήχο των καναλιών (ιδιαίτερα των clean) σαν να ακούγεται ένα fuzz σε χαμηλή ένταση πίσω από τον clean ήχο. Αυτό το πρόβλημα θα το δεις σε πολλά forum κι άρα δυστυχώς, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.
http://www.youtube.com/watch?v=D6H3gFU6e7o http://www.mylespaul.com/forums/squawk-box/158188-mustang-iii-fizz-thing-should-i-buy.html O line6 spider4 30w έχει πολλούς άσσους στο μανίκι του καθώς έχει 12" μεγάφωνο, μπόλικα καλά κανάλια, διάφορες "κρυφές" επιλογές όπως noise gate και booster και γενικά έχει φοβερό lead για solo και metal παίξιμο που δεν το έχει κανένας άλλος modelling ή τρανζίστορ ενισχυτής αυτής της κατηγορίας. Ακόμη κι ο roland cube ή ο φοβερός ανταγωνιστής Peavey vypyr 30 δεν έχουν τόσο τρελό lead όσο το insane του line6.
To "κακό" με το line6 είναι ότι έχει όπως είπα κρυφές ρυθμίσεις και τα στοκ κανάλια στις μνήμες του είναι χάλι... Άρα πρέπει να διαβάσεις καλά το manual, να ψάξεις πολύ τις ρυθμίσεις αλλά στο τέλος θα πετύχεις τους ήχους που θέλεις και θα τους αποθηκεύσεις στη μνήμη.
Ένα καλό είναι πως η line6 διαλέγει τους ίδιους ήχους για τα περισσότερα μηχανήματά της κι άρα δε θα έχει τίποτα να ζηλέψει ο spider30 από έναν spidervalve (πανάκριβος) σε χαμηλές εντάσεις.
Δεύτερο καλό είναι ότι με το noise gate και τις επιλογές για high gain ήχους, ακόμη και με tele(με μονούς) μπορείς να παίξεις metal χωρίς να έχεις πολλούς ενοχλητικούς θορύβους όπως hum/buzz κλπ. Γι αυτό πολλοί επαγγελματίες επιλέγουν για το studio και το live τα μηχανήματα της line6(pod, amps κλπ).
Ο peavey envoy δεν έχει να πει πολλά. Ο peavey vypyr30 όμως είναι πολύ καλό modelling ενισχυτής της peavey με πολλά κανάλια, καλό ήχο και 12" speaker. Εγώ θα ημουν μεταξύ spider30 και vypyr30 , ξεκάθαρα.
http://www.thomann.de/gr/peavey_vypyr_30.htmΟ roland έχει πολλά καλούδια αλλά προσωπικά δε με ενθουσίασε καθώς δεν είχε τα κόλπα των line6 ή peavey, δεν είχε φοβερό lead, δεν ήταν τόσο πιστός στα boss πετάλια που υποτίθεται ότι κάνει προσομοίωση, έχει 10" μεγάφωνο αντί για 12". Καλά είναι μερικά εφφέ octaver, προσομοίωση ακουστικής, looper κλπ που έχει επάνω αλλά και ο vypyr έχει looper ας πούμε και κοστίζει και λιγότερο.
Ο H&K 30r είναι ένας κλασσικός τρανζίστορ ενισχυτής με καλό ήχο αλλά είναι φτωχός σε εφφέ, κανάλια, μεγάφωνο και features. Έχει metal ικανότητες και καλό καθαρό αλλά χάνει σε αλλες δυνατότητες. Αν έκανε τα μισά λεφτά (όπως τον βρήκα σε used) θα ήταν Οκ, αλλά σε αυτή την τιμή υπάρχουν πολύ καλύτεροι amps.
Kαλές επιλογές εύχομαι!