jmliad υπάρχουν 2 τύποι κομπρέσσορα.. Οι "έντονοι" (συνήθως βασισμένοι στον παλιό Ross compressor) και οι πιο "ουδέτεροι" (π.χ. optical compressors)... Στα βιντεάκια, ο κομπρέσσορας λειτουργεί περισσότερο σαν εφφέ, παρά σαν έλεγχος των δυναμικών, έχοντας πολύ γρήγορο attack..
Όσον αφορά τους κομπρέσσορες που αναφέρεις:
- Ο Marshall Ed-1 θεωρείται εξαιρετικός, πόσο μάλλον για τα λεφτά του.. Αυτός έχει και ένα control που δεν έχουν οι άλλοι, το Emphasis. Με αυτό ρυθμίζεις χοντρικά ποιες συχνότητες θες να κομπρεσσαριστούν περισσότερο (μπάσες/πρίμες). Δεν ξέρω κατά πόσο θα σου φανεί χρήσιμο, απλά το αναφέρω..
- Ο Visual Sound Comp 66 είναι κι αυτός εξαιρετικός και με πολύ καλό buffer. Δεν έχει attack knob οπότε πρέπει σίγουρα να τον ακούσεις αφού θες να πετύχεις συγκεκριμένο ήχο.. Επίσης, είναι και λίγο γκουμούτσα, αν το μέγεθος μετράει..
- Ο MXR Dyna Comp είναι από τα πλέον κλασικά μοντέλα.. Είναι η "σύγχρονη" έκδοση του Ross Compressor... Ο ήχος του δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός, είναι απλά πολύ συγκεκριμένος! Χρωματίζει τον ήχο (δίνοντας μια έμφαση στα πριμομεσαία) κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μη σου αρέσει.. Επίσης, είναι "φτωχό" όσον αφορά τα ρυθμιστικά, έχοντας μόνο 2 knobs. Ακόμη, θεωρείται θορυβώδης (οι κομπρέσσορες είναι γενικότερα θορυβώδεις από τη φύση τους αλλά αυτός παραείναι). Το attack του είναι γρήγορο και αυτός είναι ένας λόγος που τον προτιμούν αρκετά όσοι παίζουν με finger-picking (π.χ. για country). Βασικά, μπορεί να τον αγαπήσεις, μπορεί να μη σου αρέσει καθόλου.
- Η Dunlop κυκλοφόρησε τον MXR Super Comp σαν έναν Dyna Comp με attack knob! Δεν ξέρω όμως αν όντως ισχύει αυτό και γενικά απ ότι έχω διαβάσει, μάλλον δεν ισχύει.. Όχι απαραίτητα ότι ο Super Comp είναι υποδεέστερος του Dyna..
- Το Boss CS-3 είναι όντως για τα μπάζα, συγκριτικά με άλλους κομπρέσσορες...
Αν πιάνει το χέρι σου και αν μπορείς να ανέβεις μέχρι λίγο πάνω από 100€ (που λογικά μπορείς για να βάζεις στο τραπέζει και τον Comp66), τσέκαρε τον B.Y.O.C. 5-knob compressor. Δεν τον έχω ακούσει προσωπικά αλλά έχω διαβάσει τα καλύτερα.. Είναι κι αυτός βασισμένος στο κύκλωμα του Ross compressor αλλά έχει όσα ρυθμιστικά χρειάζεσαι για να βγάλεις τον ήχο που θες... Θεωρείται και αρκετά διάφανος ως προς τον ήχο...