Λοιπόν, η άνεση φαίνεται να κυριαρχεί ως κριτήριο επιλογής πένας. Λογικό και αναμενόμενο βέβαια, αλλά μόνο μια ψήφος στο 2 ρε παιδιά; δηλαδή μόνο εγώ τις ψάχνω (ναι δικιά μου είναι η ψήφος

); τί στο καλό;
Αν και οφείλω να ομολογήσω οτι δεν ανήκω αμιγώς στη δεύτερη κατηγορία. Ναι μεν ψάχνω σπάνιες και όμορφες πένες και προσπαθω να τις έχω σε σειρές / ομάδες, αλλά έχω και το μπωλάκι με πολλές πρόχειρες και άνετες πένες για να παίζω. Άρα ανήκω κάπου ανάμεσα στη δεύτερη και πέμπτη κατηγορία.
Η αλήθεια είναι βέβαια οτι στην Ελλάδα δεν είναι πάντοτε εύκολο και οικονομικά προσιτό να βρείς περίεργες και σπάνιες πένες. Πολλές τις ανακάλυψα σε παλιά μαγαζιά που έχουν/είχαν stock, ή ήταν να κλείσουν. Όσο για το διαδίκτυο εκεί αμα υπάρξει υποψία συλλογής, συχνά οι τιμές ανεβαίνουν. Έχω περίπου 120 περίεργες πένες με διάφορα θέματα (π.χ. ζώδια, μυθικά πλάσματα, σταυρούς, αριθμούς, τοπία), υφές, μεγέθη κ.λπ. Ωστόσο, δεν τις έχω αποθηκευμένες σε θήκες όπως πολλοί άλλοι (αν και το έχω σκεφτεί κατά καιρούς). Πάντοτε μου αρέσει να τις ανακαλύπτω και να πετυχαίνω όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Ασχολούμαι με τη συλλογή πενών περί τα δώδεκα χρόνια, αν και όχι ενελλιπώς.
Από θέμα άνεσης και λόγω προτίμησης τώρα, συνήθως παίζω με πένες πάχους 0.50 - 0.80 ανάλογα με τον ήχο που θέλω κάθε φορά και το είδος του κομματιού/τραγουδιού.
Μου αρέσουν πολύ και επικρατούν στο προαναφερθέν μπωλάκι οι πένες στις οποίες κατέληξε και ο adr1anos πιο πάνω. Επίσης, χρησιμοποιώ και κάποιες που είναι μεταλλικές, αλλά όχι συχνά γιατί ενδέχεται να φθείρουν τις χορδές της ακουστικής (γίνονται σαν ξυράφι μετά από λίγο).