Νομίζω ότι το κακό όνομα της Yamaha στην Ελλάδα οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην αντιπροσώπευσή τους από το Νάκα. Ειδικά σε παλιότερες (προ Thomann και internet) εποχές, όντως τις είχε σχετικά ακριβά (όχι παράλογα) και οι πωλητές δεν είχαν τις περισσότερες φορές την εμπειρία να τις πουλήσουν - προτείνουν. Αλλά μήπως και οι άλλοι έμποροι με τις Fender, Gibson, Ibanez δεν κάνανε το ίδιο όταν παίζανε μπάλα μόνοι τους στην αγορά?
Απλά ήτανε πιο politically correct να τα σκάσεις χοντρά για μια fender/gibson παρά για την ταπεινή yamaha.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι στην επαρχία ΔΕΝ υπήρχανε καν εναλλακτικές πλην του Νάκα και οι ντόπιοι κιθαρίστες ψωνίζανε σχεδόν αναγκαστικά από εκεί.
Προσωπικά έχω ακόμα 2 yamaha στην κατοχή μου, μια ηλεκτρακουστική 22 χρονών (επαγγελματικής χρήσης) που δεν έχει βγάλει το παραμικρό πρόβλημα και μια pacifica που με καλύπτει πλήρως στην μέχρι στιγμής ασχετοσύνη μου στον ηλεκτρικό ήχο.
Ίσως ήταν καλύτερα να είχα πάρει μια squier, δεν μπορώ να ξέρω - λένε ότι είναι καλύτερες, το μόνο που ξέρω με σιγουριά είναι ότι όταν την αγόρασα (και ίσως ακόμα και σήμερα) δεν είχα την απαιτούμενη εμπειρία να ξεχωρίσω 100% τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.
Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να μάθω να παίζω ηλεκτρική κιθάρα, δεν είχα καν την προσδοκία να κάνω live παίζοντας καρφί σε mesa boogie...
Έχω παίξει με ψεύτικες κιθάρες τύπου stagg και harley benton και δεν τις συστήνω ούτε στον χειρότερο εχθρό μου, αλλά έχω παίξει και με υπερμαμάτη lespaul φίλου (ψιλοάσχετου) κακοσυντηρημένη και με μισοπεθαμένες χορδές, και μπροστά της η pacifica μου με τα σωστά setup της και τα λαδάκια της μου φάνταζε έτη φωτός μπροστά παικτικά (και ηχητικά)
Yπήρξα πάντα οπαδός του "tone is in the fingers" και δεν πιστεύω γενικά σε αφορισμούς και υπεραπλουστεύσεις τύπου η VW είναι καλύτερη από τη Honda