Ειναι απιστευτα, εως τρομερα δυσκολο να στηθει εκ νεου ενας τηλεοπτικος σταθμος, ο οποιος θα πρεπει μεσα σε λιγοτερο απο 3 μηνες να ορισει προγραμματισμο, εξοπλισμο, ανθρωπινο δυναμικο, καταχωρηση συχνοτητων, αδειοδοτηση ( αφου η αδειοδοτηση της ΕΡΤ περασε στο κρατος λογω "πτωχευσης" της εταιριας ), κλπ.
Εαν μιλαγαμε για Αγγλια, ισως να ηταν πιθανο, υπολογιζοντας πως ηδη υπαρχει ο εξοπλισμος και το ανθρωπινο δυναμικο.
Να σας παω και σε μια αλλη εικονα του κλεισιματος; Λιγο πιο τεχνικη.
α)
Η ΕΡΤ ηταν η μοναδικη εταιρια στην Ελλαδα που μπορουσε να κανει broadcast απο οποιοδηποτε σημειο της Ελλαδας, λογω των OB Van που ειχε στα κατα τοπους παραρτηματα της. Ηταν η μονη επισης που παραχωρουσε ΔΩΡΕΑΝ το σημα στους ιδιωτικους ( κι ανευ επισημης αδειας ) τηλεοπτικους σταθμους, οι οποιοι εστελναν απλως ενα van εξωτερικων μεταδοσεων με εναν σκηνοθετη/υπευθυνο ροης κι εναν ηχοληπτη, συνδεονταν στο link του OB Van της ΕΡΤ κι εκαναν μεταδοση!
Με το κενο εκπομπης, τα van της ΕΡΤ τραβανε χειροφρενο και με εξαιρεση 2 ιδιωτικους σταθμους που μπορουν να μεταδωσουν events γιατι εχουν OB Van ( ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΜΩΣ ) κανεις αλλος δεν θα μπορει να καλυπτει αμεσα ειδησεις σε περιοχες εκτος κεντρου!
Με λιγα λογια...Θα γινεται σεισμος στην Κρητη και θα το μαθαινουμε το πρωι, γιατι ο ιδιωτης καναλαρχης δεν θα μπορει να παρει εικονα αμεσα, αλλα μονο μετα απο μισθωση ανεξαρτητου OB Van με δικο του προσωπικο! Μιλαμε για τρελα κοστη, που ενας ιδιωτης σιγουρα θα αποφυγει να καλυψει.
β)
Η ΕΡΤ ειχε περιουσια. Και δεν αναφερομαι στο κτιριο και στον εσωτερικο εξοπλισμο, αλλα στα δεκαδες van εξωτερικων μεταδωσεων, στα δεκαδες van δορυφορικων/επιγειων links και στα αρκετα OB Van ( που αποτελουν τη ναυαρχιδα ενος καναλιου, οσον αφορα τη μεταδοση ).
ΟΛΑ αυτα ειναι ιδιοκτησια του Ελληνα πολιτη, γιατι τα πληρωνε μεσα απο τον λογαριασμο της ΔΕΗ! ΓΙΑΤΙ να πουληθουν σε ιδιωτες καναλαρχες μισοτιμης; ( ενα OB Van κοστολογειται στο εξωτερικο κοντα στο μισο εκατομμυριο ευρω, πληρως εξοπλισμενο ). Γιατι να τραβηξουν χειροφρενο και να χαθουν ως εξοπλισμος που δεν χρησιμοποιειται;
Και ποσο απο αυτον τον εξοπλισμο μπορει να καλυψει η "νεα" ΕΡΤ; Ο υπολοιπος;
γ)
Οταν η ΕΡΤ εκανε αναβαθμιση του σηματος της κι αγορασε εξοπλισμο HD, αντι SD που εχουν τα ιδιωτικα καναλια ( με εξαιρεση τον ΣΚΑΙ που κανει HD format στην εξοδο προς την Digea ), ο Μπομπολας ( MEGA ) μιλησε για "αθεμιτο ανταγωνισμο".
Συγνωμη, κ.Μπομπολα, αλλα οταν στην υπολοιπη Ευρωπη η EBU χαιρετιζει την επισημη προβολη προγραμματων σε HD, εσυ γιατι να μη τα σκασεις και να κανεις οτ καναλι σου συμβατο με τις τεχνολογιες του 21ου αιωνα; Αντ' αυτου, χρησιμοποιεις εξοπλισμο των 90s και κατηγορεις οποιον παει να βγαλει το κεφαλι του απο τον κουβα, πως κανει αθεμιτο ανταγωνισμο!!
δ)
Ολα αυτα τα προγραμματα που αγοραστηκαν για αυτη τη σεζον και τις επομενες ( Ποδοσφαιρικοι αγωνες, Eurovision, F1, εξωτερικες παραγωγες, κλπ ) ειναι χρηματα που δοθηκαν για προγραμματισμο 2 ετων ( αρα εκει παει η απορια μου για το κατα ποσο θα οργανωθει εκ νεου ενα καναλι σε 3 μηνες ).Αυτα τι θα γινουν; Θα πουληθουν μισοτιμης, κατω του κοστους, στους ιδιωτικους καναλαρχες; Ηδη ο ΣΚΑΙ
αγορασε το Κυπελλο Μπασκετ ( κι αν το "αγορασε"...γιατι μεσα σε μια μερα, πως καταφερε να το αγορασει; ). Και το ποσο αγορας;
Μιλαμε για λεφτα του Ελληνα πολιτη, που θα τα οικειοποιηθει στη μιση τιμη ο καθε ιδιωτικος καναλαρχης που φιλτραρει, ελεγχει και πολιτικοποιει την ειδηση του...
Συγχώνευση μηνυμάτων: 12/06/13, 20:36
Ναι, η ΕΡΤ πρεπει να κλεισει γιατι δεν καταφερε να εξορθολογισθει μεσα στη δεκαετια του 90, οπου ξεκινησε το μεγαλο φαγοποτι.
ΟΜΩΣ, ο τροπος που εγινε και τα κενα που αφησε, ειναι τοσο μεγαλα, που πιστευω πως κανεις δεν σκεφτηκε σοβαρα τι θα προκαλεσει το κενο!
Ας εκλειναν τα καναλια κι ας αφηναν ενα πιλοτικο προγραμμα, μεχρι να γινει η αλλαγη. Ουδεποτε ακουστηκε να κλεινει δημοσιο καναλι με αυτο τον τροπο.
Και τελος, η ιδια η
EBU, μας ετριξε τα δοντια... Γιναμε ρεζιλι των σκυλιων!