Αποστολέας Θέμα: Vox lil night train- Απορίες  (Αναγνώστηκε 5110 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος AlteredMind

• Θαμώνας
    • Προφίλ
Vox lil night train- Απορίες
« στις: 21/10/13, 12:01 »
Καλημέρα συμ-φορουμίτες. Δηλώνω πλέον ευτυχής κάτοχος μίας κεφαλής Vox lil night train. Μετά το μήνα του μέλλιτος λοιπόν έρχομαι με τις εξής απορίες:

1) Για κάποιο λόγο νιώθω ότι έχω πολύ θόρυβο με την συγκεκριμένη κεφαλή. Είναι όντως θορυβώδης ή κάτι έχει η δική μου? Μήπως φταίνε οι λάμπες στο συγκεκριμένο θέμα?
2) Σκεφτόμουν ότι μετά από το μήνα του μέλλιτος ήρθε η ώρα να αλλάξω λάμπες στο νέο μου απόκτημα, μιας και από ότι έχω ακούσει τον βελτιώνει πολύ. Επειδή όμως είναι η πρώτη φορά που θα κάνω κάτι τέτοιο χρειάζομαι τη βοήθεια σας, στην επιλογή. Αυτό που θα ήθελα να πετύχω είναι έναν λίγο πιο γλυκό ήχο. (λίγα περισσότερα μπασο μεσσαία πχ). Από ότι διάβασα από διάφορες συζητήσεις και ποστ του Απόλλων, με ένα συγκεκριμένο τύπο λάμπας αυξάνεται λίγο περισσότερο και το headroom του ενισχυτή και σπάει πιο αργά. Ισχύει αυτό ή λάθος κατάλαβα.
3) Πόσο περίπου είναι το κόστος για να βάλω αξιόλογες λάμπες στο συγκεκριμένο κεφάλι και ποιές πρέπει να διαλέξω?
4) Το πιο βασικό. Μπορώ να τις αλλάξω μόνος μου ή πρέπει να πάω σε τεχνικό?
« Τελευταία τροποποίηση: 21/10/13, 12:14 από AlteredMind »
Πάρε απο το πρέπει το Ι και γδάρε το ίσα με το Π.

Οδυσσέας Ελύτης

Αποσυνδεδεμένος modfori

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • less gain .. more grain!
    • Προφίλ
Απ: Vox lil night train- Απορίες
« Απάντηση #1 στις: 21/10/13, 12:56 »
2. μπορείς να αλλάξεις τη μία (ή και τις 2) 12AX7 που έχει στην προενίσχυση με μία (ή 2) 12AT7 . αυτό έκανα και εγώ στo jca22h με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
3. ανάλογα το τι θα αγοράσεις πάει και το κόστος.
4.τις προενισχύτριες  μπορείς μόνος σου . για την τελική , αν χρειάζεται rebias και δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με ρεύματα , τότε καλύτερα θα ήταν σε τεχνικό
Life is a lot like Blues,
it's Best when you Improvise!

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 21/10/13, 13:17 »
Δηλαδή, από πόσα χρήματα και πάνω για προενισχύτριες θεωρούνται "καλές". Γιατί βλέπω στο thomann από λάμπες Electro Harmonix (που από ότι διάβασα είναι καλές kai low noise) με 15 ευρώ μέχρι κάτι άλλες με 60. Πόσα χρήματα θεωρείτε ότι είναι ασφαλής και καλή επένδυση για το συγκεκριμένο ενισχυτή?

Οδυσσέας Ελύτης

Αποσυνδεδεμένος alexchem79

• Επισκέπτης
  • **
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 21/10/13, 16:09 »
Ξεκινώ από το τελευταίο, ο Thomann είναι τσιμπημένος στις λάμπες, κοίτα στο www.tube-town.net ή ακόμα φθηνότερα στο www.banzaimusic.com, γερμανικά sites και αυτά, πολύ αξιόπιστα.

Έχω αλλάξει την V1 με 12ΑΥ7 και για μένα είναι σαφής η βελτίωση. Αρχικά ήμουν διστακτικός να βάλω 12ΑΤ7 γιατί φοβόμουν μήπως πέσει πολύ το gain και έτσι πήρα μια 12ΑΥ7 και μια 5751 just in case. Τελικά την 5751 δε τη δοκίμασα καν γιατί και η 12ΑΥ7 δίνει αρκετό gain για μένα. Ίσως μελλοντικά να δοκιμάσω και μια 12ΑΤ7 για να τον μαλακώσω κι άλλο.

Όσο για τις εταιρίες λυχνιών, θα σου πω ότι με ακριβές NOS λάμπες δεν έχω εμπειρία. Από λάμπες τρέχουσας παραγωγής έτσι κι αλλιώς η τελική (12AU7) σε περιορίζει σε EHX και JJ αν δε θες να δώσεις πολλά χρήματα. Εγώ έβαλα τις JJ και είναι παραπάνω από ικανοποιητικές ενώ η τιμή τους είναι πολύ καλή. Για την προενίσχυση ακόμα ποιοτικότερες είναι η Tung Sol που έχω στον άλλον μου ενισχυτή και είναι εξαιρετικές. Αυτή τη στιγμή πάντως εγώ στον LNT είμαι με EHX 12AY7 (δεν έχει τέτοια η JJ), JJ 12AX7 και JJ 12AU7 και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
My brain has two sides; left and right.
The left has nothing right and the right has nothing left.

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 21/10/13, 16:40 »
Επειδή νιώθω λίγο χαζός με όλα αυτά τα κινέζικα.

εννοείς τις εξής:

http://www.banzaimusic.com/12AY7-6072A-EH-Matched.html
http://www.banzaimusic.com/ECC83S-12AX7-Gold-JJ.html
http://www.banzaimusic.com/ECC83S-12AX7-JJ.htm[size=78%]l[/size]
http://www.banzaimusic.com/ECC82-12AU7-JJ.html
?

Οδυσσέας Ελύτης

Αποσυνδεδεμένος alexchem79

• Επισκέπτης
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 21/10/13, 16:55 »
Κατά βάση ναι, για το αν αξίζουν το παραπάνω κόστος οι Gold ή οι Matched and Balanced περίμενε να σου πει κάποιος πιο κατατοπισμένος ή έμπειρος από εμένα  :) (εγώ έχω βάλει τις απλές)

Αν θες, τσέκαρε και τα παρακάτω, νομίζω είναι πολύ χρήσιμα:
http://www.thetubestore.com/12AX7-Tube-Review
http://www.thetubestore.com/Gain-Factor
http://www.amplifiedparts.com/tech_corner/12ax7_comparison_of_current_made_tubes
My brain has two sides; left and right.
The left has nothing right and the right has nothing left.

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 21/10/13, 19:46 »
Έχω κι εγώ τον Lil Night Train και πραγματικά είναι πολύ καλό μηχάνημα για τα κυβικά του. Ειδικά όταν αλλάξεις λάμπες θα δεις μεγάλη διαφορά. Aν έχεις χρόνο και όρεξη, διάβασε το εκτενεστατο (πάνω από 300 post) και εξαιρετικά αναλυτικό thread στο forum του tdrpi σχετικά με τον Lil Night Train. Θα απαντήσει πολλές από τις απορίες σου σχετικά με αναβάθμιση των λυχνιών και άλλες μετατροπές που μπορείς να κάνεις στη συγκεκριμένη κεφαλή.

http://www.tdpri.com/forum/amp-owners-clubs/251988-vox-lil-night-train-club.html
Διψάς και δεν το ξέρεις...

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 21/10/13, 20:41 »
Προσπάθησα να το διαβάσω φίλε απόλλων αλλά μετά τα 100-120 post άρχισα να κουράζομαι και να μην καταλαβαίνω... :P

Οδυσσέας Ελύτης

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 21/10/13, 22:17 »
Χα χα... λογικό. Εγώ είχα κάνει copy-paste όλη τη συζήτηση σε ένα αρχείο Word και από εκεί διάβαζα σιγά-σιγά, εντοπίζοντας τα χρήσιμα post (γιατί υπάρχουν και πολλά που δεν λένε τίποτα ουσιαστικό). Εγώ πάντως μετά από πολλά πειράματα και επειδή ήθελα έναν πιο καθαρό ήχο, κατέληξα στις εξής:

Τελική: Βrimar NOS 12BH7. Πριν από αυτή είχα δοκιμάσει και κάποιες 12ΑU7 καθώς η γενική άποψη είναι ότι αυτός ο τύπος λυχνίας είναι πράγματι μια καλή επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά η 12ΒΗ7 μού έδωσε αρκετό clean headroom και λίγο περισσότερη ισχύ χωρίς προβλήματα λειτουργίας. Aν πάντως σε ενδιαφέρει κυρίως το drive, θα σού έλεγα να κοιτάξεις μια διαφορετική λυχνία.

Phase Inverter: Mullard NOS 12AT7. Kαι εδώ οι περισσότεροι χρήστες φαίνεται να συμφωνούν στη χρήση μιας balanced 12ΑΤ7 για αυτή τη θέση. Για μένα η Mullard ήταν χαλαρά καλύτερη από ότι άλλο δοκίμασα.

Preamp: JJ 5751. Aυτή η λάμπα κατά τη γνώμη μου ήταν ένας ικανοποιητικός συμβιβασμός ανάμεσα στις 12ΑΧ7 που είχαν μεν καλό ήχο αλλά μείωναν πολύ το headroom και τις 12ΑY7 που έδιναν το περισσότερο headroom, αλλά ο τελικός ήχος ήταν λίγο άχρωμος και ξερός, χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Όπως καταλαβαίνεις οι ΝΟS λάμπες ήταν πιο ακριβές, αλλά πιστεύω ότι με αποζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό. Ο ενισχυτής τώρα είναι πολύ καλύτερος από ότι ήταν με τις stock λάμπες. Πριν δεν είχε σχεδόν καθόλου headroom και o ήχος ήταν πολύ άγριος και fizzy. Τώρα ο ήχος είναι πολύ πιο βελούδινος και γλυκός, ενώ το headroom έχει αυξηθεί και στο bright κανάλι με μονούς μαγνήτες δεν αρχίζει να "σπάει" σχεδόν καθόλου πριν τις 12 με 1, δηλαδή περίπου στο μέσο της διαδρομής του gain (με το volume στο 10). Έτσι έχω τον καθαρό ήχο που ήθελα αλλά έχω και την επιλογή να δώσω πιο πολύ γκάζι ανεβάζοντας το gain προς το τέρμα ή χρησιμοποιώντας το thick κανάλι.

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 22/10/13, 11:29 »
Τι διαφορά έχουν οι gold με τις matched and balanced και τις απλές? Ξέρει κάποιος?

Για την τελική, η αλήθεια είναι ότι με ενδιαφέρει και το drive, καθώς θα ήθελα να βγάζω ένα crunchακι από τον ενισχυτή το οποίο να ακούγεται καλά. άρα ποιά θα μου πρότεινες? Κάποια 12au7?

Οδυσσέας Ελύτης

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

• Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • My LinkedIN Profile
« Απάντηση #10 στις: 22/10/13, 12:55 »
Matched: ο όρος αφορά μόνο τελικές λυχνίες (πχ EL84, EL34, 6L6 κλπ) που λειτουργούν σε ζευγάρια ή τετράδες. Είναι λυχνίες ταιριασμένες σε 2-3 ηλεκτρολογικές παραμέτρους κατόπιν μέτρησης, ώστε να είναι εύκολο να γίνουν bias μαζί και το σήμα που φθάνει στον μετασχηματιστή εξόδου να είναι βέλτιστο. ΔΕΝ σε αφορούν στην περίπτωση αυτή.

Balanced: ο όρος αφορά μόνο προενισχύτριες λυχνίες ((πχ 12ΑΧ7, 12ΑΤ7, 12ΑU7, 5751,  κλπ) οι οποίες κυρίως προορίζονται για την θέση του Phase Inverter. Είναι λυχνίες με ταιριασμένα τα δύο στάδια ενίσχυσης που περιέχουν.

Gold: ο όρος αφορά κυρίως προενισχύτριες λυχνίες και περιλαμβάνει λυχνίες με επίχρυσα ποδαράκια για καλύτερη σύζευξη με το socket, κατά την ίδια έννοια που  είναι επιχρυσωμένα κάποια βύσματα.

Selected: Συζητήσιμης εγγυρότητας όρος που αφορά όλες τις λυχνίες και υπονοεί ότι κάποιος έχει μετρήσει τις λυχνίες για καλύτερες ηλεκτρολογικές παραμέτρους και συμπεριφορά (πχ χαμηλότερα microphonics) και έχει επιλέξει κάποιες ως καλύτερες.
« Τελευταία τροποποίηση: 22/10/13, 12:57 από adr1anos »
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: 22/10/13, 21:56 »
Για την τελική, η αλήθεια είναι ότι με ενδιαφέρει και το drive, καθώς θα ήθελα να βγάζω ένα crunchακι από τον ενισχυτή το οποίο να ακούγεται καλά. άρα ποιά θα μου πρότεινες? Κάποια 12au7?

Kατά γενική ομολογία, η λυχνία με την εμφανέστερη επίδραση στον ήχο είναι η τελική, οπότε σίγουρα θα ξεκινούσα από αυτήν, αν και φυσικά και οι υπόλοιπες παίζουν το ρόλο τους. Δοκίμασε μια JJ 12AU7.