Πρωτοδιάβασα το θέμα γιατί μου κέντρισε το ενδιαφέρον μιας και είχε να κάνει με λίγο διαφορετικό είδος απο ότι συνηθίζουμε.
Συμπτωματικά τελευταία παίζω με κάτι φίλους που ένας τυγχάνει ο ένας επαγγελματίας παραδοσιακός (πολίτικο λαούτο/σαντούρι). Η κιθάρα μου είναι fender stratocaster και ο εινσχυτής twin reverb. Δίπλα μου έχω (αν χρειαστώ) και μια 335 και μια στουντιο, και μια tele και και και... Πίστεψε με είναι άλλος κόσμος τα παραδοσιακά. Οποια και να πάρεις να παίξεις, αν δεν το έχεις... ΔΕΝ
Η κιθάρα έχει εντελώς άλλο ρόλο (εχει την απαίτηση η ορχήστρα δηλαδή) απο αυτόν που ξέρουμε. Πότε καλείσαι να παίξεις τον ρόλο του μπασοκίθαρου του ρεμπέτικου πότε τον ρόλο του λαούτου (απουσίας λαούτου) και πάει λέγοντας... οι δε κλίμακες είναι να χεις να μελετάς... Οποτε τζαμάρουμε σε κανα παραδοσιακό (το πάμε σε πιο ελεύθερο, τζαζ συνήθως) τρέχουμε όλοι μας να προλάβουμε... Το τρανσπόρτο πάει σύννεφο και τις έχουνε για πρωινό τις αλλαγές. Το να κουρδίσεις αλλιώς δεν παίζει...
Δεν έχει να κάνει λοιπόν με μηχανήματα τόσο, όσο με το πως ξέρεις να παίζεις... Είναι μεγάλο κεφάλαιο. Οποιος έχει παίξει με παραδοσιακούς, με καταλαβαίνει (φαντάζομαι ότι σε πίστα θα είναι ακόμα πιο σκληρά τα πράγματα σε συνθήκες λάιβ...).
Οσο λοιπόν θεωρούνται must τα ράστα

και μια LP

για να παίξεις ρέγκε, τόσο υπάρχει κανόνας για το τι εξοπλισμό χρειάζεσαι για παραδοσιακά... Συνηθίζεται να είναι 335 με fender λαμπάτο. Ετσι έχει επικρατήσει... τι να κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπαιξες και δημοτικά όμως...
EDIT: Αν το ζητούμενο είναι η ένταση και ο όγκος, υπάρχουν πετάλια EQ και ενισχυτές σε watt με το κιλό. Εναν υποτυπώδες ήχο θα τον διαμορφώσεις, και προτάσεις υπάρχουν πολλές. Η καλύτερη λύση για ενισχυτή στα λεφτά που διαθέτει το παλικάρι ειπώθηκε ήδη. Αλλα την ίδια ερώτηση θα μπορούσε να κάνει και σε οποιοδήποτε κατάστημα οργάνων έμπαινε. Τον μαγαζάτορα δεν θα τον ένοιαζε αν ξέρει να παίζει καν κιθάρα... Επειδή εδώ είναι φόρουμ όμως, θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον να πάει παραπέρα η κουβέντα...