Όσον αφορά τη Vintage, ναι, η γνώμη μου είναι ότι σε σχέση με τη Les Paul Standard και άλλα σχετικά φτηνότερα μοντέλα Εpiphone, είναι όντως ανώτερη. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλύτερη, ο ήχος μού άρεσε περισσότερο και γενικά νομίζω ότι είναι μια καλύτερη κιθάρα, ακόμα και στο βάρος (το οποίο για μένα δεν είναι απαραίτητα θετικό, αλλά όπως και να το κάνουμε συμβάλλει στον ήχο και την αίσθηση μιας Les Paul). Αν μιλήσουμε για κάποια άλλα μοντέλα, όπως Standard Plus Pro, Traditional Pro, Custom Pro, Τribute Plus, κλπ, ίσως οι διαφορές να είναι μικρότερες ή και να υπερτερούν οι Epiphone. Εκεί όμως φυσικά ανεβαίνει αρκετά και η τιμή, οπότε ακόμα η Vintage έχει το πλεονέκτημα ως προς την αναλογία ποιότητας/τιμής (ή επί το ελληνικότερον value for money). Βέβαια αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, βασισμένη στις δικές μου εμπειρίες. Αν θέλεις ένα καλό Les Paul copy, αρκετά πιστό στο αυθεντικό μοντέλο (που άλλες κιθάρες όπως η ESP δεν είναι) με λίγα χρήματα, οι Vintage είναι από τις σοβαρότερες επιλογές.
Παρεμπιπτόντως, η ΕSP μπορεί να μην είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή στον Thomann (όπου αναμένεται να υπάρχει σε κανένα μήνα), μπορείς όμως να την βρεις σε άλλα καταστήματα. Νομίζω ότι είναι μια μάρκα που λογικά θα μπορείς να βρεις στην Ελλάδα, ενώ θα ήταν καλή ιδέα να ψάξεις και στα Βρετανικά καταστήματα. Η αγορά από Βρετανία συμφέρει αυτή την εποχή που η ισοτιμία της λίρας σε σχέση με το Ευρώ έχει πέσει, αρκεί να βρεις μαγαζια που δεν θα σε χρεώσουν κανένα υπέρογκο ποσό για μεταφορικά. Όσο για τις Cort, καταλαβαίνω ότι ξεφεύγουν από το κλασσικό στυλ της Les Paul που θέλεις, πιστεύω όμως ότι ως όργανα αξίζουν να τις δοκιμάσεις, ενώ λόγω σχήματος, βάρους κλπ θα είναι και πιο άνετες στο παίξιμο από τις παραδοσιακές Les Paul, ειδικά για κάποιον που έχει συνηθίσει σε μια stratocaster.
Σχετικά με την Classic Vibe, επειδή κι εμένα μού αρέσει πολύ αυτή η κιθάρα και είχα το ίδιο πρόβλημα με το μπράτσο, το αντικατέστησα με ένα μπράτσο από μια Tokai (αρκετά παχύ, με χαμηλό radius και vintage τάστα). Έβαλα και ένα διαφορετικό pickguard γιατί ήθελα μια αλλαγή, αλλά και γιατί δεν μού άρεσε το αυθεντικό λευκό 1-ply pickguard, και ένα σετ Kluson κλειδιά τα οποία αρχικά προορίζονταν για άλλο project και είχαν ξεμείνει. Tώρα έχω μια κιθάρα που με ικανοποιεί περισσότερο από πλευράς αίσθησης και ευκολίας παιξίματος. Αυτή είναι μια λύση που ίσως θα πρέπει να σκεφτείς αν δεν είσαι σίγουρος ότι προτιμάς τον ήχο των humbuckers.
Iδού και η απαραίτητη (αν και όχι πολύ καθαρή λόγω ανεπαρκούς φωτισμού) φωτο...