Εχω μεταφερει την ακουστικη μου αρκετες φορες Ελλαδα-Γερμανια με διαφορες εταιρειες.
Σε γενικες γραμμες αυτο που ισχυει για ολες τις mainstream αεροπορικες (οχι ryan, easy κλπ) ειναι οτι αν το οργανο ερχεται με σκληρη θηκη κανονικα πρεπει να παει στις αποσκευες (εκτος αν ειναι μικρο και μπορεις να το παρεις ως χειραποσκευη, αλλα εδω μιλαμε για κιθαρες), ενω αν ειναι μαλακη η θηκη τοτε πρεπει να το παρεις μαζι σου (διοτι προφανως θα καταστραφει αν ταξιδεψει με τις αποσκευες).
Προσωπικα εχω σκληρη θηκη οποτε γι αυτην την περιπτωση μονο μπορω να μιλησω.
Επιδιωκω παντα να την παρω μαζι μου στο αεροπλανο, οποτε την περναω απο τους ελεγχους κλπ, κανενα προβλημα. Οπως ειπα, συμφωνα με τους κανονισμους, η κιθαρα κανονικα πρεπει να παει με τις αποσκευες. Οταν κανω drop off τη βαλιτσα μου ομως, τους λεω οτι θελω να την παρω μαζι μου. Συνηθως δε μου το αρνουνται, και αυτο για δυο λογους: α) Παιζει ρολο το μεγεθος του αεροπλανου, γιατι οσο πιο μεγαλο ειναι τοσο περισσοτερους αποθηκευτικους χωρους εχει, ενω ειναι σημαντικο και το αν ειναι γεματο, β) Ειναι ευκολο ακομα και τελευταια στιγμη να παει κατι στις αποσκευες, το αντιστροφο δε γινεται.
Η κιθαρα προφανως δε χωραει στα ντουλαπακια, οποτε οταν ανεβω στο αεροπλανο τοτε μιλαω και με τις αεροσυνοδους. Ειτε μπαινει σε καποια ντουλαπια που εχουν για τετοιου ειδους αποσκευες (που ειναι μικρα), ειτε ξαπλωτα στο χωρο που υπαρχει πισω απο τις τελευταιες θεσεις, ειτε σε ενα χωρο για τους αεροσυνοδους (αναλογα τον τυπο κ τους χωρους του αεροπλανου).
Τις περισσοτερες φορες η κιθαρα εχει ταξιδεψει μαζι μου, γιατι οπως εξηγησα ειναι πολυπαραγοντικο το ζητημα και οντως δε μπορεις εκ των προτερων να ξερεις. Ομως δεν εχω μαλακη θηκη, οποτε δεν ξερω τι συμβαινει σε αυτη την περιπτωση -οπου δεν υπαρχει εναλλακτικη. Νομιζω παντως οτι οι mainstream εταιριες θα βρισκουν μια λυση, εξαλλου σπανια ταξιδευουν περισσοτερα απο 2-3 οργανα στην ιδια πτηση.