Τώρα θα φωνάζετε όλοι, αλλά εγώ θα το πω.
Διαβάζω στο φόρουμ ερωτήσεις όπως αυτή εδώ, για το ποια κιθαρα προτιμάτε για καθαρά και όλες μα όλες οι απαντήσεις περιστρέφονται γύρω απο το μέταλ.
Οι περισσότεροι εδω μέσα είναι ταγμένοι στο είδος (και καλά κάνουν) και οι απαντήσεις είναι με δεδομένο ότι μιλάμε ΜΟΝΟ για αυτό το είδος. Ισως και η ερώτηση του OP προς τα εκεί να είναι.
Αλλά εφόσον παραμένει αόριστη η ερώτηση καλύπτει και τεράστιο μέρος της μουσικής το οποίο παραβλέπετε όλοι.
Αγνοείτε τζαζ, ρεγκε, παραδοσιακή μουσική κλπ κλπ. Είδη που η καθαρή κιθάρα είναι δεδομένο.
Πολλοί κιθαρίστες σε νεαρή ηλικία περνάνε (όπως την πέρασα και εγώ) την φάση του ήχου. Περισσότερο ταγμένοι σε αναζήτηση πεταλιών, παρά στο παίξιμο.
Πολλοί δε, αδυνατούν να παίξουν με μια κιθάρα και έναν ενισχυτή.
Κιθάρα καρφί σε ενισχυτή με ωραία καθαρά χωρίς παραμόρφωση είναι κάτι που απασχολεί το 1% εδώ μέσα.
Και όμως αυτό είναι το κριτήριο αγοράς μιας κιθάρας με ωραία καθαρά. Και θα την αγοράσει αυτός που παίζει τζαζ για παράδειγμα, και στο μαγαζί που θα την δοκιμάσει, θα την δοκιμάσει με τον αντίστοιχο ενισχυτή που του υπόσχεται κρυστάλινα καθαρά. Και όχι με λίγο ή πολύ ή περισσότερο gain.
Αλλος ήχος με σκάφος άλλος ήχος με τέλε κλπ κλπ. Ολα όμως στην υπηρεσία ενός μουσικού είδους που απαιτεί ΜΟΝΟ καθαρά. Οχι ένα πέρασμα αρπίσματος σε μια εισαγωγή μέταλ μέσα απο δεκάδες πετάλια.
Αυτό νομίζω.
ΥΓ. Μπορείτε να πείτε, Νίκο εμένα δεν με νοιάζουν τα παραπάνω, εγώ ροκ/μεταλ παίζω. Μιλάτε όμως για ένα όργανο που υπηρετεί και άλλα είδη εκτος του δικού σας. Πρέπει να το δείτε και λίγο out of the box. Σε ένα φόρουμ κιθάρας δεν διαβάζουν μόνο ροκάδες νομίζω.