Κοίτα να δεις πως δουλεύει:
Ξεκινάμε από το volume. Έρχεται το σήμα από τους μαγνήτες κλπ και πάει στο ποτενσιόμετρο.
Όταν είναι τέρμα το volume, η αντίσταση είναι μηδενική.
Θεωρητικά, ότι παίρνεις, αυτό φεύγει από το volume.
Όταν χαμηλώνεις το volume, τότε συνδέεις μέρος της γείωσης με το σήμα σου.
Από τα 0 μέχρι τα Χ Ωμ του ποτενσιόμετρου.
Αυτό το ποτενσιόμετρο το χρησιμοποιούμε ως voltage divider. Το 3ο πόδι συνήθως είναι συνδεδεμένο με τη γη.
Θεωρητικά λοιπόν, αν βγάλεις το volume ποτενσιόμετρο δεν έχεις διαφορά.
Στο tone τώρα τα πράγματα περιπλέκονται λίγο.
Έχεις ένα ποτενσιόμετρο το οποίο έρχεται από την είσοδο των μαγνητών που πάει στο volume, και συνεχίζει προς αυτό.
Το ποτενσιόμετρο αυτό έχει έναν πυκνωτή, ο οποίος συνδέεται μεταξύ αυτού και της γης.
Δηλαδή όσο πειράζεις το ποτενσιόμετρο στέλνεις το σήμα από τα Χ Ωμ του ποτενσιόμετρου μέχρι ολόκληρο το σήμα (μηδέν αντίσταση), στον πυκνωτή.
Ο πυκνωτής αυτός διαρρέει τις πρίμες συχνότητες στην γή.
Στην ουσία δηλαδή, κόβεις πρίμα.
Αυτό το ποτενσιόμετρο το χρησιμοποιούμε καθαρά ως μεταβλητή αντίσταση, γι' αυτό και συνήθως το 3ο πόδι είναι ασύνδετο.
Όσον αφορά τους πυκνωτές τώρα, αυτό που κάνουν είναι στην δική μας περίπτωση έιναι να φιλτράρουν κάποιες συχνότητες. Ο πυκνωτής επιτρέπει να περάσει το ρεύμα από την μία άκρη στην άλλη, επειδή όμως κι επειδή ακριβώς φιλτράρει, κόβει τις υψηλές συχνότητες. Κάνει μια εξομάλυνση του ρεύματος, και οι υψηλές συχνότητες πέφτουν ακριβώς σε αυτή την εξομάλυνση.
Οπότε -θεωρητικά πάντα- όταν τα volume και tone είναι τέρμα, έχεις σχεδόν τον καθαρό ήχο.
Λέω σχεδόν, γιατί παρόλα αυτά, υπάρχουν διαρροές. Έτσι αυτές κόβουν κάποιες συχνότητες αφού περνάνε από το passive κύκλωμα και καταλήγουν στη γη. Γι' αυτό και ακους διαφορά όταν καρφώνεις τον μαγνήτη απευθείας στον ενισχυτή.
Τώρα όσον αφορά πάλι τους πυκνωτές, και αυτοί έχουν ποιότητες. Όχι τόσο όμως στην απόδοση, αλλά στην ακρίβεια που έχουν και στην συμπεριφορά τους σε σχέση με τη θερμοκρασία.
Εγώ προσωπικά έχω γυρίσει όλες τις κιθάρες με sprague orange drops αλλά καθαρά για το placebo effect και γιατί τους είχα :-) Και φακές του κιλού να έβαζα, δε νομίζω ότι θα καταλάβαινα διαφορά...
Και για να επιστρέψω, όπως έγραψα και πριν, στην περίπτωσή μου, έβαλα έναν πυκνωτή μεταξύ του input και του output στο volume, ο οποίος βάση της διαρροής του, επιτρέπει να περάσουν οι ψιλές συχνότητες. Στην περίπτωση που το volume είναι στο 10, ο πυκνωτής δεν "ενεργοποιείται", αφού δεν υπάρχει αντίσταση στο ποτενσιόμετρο (είναι σα να έχει βραχυκυκλωμένα τα πόδια του ο πυκνωτής). Όσο μεγαλώνει η αντίσταση, τόσο αρχίζει να παίρνει μέρος στο κύκλωμα κι αυτός. Αν είναι το 500kΩ pot στο 10, η αντίσταση είναι 0Ω, ο πυκνωτής δεν παίρνει μέρος. Αν είναι στο 5, η αντίσταση είναι 250kΩ, o πυκνωτής είναι σαν να βρίσκεται σε ένα RC network με μια αντίσταση 250kΩ και πάει λέγοντας...