Διαφωνώ. Πλέον έχουμε την τεχνολογία να διαβάσουμε το οτιδήποτε ψηφιακό ή αναλογικό μέσο έχει υπάρξει και περιέχει δεδομένα.
Ότι κι αν είναι αυτό, όσο παλιό κι αν είναι.
Ίσως κάποια ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να αποκωδικοποιήσουμε, αλλά αυτό είναι γιατί δεν υπάρχει συνέχεια.
Με την τεχνολογία στο σημερινό επίπεδο, μια χαρά συνέχεια υπάρχει και θα υπάρχει.
διάτρητες κάρτες κανείς? floppy drives? πόσοι μπορούν να τα διαβάσουν αυτά σήμερα με την "σημερινή" τεχνολογία, η οποία ήταν "αγνωστη" πίσω στο 1980? Σχεδόν κανείς. Το postscript τί έχει απογίνει? στο οποίο συνηθίζαμε να γράφουμε τα papers μας πίσω στην 10ετία του 80, όταν στα πανεπιστήμια πρωτογνωρίσαμε και συνδεθήκαμε στο internet (gopher, archie, ftp, email ktl - αρκετά πριν τον πρώτο mosaic και το http). Και έχουν περάσει ΜΟΝΟ 30-40 χρόνια. Η αναγωγή στο 2500 είναι προφανής.
Επειδή τα έζησα όλα αυτά σε πρώτο πρόσωπο την εποχή τους μάλιστα, μπορώ να τα διαβάσω εγώ σχεδόν όλα αυτά, που δεν είμαι ούτε επιστήμων ούτε έχω τίποτα τρομερά μέσα στη διάθεση μου.
Το postscript πχ συνεχίζει να υπάρχει -- εγώ έχω πρόσφατη εγκατάσταση σε παραγωγή fax server που παίζει με postscript.
Οσοι απο εμάς (Βεγγος??) γνωρίζουν τι τραβάνε όσοι ασχολούνται με back compatibility σε VM images παλιών λειτουργικών στα διάφορα upgrades του provider, migration απο provider σε provider, κτλ.... θα έπρεπε να ξέρουν την τεράστια δυσκολία συντήρησης. Να μην πω για file συστηματα, αλλαγές στους kernels, .... η τεχνολογία κινείται με απίστευτους ρυθμούς και η προχειρότητα με την οποία αυτό επιτελείται είναι ακόμα πιο απίστευτο. Τα σημερινά data (ακόμα και αν ΔΕΝ καταστραφούν) θα είναι ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ/ ΜΗ αναγνώσιμα απο την τεχνολογία του 2500. Δεν θέλει πτυχίο πυρηνικής φυσικής.
Δεν είναι εύκολο, αλλά εξίσου δύσκολο ήταν να διαβάσει κάποιος το δίσκο της Φαιστού, ή να προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει τον μηχανισμό των αντικηθήρων.
Μη προσβάσιμα δεν θα είναι. Η φύση του internet είναι τέτοια που υπάρχει τρομερός κατακερματισμός.
Τέλος, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στις άπειρες+1, που στο μέλλον να μην μπορεί να αναγνωστεί ψηφιακό μέσο προηγούμενης εποχής.
Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, φίλος αυτή τη στιγμή κάνει convert κασέτες από home micros σε wav για να υπάρχουν.
Κάρτα από διατρητική μηχανή μπορεί να διαβάσει ο οποιοσδήποτε χωρίς την ανάγκη ύπαρξης Η/Υ.
Δεν μπορώ να σκεφτώ το παραμικρό ψηφιακό μέσο που με τη σημερινή τεχνολογία (κι όχι αυτή άλλης μιας ζωής της γης) που δεν μπορεί να αναγνωριστεί/αναγνωστεί...
Το πιο απλό παράδειγμα, χτυπημένος δίσκος μπορεί να γίνει recover στον end user με τρομερό ποσοστό επιτυχίας με σχετικά μικρό κόστος.
Το 198Χ, άμα χτύπαγε bad sector που δεν ήταν μαρκαρισμένος (γιατί τότε ήταν default να υπάρχουν bad sectors), απλά τα έχανες...
αυτο ίσως είχε μια επίφαση αλήθειας για τα ρομαντικά χρόνια του 80, όταν δεν υπήρχε ασφάλεια, έμπαινες σε όποιον ftp server γούσταρες, έκανες finger άνετα σε όποιον host.....Ούτε τότε υπήρχε καμία ισότητα (το IETF πού εδράζονταν (όσο ήταν ακόμα "relevant") είπαμε? τα 13 top level DNS??)
Και προφανώς ούτε τώρα.
Θα σου απαντήσω με πραγματικό περιστατικό:
Έχω πριν καιρό αγοράσει ένα ρολόι, το οποίο έχει μέσα διάφορους sensors, και μικροεπεξεργαστή.
Είχα "πειράξει" το software του και το είχα παρατήσει.Έχω τη συνήθεια να ανεβάζω public σχεδόν το πλήθος του κώδικα που γράφω, ειδικά αν υποψιάζομαι ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον άλλο.
Κάποια στιγμή λοιπόν το φλασάρω με άλλο firmware. Και λέω γμτ, αυτό δείχνει το υψόμετρο. Αφού δείχνει το υψόμετρο, θα έχει βαρόμετρο. Άρα θα μπορεί να δείξει τη βαρομετρική πίεση.Ψάχνω, και βρίσκω έναν τύπο που λέει "Ορίστε ο κώδικας για το πως να τον δείξει". "Τον έχει φτιάξει ο vegos".
Έχω άπειρα τέτοια παραδείγματα.
Δεν υπάρχει κάτι κρυφό από τη στιγμή που ανέβει στο internet. Μην ξεχνάς ακόμα πως οτιδήποτε είναι σήμερα secure δεν θα είναι για πάντα.
Κάποτε θεωρούσαμε επανάσταση το PPTP στις vpn συνδέσεις, θεωρούσαμε ότι ασφαλίζαμε WiFi δίκτυο με WEP key κλπ.
Γενικά, δεν βρίσκω ούτε μία πιθανότητα κάτι από την εποχή μας, να μην υπάρξει στο μέλλον. Όσο μακρυνό και να είναι....