Επίσημα στο 1,5μF και συχνότητα αποκοπής 13,5 kHz, είδα αποτέλεσμα. Ανδριανε,έχεις τις ευχαριστίες μου, έστω και πρώιμες. Διαισθητικα, υπολογίζω κάπου μεταξύ 1,75 και 2, αλλά αυτά θα τα τακτοποιήσω το Σάββατο.
Νάσαι καλα, ότι σου ταιριάζει καλύτερα στο αυτί βάλε.
Μου δίνετε με την στιχομυθεία σας καλή πάσα να γράψω αυτό που ήθελα, όταν είπα ότι η φόρμουλα RC δεν λειτουργεί καλά με τα μεγάφωνα:
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ότι δοκιμάζοντας πυκνωτή 1μF σε μεγάφωνο 8άρι, άκουγα φανερή διαφορά. Σύμφωνα με την φόρμουλα, η συχνότητα αποκοπής είναι 20KHz!.. Έχω γεννήτρια συχνοτήτων και ξέρω σίγουρα ότι στην ηλικία μου δεν ακούω πάνω από 16KHz, ενώ παράλληλα σαφώς η απόκριση του μεγαφώνου δεν φτάνει τόσο ψηλά, οπότε σίγουρα κάτι άλλο συνέβαινε.
Μετά από μελέτη πρόσεξα το διάγραμμα της σύνθετης αντίστασης των μεγαφώνων. Δεν βρήκα ακριβώς το V30, αλλά ένα παρόμοιο μεγάφωνο, δείτε το με προσοχή:

Η ονομαστική αντίσταση 8Ohm του μεγαφώνου είναι στην πραγματικότητα μόνο γενική σύμβαση και ισχύει μόνο σε μία κεντρική περιοχή συχνοτήτων, ενώ στην πραγματικότητα, η σύνθετη αντίσταση του μεγαφώνου αυξάνεται με την απόκριση. Αποτέλεσμα είναι ότι στις περιοχές όπου μας ενδιαφέρει να φιλτράρουμε, η σύνθετη αντίσταση είναι αρκετά μεγαλύτερη, πχ μπορεί να φτάνει τα 30Ohm, όπου ένας πυκνωτής του 1μF θα κόβει από τα 5.3kHz και πάνω, με κλίση μεγαλύτερη του πρώτου order, και μάλιστα αυξανόμενη καθώς ανεβαίνουν τα Ohm με την συχνότητα.
Έτσι λύθηκε το μυστήριο, όπως ήταν αναμενόμενο δεν ακούω καλύτερα, το αίτιο ήταν αυτή η καμπύλη της σύνθετης αντίστασης, και απλά δεν υπάρχει τρόπος σίγουρης μέτρησης, χωρίς την ακριβή καμπύλη των συγκεκριμένων μεγαφώνων μας.
Επιμύθιο: Αφήστε τους υπολογισμούς (και σπάνια λέω κάτι τέτοιο..) και εμπιστευθείτε τα αυτιά σας, για να προσεγγίσετε αυτό που σας ταιριάζει.
Τέλος, αυτή όλη η πορεία μου άνοιξε την όρεξη για ένα DIY κουτάκι ρύθμισης των πρίμων, που θα έχει ένα εύρος πυκνωτών για πειραματισμό και διακόπτη 8-16 Ohm, το έχω φτιάξει στο μυαλό μου, μένει να βρώ λίγο χρόνο να το υλοποιήσω και να σας το παρουσιάσω στο αντίστοιχο thread, για όποιον κάνει κέφι να πειραματιστεί περαιτέρω.