Ξέρετε παιδιά, το παρακολουθώ εδώ και χρόνια αυτό το θέμα εδώ στο forum και έχω καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα...Κατ'αρχάς το ίδιο το θέμα έχει εξελιχθεί πολλά θέματα σε ένα...Πρώτο θέμα: Πιστεύετε στο Θεό; Εδώ οι απαντήσεις είναι προσωπικές ,είτε υπερ είτε κατά. Εμφανίζονται κατά καιρούς παιδιά που είναι ακραία υπερ ή κατά της άποψης.Που σου δίνουν την αίσθηση ότι προπαγανδίζουν είτε από την πλευρά κάποιας παραεκκλησιαστικής οργάνωσης, είτε από τη πλευρά κάποιας πολιτικής οργάνωσης. Γίνεται δηλαδή το θέμα, πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Δεύτερο θέμα: Υπάρχει ο Θεός; Γίνονται φιλοσοφικές αναλύσεις, πέφτουν στο τραπέζι λογικά ή λογικοφανή επιχειρήματα και έτσι έχουμε μιά ατέρμονη συζήτηση σε ένα θέμα που δεν έχουν απαντήσει καλύτερα και σπουδαιότερα μυαλά από τα δικά μας...Το αιώνιο ερώτημα, που όμως ποτέ δεν έχει απαντηθεί και που δεν θα απαντηθεί ποτέ, τουλάχιστον σε αυτή η ζωή... Τρίτο θέμα : Ποιά η γνώμη σας για την Εκκλησία; Μιά άλλη συζήτηση που βγάζει αρκετή χολή λόγω ιδεολογικών διαφορών και τοποθετήσεων. Ακραίες απόψεις και εδώ...Οι "άγιοι" και οι "τραγόπαπες". Τέταρτο θέμα : Η ιστορικότητα του Ιησού και των κειμένων. Παραχάραξη αυτών ή αυθεντικότητα...Εδώ θέλει έρευνα και διάβασμα που οι περισσότεροι από εμάς είτε γιατί δεν έχουνε το χρόνο, είτε γιατί πάλι λόγω ιδεολογικής προτίμησης διαβάζουμε μόνο ότι μας συμφέρει, τελικά δεν ερευνούμε και μένουμε σε κάποιες δοξασίες. Και άλλα θέματα τα οποία δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή, έχουν ειπωθεί εδώ...
Τέλος πάντων συγκεντρωτικά η άποψή μου στα παραπάνω ερωτήματα είναι τα εξής. Πιστεύω στο Θεό, όχι γιατί έχω αποδείξεις, αλλά γιατί η ζωή μου και οι εμπειρίες μου μέχρι τώρα με έχουν οδηγήσει σε αυτή τη Πίστη. Δεν υποχρεώνω κανέναν να κάνει το ίδιο, ούτε προπαγανδίζω υπέρ της αποψής μου. Όταν όμως ερωτηθώ , είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον εαυτό μου και σε Εκείνον να δώσω ειλικρινή απάντηση.
Πιστεύω ότι ο Θεός υπάρχει. Υπάρχει όμως με έναν τρόπο που είναι αδύνατον να αντιληφθώ σαν άνθρωπος. Ο Θεός είναι έξω από τις δυνατότητες της αντίληψής μου και έξω από τους φυσικούς νόμους που διέπουν τη ζωή στο υλικό σύμπαν, μέρος του οποίου είναι και ο άνθρωπος. Αν η απάντηση εξαρτάται μόνο από τα παραπάνω, τότε ναι ο Θεός δεν υπάρχει!!! Αλλά για μένα υπάρχουν και παραπάνω ...από τα παραπάνω.
Η εκκλησία υπήρξε ιστορικά μιά κοσμική εξουσία με έντονη παρεμβατικότητα στην κοινωνική και πολιτική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Έχει χρεωθεί πολλά , αλλά έχει πιστωθεί επίσης πολλά. Ούτε αγία είναι , ούτε σατανική. Είναι ανθρώπινη, με την έννοια ότι άνθρωποι την αποτελούν και όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν στιγμές μεγαλείου και στιγμές ντροπής έτσι και η εκκλησία.
Ο Ιησούς υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο. Υπάρχουν στοιχεία γι αυτό. Τα στοιχεία μπορείς πάλι να τα αμφισβητήσεις ή να τα δεχτείς ,αλλά είναι εκεί. Δεν είναι μιά ιστορία από στόμα σε στόμα που και έτσι να ήταν δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι μιλάμε για παραμύθι (δες Όμηρος-Ιλιάδα-Οδύσσεια). Τα κείμενα μπορεί να έχουν αλλοιωθεί, ή μπορεί από αυτά να έχουν "κοπεί" πράγματα που ανόητα κάποιοι πίστεψαν ότι δεν θα έκαναν καλό στη Πίστη του λαού. Αλλά ότι έχει μείνει δεν είναι έξω από την ουσία αυτής της Πίστης που άλλος τη δέχεται και άλλος όχι.
Αυτή είναι η γνώμη μου. Προσωπική γνώμη. Δεν μου την έχει υπαγορεύσει κανένας και δεν έχω κατασταλάξει σε αυτή λόγω πλύσης εγκεφάλου, λοβοτομής ή διαταγής του ινστρούχτορά μου. Ας το σκεφτούμε λίγο προσωπικά λοιπόν πριν δώσουμε ξανά απάντηση σε αυτό το θέμα...