Θα συμφωνήσω στη λογική ότι το κράτος είμαστε εμείς!
Και ναι γιατί εμείς το διαμορφώνουμε, ως επί το πλείστον!Όχι μόνο μέσω των εκλογών και της ψήφου, που είναι το λιγότερο για να δείξουμε τα πιστευω μας είτε ψηφίσουμε, είτε όχι. Αλλά από όλο το σύνολο των προσωπικών και δημόσιων λειτουργιών και συμπεριφορών που έχουμε απέναντι στην ατομική και δημόσια ζωή μας αντίστοιχα.
Γιατί εμείς επιλέγουμε να αγοράσουμε ρούχα πανάκριβα ενώ άλλοι δεν έχουν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες.Εμείς επιλέγουμε να στηρίζουμε τις δυτικές οικονομίες συνεχώς με την αγοραστική δύναμη, αντί να επιλέξουμε και να απαιτήσουμε την στήριξη και την ανάπτυξη της εγχώρια οικονομίας.Εμείς αποστασιούμαστε από την ''πολιτική'', και δεν εννοώ μόνο από τα κόμματα και τις ιδεολογίες, αλλα με ότι έχει σχέση με την πολιτεία και τον πολίτη!
Στην ουσία, εμείς οι ίδιοι αποτελούμε μικρα εξαρτήματα μια λάθος δομημένης κοινωνίας την οποία όμως εμείς στηρίζουμε, εμείς επικροτούμε, εμείς αποστασιοποιούμαστε από αυτή στο σύνολο μας. Και αυτό γιατί ξεχνάμε ότι ως ''μάζα'' θα λειτουργούσαμε πιο αποτελεσματικά έναντι ατομικά, με το να πάρει δηλαδή καποιος μια πέτρα και να σπάσει μια τράπεζα. Η κατάσταση δεν αλλάζει με το να σπασουμε μια τράπεζα, πέρα από το να δηλώσουμε την έντονη διαμαρτρία μας έναντι του καθεστώτος.
Αν όμως, μετρήσουμε τον άνθρωπο ως αγοραστική μονάδα δηλαδή ως καταναλωτή, έτσι όμως τον μετράνε οι κυβερνήσεις, τότε μια ''μαζική'' αντίδραση στον χώρο της αγοράς θα μπορούσε να επιφέρει μέγαλες αλλαγες! Και αυτό γιατί δυστυχώς στην κοινωνία του 2008 τα παντα καταστρατηγούνται και ελεγχονται από το χρήμα.Το χρήμα και το κεφαλαιο είναι η βάση όλων και η αρχή όλων των κακών. Εαν λοιπόν συλλογικά κάναμε εμπάρκο σε καποια προιόντα, αυτό θα έφερε τραγική μείωση των κερδών της εταιρείας στην οποία ανήκουν και γενικά μια οικονομική κρίση στα μεγαλοκεφάλαια και θα είχε αποτελέσματα που θα μετέβαλλαν πολλές σταθερές του κράτους. Το θεμα είναι ότι κανένας καταναλωτής δεν καταλαβαίνει τη δύναμη που έχει στα χέρια του! Εαν γίνει μαζικό μποικοτάζ σε ακριβά προιόντα αυτό θα έχει λογικά όχι μόνο οικονομικές αλλά και κοινωνικές αλλάγες!
Το θέμα είναι όμως να μη δραμε ως μαζοποιημένοι καταναλωτές αλλά ως σκεπτόμενα άτομα και όχι να γκρινιάζουμε γιατί το αγγουράκι πήγε 4 ευρω στη λαική! Ακόμα και εκεί, αν υπάρξει μια μαζική αποχή από τα αγγουράκια αυτό θα φέρει κρίση στους εμπόρους και στους προμηθευτές και και και.... και θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση των τιμών μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Δεν έχω καμία σχέση με τα οικονομικά, αλλά προσωπικά με την κοινή λογική που έχω βγάζω αυτα τα συμπερασματα όσον αφορά την δυναμικότητα του καταναλωτή.Τώρα αν κάνω ΄λάθος διορθώστε με.
Σκοπός που τα λέω όλα αυτά είναι ότι εμείς οι ίδιοι διαμορφώνουμε την κρατική μηχανή με την συμπεριφορά μας. Δεν χρειάζεται μόνο να μην ψηφίσουμε στις εκλογές για να δείξουμε την δυσαρεσκεια μας με τα υπάρχοντα κόμματα ή να συμμετάσχουμε σε πορείες. Φυσικά και είναι καλό και σε πορείες και δε διαδηλώσεις να συμμετέχεις όταν έχεις κατασταλάξει ιδεολογικά και ξέρεις για ποιό λόγο πας, αλλά δεν αρκεί! Πρέπει να διαμορφώσουμε ολόκληρη τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ουσιαστικη αλλαγή του συστήματος. Γιατί επαναστάτης δεν μπορεί να γίνει ενας που φοράει ρούχα μάρκες και ζει με τα λεφα του μπαμπα, πώς να το κάνουμε..!!