Faser δε νομίζω ότι ο Ατρόμητος τουλάχιστον (αναφέρομαι σε αυτή την ομάδα γιατί απλά τυχαίνει να έχω παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια της) δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο, ασχέτως αν δεν παίρνει αποτελέσματα.. Και με ΑΕΚ που έπαιξε και με Ολυμπιακό, έπαιξε πολύ ανοιχτά και δημιούργησε ευκαιρίες.. Οι μικρές ομάδες είναι δυστυχώς υποχρεωμένες να κλείνονται πίσω συχνά, αυτό όμως γίνεται και εξαιτίας της αδυναμίας τους να βγουν μπροστά, όχι απαραίτητα λόγω του ότι δε θέλουν να παίξουν μπάλα...
Εντάξει, εγώ δεν έχω παρατηρήσει όλα τα παιχνίδια του Ατρομήτου, παρά μόνο με Άρη, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.. Παρόλα αυτά, φροντίζω να διαβάζω στα αθλητικά sites τις περιγραφές των παιχνιδιών του γιατί έχω ένα φίλο Περιστεριώτη και όπως καταλαβαίνεις πέφτει το σχετικό δούλεμα

.. Στα 2 από τα 3 παιχνίδια πάντως που είδα, ήταν "όλοι πίσω", ενώ με την ΑΕΚ, άξιζε μόνο ο Μαρίνος και ο Νεμπεγλέρας.. Εν πάσει περιπτώσει για τη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία παίζει αρκετά χρόνια στην Α' Εθνική έχω αποκομίσει ένα οπορτουνιστικό χαρακτήρα παιχνιδιού εκ μέρους της, αλλά δέχομαι ότι υπάρχουν και πιο "κλειστές" ομάδες..
Πάντως θυμάμαι μια χρονιά που οι ομάδες είχαν μειωθεί σε 12 (αν δεν κάνω λάθος) και όπου τότε είδαμε ένα άκρως ενδιαφέρον πρωτάθλημα.. Θα μου πείτε, στην Αγγλία υπάρχουν 20 ομάδες στην Premiership και το θέαμα είναι άκρως απολαυστικό.. Εκεί όμως υπάρχουν και χρήματα και πρόεδροι που νοιάζονται για τις ομάδες τους.. Στην Ισπανία, όταν έπαιζε ο Τσάρτας στη Σεβίλλη, η τελευταία πάλευε για να μην υποβιβαστεί (αν θυμάμαι καλά δεν τα κατάφερε) αλλά μετά από κάποια χρόνια κατέκτησε το UEFA.. Στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να δούμε κάτι τόσο θεαματικό όσο αυτό, ενώ θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πράγμα για 20 ακόμη χρόνια.. Διπλές και τριπλές ζώνες άμυνας και καταστροφικό ποδόσφαιρο όταν οι "μικρες" ομάδες παίζουν εκτός.. Και εντάξει, συμφωνώ μαζί σου ότι αυτές οι ομάδες, όταν παίζουν με μεγαλύτερες αναγκάζονται να παίξουν έτσι, αλλά τόσες καθυστερήσεις γιατί γίνονται; Ο τερματοφύλακας του Αστέρα σήμερα "έκλεψε" τουλάχιστον 10 λεπτά παιχνιδιού.. Κάποιοι (όπως εγώ σήμερα) δώσαμε € 30 και € 40 για να δούμε λίγο ποδόσφαιρο και όχι τους παίχτες του Αστέρα να πέφτουν κάτω σαν πυροβολημένοι.. Αυτό με τις καθυστερήσεις έχει καταντήσει αηδία και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.. Ίσως ένα χρονόμετρο (με καθαρό χρόνο) σαν το μπάσκετ να ήταν μια κάποια λύση... Ποιος ξέρει;
Γενικά σαν άνθρωπος χαρακτηρίζομαι από ήπιους τόνους ενώ και σαν οπαδός, όταν χάνει η ομάδα μου, στεναχωριέμαι για ένα 10λεπτο και μετά όλα ΟΚ.. Παρόλα αυτά, και αφού έχουν περάσει 2,5 ώρες από το derby του ποδοσφαίρου, εντούτοις από μέσα μου δεν μπορώ να χωνέψω αυτό που έγινε σήμερα.. Το να βγαίνει ο Πέτρος Κόκκαλης και να λέει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή ο ΠΑΟ αν θέλει πρωτάθλημα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ περισσότερο, με κάνει να αναρωτιέμαι γιατί αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να ενεργούν δεν κάνουν τίποτα.. Στα επιμέρους τώρα:
Μια πρώτη ερμηνεία του derby θα ήταν η εξής: Αν δεν έμπαινε το γκολ του ΟΣΦΠ στο 45+ (σε ένα πολύ καθοριστικό χρονικό σημείο) το σκορ και ο νικητής μπορεί να ήταν διαφορετικά.. Επειδή όμως όπως και στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, η ιστορία δεν γράφεται με "αν", αυτή η ερμηνεία κρίνεται ανεπαρκής..
Μια δεύτερη ερμηνεία του παιχνιδιού (όπως τη βλέπω εγώ) έχει ως εξής: Ο ΠΑΟ δεν μπόρεσε να απειλείσει με πειστικό τρόπο γιατί πολύ απλά δεν είχε ένα παίχτη να κρατήσει τη μπάλα.. Όλες οι άλλες παρατηρήσεις είναι υποσημειώσεις της παραπάνω.. Φάνηκε καθαρά ότι ο Κατσουράνης, ο Σίλβα, ο Γκάμπριελ δεν ήταν σε καλή μέρα ενώ από τον Σιμάο και τον Σαλπιγγίδη δεν περιμένεις να σου φτιάξουν το παιχνίδι.. Εφόσον όλη τη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ενδέχετο ο Καραγκούνης να απουσιάσει από το παιχνίδι, ο Τεν Κάτε θα έπρεπε να σκεφτεί ποιος παίχτης θα μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα, να παγώσει το παιχνίδι, να δημιουργήσει και γενικά να τρέξει τους αντιπάλους μέσους.. 2 παίχτες για αυτή τη δουλειά υπάρχουν στον ΠΑΟ (πλην του Καραγκούνη).. Ο ένας είναι από την αρχή του πρωταθλήματος παροπλισμένος στην Παιανία (Κλέυτον), ενώ ο άλλος (Νίνης) για λόγους για τους οποίους πραγματικά μόνο ο Τεν Κάτε γνωρίζει δεν επιλέχθηκε στο αρχικό σχήμα.. Όπως όμως έχω ξαναπεί, οι προπονητές όταν κατεβάζουν μια ενδεκάδα παίρνουν κάποιες αποφάσεις.. Αν το παιχνίδι τους βγει τότε είναι θεοί, όταν όμως τα πράγματα έρχονται διαφορετικά τότε αποτελούν τον εύκολο στόχο.. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να κρίνεις ένα προπονητή αποκλειστικά από το πως προετοιμάζεται για ένα παιχνίδι, αλλά από την ικανότητα του να διορθώσει τα κακώς κείμενα.. Επομένως αφού φαινόταν καθαρά η ανυπαρξία κάποιου "κουμανταδόρου" στο χόρτο, ο Τεν Κάτε, και με το 1-0 να έχει ήδη γραφτεί, θα έπρεπε να βάλει τον Νίνη στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου.. Αντί γι'αυτό τον έβαλε στο 65 όταν το σκορ είχε γίνει 2-0, όταν οι συμπαίχτες του ήταν εκνευρισμένοι και δεν μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί του και γενικά σε ένα σημείο του αγώνα, που για να γυρίσει το παιχνίδι θέλει παίχτη πολύ υψηλού επιπέδου και με εμπειρίες.. Στο ημίχρονο, η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου (και φαντάζομαι και όλων όσων έβλεπαν το παιχνίδι) ήταν ότι με το 1-0 ο ΟΣΦΠ θα πάγωνε το παιχνίδι και θα χτύπαγε στις αντεπιθέσεις.. Με λίγα λόγια θα έδινε χώρο στον ΠΑΟ, γνωρίζοντας ότι χωρίς κάποιον κουβαλητή της μπάλας, η κατοχή του ΠΑΟ θα ήταν χωρίς αντίκρυσμα.. Ήρθε και το 2 γκολ και τα πράγματα έγιναν πιο απλά για τον ΟΣΦΠ..
Από εκεί και πέρα μπορεί κάποιος να σημειώσει την έλλειψη πλάνου (για ακόμα μια φορά) στο παιχνίδι του ΠΑΟ, την ατυχή έμπνευση του Τεν Κάτε να χρησιμοποιήσει τον ανέτοιμο Σειταρίδη, το γεγονός ότι ο Σαλπιγγίδης έπαιζε πότε αριστερά, πότε δεξιά, πότε στο κέντρο και δεν εγκλιματίστηκε ποτέ, την χρησιμοποίηση του πολύ λίγου Χριστοδουλόπουλου αντί για ένα φορ περιοχής όπως ο Πετρόπουλος ο οποίος θα εκμεταλλευόταν τις γιόμες που έπαιξε προς το τέλος ο ΠΑΟ και γενικά την κακή μέρα στην οποία βρέθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι παίχτες του ΠΑΟ..
Σαν οπαδός του ΠΑΟ, νιώθω πολύ άσχημα όταν βλέπω τον μισό ΟΣΦΠ να χάνει κραυγαλέες ευκαιρίες και ενώ έχει κάνει ήδη 3 αναγκαστικές αλλαγές.. Με χαλάει που οι οπαδοί του αντιπάλου ειρωνεύονται τον Τεν Κάτε και εμείς τον θεωρούμε σαν το κελεπούρι που μας κάνει τη χάρη και μας κοουτσάρει.. Με ενοχλεί που ο Ζαιρί και ο Γκαλίτσιος περνάγανε σαν σταματημένους τους 2 μπακ της Εθνικής Ελλάδος.. Στην τελική, ο ΠΑΟ αν θέλει το πρωτάθλημα δεν θα αρκεστεί στο να περιμένει πότε η ομάδα θα παίξει καλύτερα (από μόνη της) αλλά είτε να τιμωρήσει τους ποδοσφαιριστές με μεγάλο πρόστιμο (αν θεωρεί αυτούς υπεύθυνους) ή να απομακρύνει τον προπονητή.. Αν δεν κάνει τίποτε από αυτά τα δύο, τότε λυπάμαι, αλλά εμφανίζεται πολύ μεγάλο διοικητικό πρόβλημα..