Αυτη την φορα δεν θα εκνευριστω. Τα χουμε πει χιλιες φορες πια οποτε δεν εχει νοημα να εκνευριζομαι. Μικα θα συνηθισεις.
Καταρχας η καταληψη δεν ειναι θεσμος που ειπε καποιος...

Για να πιασουμε τα πραγματα απο την αρχη.
Ολοι λετε, ή τουλαχιστον η πλειοψηφια της μεσοαστικης μας κοινωνιας για τους τεμπελχαναδες μαθητες ή φοιτητες που το μονο που θελουν ειναι να ξυνονται και να μην κανουν τιποτα, και τι ρεζιλικια πραματα ειναι αυτα, στο εξωτερικο δεν συμβαινουν τετοια πραγματα, παπαπα ντροπη σε μας και σε οσους κανουν τετοια αντιδημοκρατικα πραγματα φτου κακα.
Θα σταθω ομως αποκλειστικα στους μαθητες μιας και για αυτους γινεται λογους.
Πριν αρχισουμε να κρινουμε να δουμε την κατασταση στα σημερινα παιδια και οχι στην σημερινη παιδεια. Το απολυτα δεδομενο ειανι οτι δεν υπαρχει πολιτικοποιηση στα παιδια. Η μαλλον τα παιδια ΑΠΕΧΘΑΝΟΝΤΑΙ την πολιτικη. Και δεν εννοω τον Καραμανλη και τον Γιωργακη. Εννοω την πολιτικη ως ορο. Το γεγονος αυτο βεβαια σημβαινει γιατι υπαρχουν ανθρωποι σαν τον Γιωργακη και τον Κωστακη που δινουν λαθος ερμηνεια στο τι ειναι πολιτικη. Αυτη η απεχθεια λοιπον των παιδιων για την πολιτικη τα οδηγα στο αυτονοητα, να μην εχουν τα ιδια πολιτικη σκεψη και κριση.
Δευτερος παραγοντας για τα σημερνια παιδια. Οι αναγκες που εχει η σημερινη κοινωνια και τι ζηταει απο τα παιδια. Κοινως τι λενε στα παιδια οτι πρεπει να γινουν οταν μεγαλωσουν. Τα γνωστα. Να βγαλουν λεφτα να παρουν εν απτυχιο οχι γιατι πρεπει να μαθουν απο αυτο αλλα γιατι θα τους δωσει μια καλη δουλεια και εναν σταθερο μισθο.
Ουτε καν δηλαδη να κανει καποιος την δικη του επιχειρηση για να αναπτυξει και λιγη κριτικη σκεψη στα πραγματα. Τα παντα γυρνανε γυρω απο εναν καλο μισθο. Αρα τα παιδια αυτοματα αδιαφορουν για ο,τι εχει να κανει με κριτικη σκεψη, ψαχνουν αν δουν τι θα τους δωσει αυτον τον πολυποθητο καλο μισθο χωρις να ξερουν πως και γιατι.
Τριτος παραγοντας. Σχολειο. Μικρογραφια της κοινωνιας. Αυτο που προωθει ειναι η αποστηθιση, η παπαγαλια, το αριστα στα διαγωνισματα την βαθμοθηρια, τον αθεμιτο ανταγωνισμο. Κοινως οτιδηποτε ΔΕΝ αναπτυσει μια κριτικη και μια πολιτικη σκεψη.
Ευκολα εχω απαριθμιση 3 παραγοντες που κανουν τα παιδια να ειναι υποτονικα, να μην εχουν κριση, να μην παιρνουν την ικανοτητα της επιχειρηματολογιας, της αποψης. Τα παντα ειναι ετοιμα. Η αποψη και η ιδεολογια δεν υπαρχουν στην κοινωνια. Υπαρχει μονο μια, η κυριαχη "ιδεολογια" που χρωματιζεται προοδευτικα ή μη ισα ισα για να δωσει την αισθηση στις αδιαφορες μαζες οτι υπαρχει ποικιλια αποψεων κτλ κτλ.
Ειναι στην φυση ομως τον νεων, οταν αισθανονται οτι αδικουνται να αντιδρουν, να επαναστατουν. Την επαναστατικοτητα αυτη θελει (ανεπιτυχως) να ευνουχισει η κοινωνια. Αυτο ομως που μπορει να κανει ειναι να κοβει την σκεψη των νεων και να τους παρουσιαζει σαν "επαναστατες χωρις αιτια". Και τα χκξαταφερνει. Ολοι μας παραδεχομαστε οτι τις περισσοτερες φορες οι μαθητες δεν εχουν σοβαρα ή δικα τους αιτηματα. Παρ'ολα αυτα επαναστατουν. Ισως να μην ξερουν απολυτα γιατι. Ισως να μην μπορουν να κρινουν. Αλλα αντιδρανε.
Αυτη η αντιδραση αν την εξετασουμε εν τελει δεν ειναι αβασιμη.
Θα επαναλβω αυτο που ειπα και πριν. Δεν υπαρχει δυνατοτερο επιχειρημα απο το "δεν εχω ορεξη να παω σχολειο" ή "δεν μετραβαει το σχολειο".
Ειναι φυσικο, ο χωρος που δεν τραβαει το παιδι θα μεινει και αδιαφορος απο αυτο.
Δεν εχει γινει κατανοητο νομιζω οτι τα παιδια δεν κανουν καταληψη ωστε να παιξουν playstation. Το playstation δεν ειναι ο σκοπος αλλα η διεξοδος. Γιατι δηαλδη το παιδι να μην θελει να παει στο σχολειο? Τι ειναι αυτο που κανει το σχολειο τοσο μισητο? Σε τελικη με τους φιλους του θα ειναι, παρεα. Γιατι ομως να μην θελει να παει στο σχολειο συγκεκριμενα?
Ψαχνει λοιπον τροπους το παιδι να αποφυγει το σχολειο. Και τι κανει? Το κλεινει. Τοσο απλα. Τοσο φυσικα. Το κλεινει και το διαμορφωνει οπως θελει αυτος. Το κανει εναν χωρο οπου να θελει να πηγαινει.
Σας παρακαλω ας μην κολλησουμε σε λεξεις. Οπως πχ "θελει να φερει playstation" "θελει να κανει μπαφο" και αλλες λασπες. Το οτι το παιδι βρισκει εκει διεξοδο ειναι λαθος της κοινωνιας που δεν του εχει δειξει κατι πιο αγνο.
Ισως τα παιδια να μην εχουν ετοιμες προτασεις για το πως θα γινει το εκπαιδευτικο. Πως να ειχαν αλλωστε? Τους εμαθε κανενας τον τροπο ή το συστημα για να μπορουν να κρινουν? Παραλογο σας φαινεται να μην εχουν προτασεις? Εχετε εσεις μηπως? Εχουν ομως το προβλημα. Και το πιεζουν αυτους που τους εχουν μαθει οτι παιρνουν αποφασεις δηλαδη τους πολιτικους, να βρουν λυσεις. Ισως το κανουν αγαρμπα ισως λαθος, αλλα οι κινησεις τους εχουν ψυγματα απολυτης αληθειας μεσα. Τα οποια ομως δυστυχως η κοινωνια και ο μεσος νους τα απορριτπουν αμεσως, γιατι αυτο προωθειτε απο τα μμε. Αλλα ακομα και ο μεσος ανθρωπος εχει ενα σκουλικη αμφιβολιας μεσα του.
Ισως παλι λιγα παιδια να εχουν καταφερει να ξεφυγουν απο τα δεσμα που δημιουργει η φυλακη αυτης της κοινωνιας. Ισως και να ειναι μια μειοψηφια, η μειοψηφια ομως δεν εχει παντα λαθος. Και αν θελουμε να λεμε οτι ειμαστε πραγματικοι δημοκρατες δεν πρεπει ετσι απλα να απορριπτουμε την αποψη της μειοψηφιας και ν αδεχομαστε της πλειοψηφιας χωρις να ξερουμε τι λεει η μια και τι η αλλη. Γιατι καμια επανασταση δεν εγινε ποτε απο πλειοψηφιες. Ποτε.
ΥΓ:Τα παιδια δεν κανουν καταληψη στο φροντηστιριο γιατι το ρπβοηλμα δεν ειναι στα φρονστηρια ειναι στα σχολειο. Αν ηταν καλα τα σχολεια δεν θα υπηρχαν φροντησρια. Και μη μου πεις οτι ξερεις εν απαιδι που να θελει να πηγαινει φροντ και οχι σχολειο.
ΥΓ1:Τα ιδιωτικα σχολεια δεν μπορουν να κλεισουν γιατι ειναι ακριβως ιδιωτικα. Φερνει και ο εκαστοτε αφεντης τους μπατσους και μαζευουν ολα τα παιδια. Το δημοσιο σχολειο ειναι ασυλο.
ΥΓ2:Καλο θα ηταν να ασχολουμαστε εις βαθος σε πολιτικα θεματα και οχι επιφανειακα και ευκαιριακα.
ΥΓ3:Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote!