Φιλε Ιασονα.δεν χρειαζεται να πω ποσο καλες ειναι οι φωτο σου..θα ηθελα μερικες ακομα λεπτομεριες.κατα ποσο δλδ χρωματα δεν ειναι τονισμενα μεσα απο προγραμματα,αν χρησιμοποιησες επιπροσθετο φωτισμο κτλ κτλ.Αποψη μου ειναι,και συνφωνω μαζι σου,οτι πρεπει να παρεις την φωτο αγκαλια και να βγαζεις.οσον αφορα το διαβασμα πανω στην φωτογραφια τωρα...μεχρι ποιο σημειο πρεπει ενας να διαβασει ετσι ωστε να μη γινει απλα ενας by the book "φωτογραφος"
?δλδ ολοι δεν θα μπορουν να βγαλουν καλες φωτο αν χρησιμοποιουν τον κανονα f/16 και f/22??(παραδειγμα λεω).
Πρωτα απολα σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια..
Τωρα , οσο αφορα τις φωτογραφιες,σαφως οι περισσοτερες ειναι επεξεργασμενες.Βεβαια δε σημαινει οτι οι αρχικες διαφερουν πολυ με τις τελικες.
Τι εννοω; Εγω σαν Ιασονας , με ενδιαφερει να φαινεται πιο ζωντανη και πιο καθαρη η φωτογραφια.Αρα κοιταω το σωστο κοντραστ , σωστο whitebalance ( αλλο τεραστιο κεφαλαιο αυτο ) σωστος φωτισμος , σωστη αποθορυβοποιηση και σωστο καδρο.
Το καδρο δεν σημαινει απαραιτητα οτι αφου ετσι το τραβηξες , ετσι θα το προβαλεις..Υπαρχει και το crop.
Οποτε αυτο που κοιταζω ειναι να τις τραβαω εξαρχης σωστες , ωστε να μην εχω προβλημα στην "διορθωση" φωτογραφιας μετα.Ισως και να μην χρειαστει και τπτ.Τα 2-3 βηματα παντως που κανω ειναι το sharpness , contrast/brightness και τελος η αποθορυβοποιηση....(με ειδικα προγραμματα βεβαια)Αλλα απο λιγο αλλα απο πολυ..
Δηλαδη στο δελφιναριο τραβαγα με 1600-2000ISO , οι συνθηκες δυσκολες..οποτε προεχει το NR (noise reduction)
Και τελος οσον αφορα το by the book , για μενα ειναι τελειως λαθος σκεπτικο.Και στα μαθηματα αυτοκινητου ολοι by the book θεωρουμαστε γιατι εχουμε την ιδια υλη , ειμαστε ομως ολοι το ιδιο "καλοι" οδηγοι ;
Το βιλβιο οπως σου ειπα μπορει να σε μαθει τα βασικα.Τι σημαινει βαθος πεδιου.Τι σημαινει καδρο.Τι ειναι η ευαισθησια του αισθητηρα(το λεγομενο ISO) τι ειναι η διαφορα τονου (eV stop) πως μετριεται η φωτεινοτητα.Τι τεχνικες θα χρειαστει για κοντρα ηλιο.Που θα βαλεις το εξωτερικο φλας για να βγαλεις μια πιο "ατμοσφαιρικη φωτογραφια"
Γενικως σε βαζει σε εναν πειραματισμο προς την μηχανη σου και στην σκεψη σου.Οποτε και εσυ αν μαθεις να τα αξιοποιεις καλυτερα , τοτε και καλυτερες φωτογραφιες θα βγαζεις και θα ξερεις το καθε σκινηκο τι ρυθμισεις θα χρειαζεται η μηχανη πριν το κλικ.Και οχι να παιδευεσαι μια ωρα πριν και να κανεις δοκιμες..
Οσο για το F16 - f22 ειναι απιστευτα μικρα νουμερα (ειδικα το F22) που εκει χανεις το 50% της ποιοτητας του φακου.
Και για να μην παρεξηγηθω , αυτα που λεω,τα λεω βασει δικιας μου εμπειριας και ενασχολησης με το εν λογω χομπυ.Σκεφτομαι να αρχισω σεμιναρια ωστε να καλυψω τα κενα που δεν καταφερα να μαθω μονος μου.Ειμαι απο αυτους τους αυτοδιδακτους που παιρναν την μηχανη , τρεχουν απο δω και απο εκει και κλικαρουν.
Οπως επισης και καποια παιδια απο φορουμς που λιωνουμε στο μσν και συζηταμε το καθε τι..
Υ.Γ1 : οταν λεω forums το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν αναφερομαι στο "περιφημο" dpgr.Βεβαια εχει πολλα καλα θεματα στην αρχικη σελιδα αλλα ως εκει.
Υ.Γ2 : Βασικο...μαθετε το manual απεξω.να μαθετε καλα την μηχανη σας.το εχω διαβασει 2 φορες.Να ξερετε τι κανει το καθε κουμπακι/επιλογη