Pappou ελπιζω να μην νομιζεις οτι αμφισβητω την ακεραιοτητα του χαρακτηρα σου, δεν εννοουσα εσενα προσωπικα, αλλα αν ολοι ακολουθησουν το παραδειγμα σου, αναποφευκτα θα υπαρξουν αρκετοι που ουτε θα σεβαστουν τα δικα τους ονειρα ουτε των αλλων. Αυτο γινεται παγκοσμια και τωρα. Υπαρχουν και σωστοι επαγγελματιες που παροτι λειτουργουν μεσα στον καπιταλισμο, ειναι σωστοι και ηθικοι οσο μπορουν. Το θεμα ειναι πως πολλες φορες ολοι οι υπολοιποι δεν ειναι ηθικοι και "σωστοι" με αποτελεσμα για να μπορεσεις να τους συναγωνιστεις και να μη σε "σβησουν", να πρεπει να μπεις στο παιχνιδι τους... Ετσι, αλλοι θελοντας και αλλοι οντας "υποχρεωμενοι" απο το συστημα, ακολουθουν τελικα αργα η γρηγορα τακτικες που ξεφευγουν απο τα ορια ηθικης, ακεραιοτητας κτλ.
Θελω να πω, οπως ειπες κι εσυ, μιας και το προβλημα ειναι κατα βαση ηθικο, αν δεν διορθωθει πρωτα η ηθικη, πως θα λειτουργησει καποιος ηθικα μεσα σε εναν ανηθικο κοσμο και συστημα λειτουργιας; Και ως ποτε θα αντεξει;
Εξαλλου τα ονειρα και τα οραματα τα δικα σου, τα δικα μου κτλ μπορει να μην συμπιπτουν με αυτα των υπολοιπων. Εγω πχ μπορει να ειμαι ακρως ικανοποιημενος με ενα Χ κερδος απο μια δραστηριοτητα μου, αλλα ο αλλος απεναντι μου να θελει πολυ πολυ περισσοτερα, σε σημειο που για να το πετυχει να πρεπει να "παρει" απο μενα...
Εδω ειναι που πιστευω οτι η λυση πρεπει να αναζητηθει στις ριζες του προβληματος, που ειναι ο ιδιος ο καπιταλισμος και ο τροπος λειτουργιας του.
Εαν δεν ειναι πχ ζητουμενο το κερδος και η αυξηση αυτου, τοτε εχουμε πιθανοτητες για ενα ηθικο συστημα ή εν παση περιπτωσει "ηθικοτερο" απο το υπαρχον, μιας και αν το κερδος δεν ειναι ζητουμενο, τοτε ουτε τακτικες μονοπωλιων θα εχουμε, ουτε ελεγχο αγορων και οικονομιων, ουτε χρηματισμους κτλ κτλ
Πρεπει δηλαδη να δημιουργηθει ενα συστημα μεσα στο οποιο ολοι θα προσφερουν και ολοι θα αμειβονται το ιδιο καλα και το μονο κερδος που θα μπορει να εχει καποιος, να ειναι αυτο της "δοξας" αν θες που θα προερχεται μεσα απο την προσφορα του καθενος προς το συνολο.
Τεσπα, νομιζω οτι κι αυτο το θεμα το εξαντλησαμε και ακρη δεν βρισκουμε... Εγω παντως δεν πιστευω οτι η λυση στο προβλημα πρεπει να αναζητηθει μεσα στο ιδιο το συστημα που διαιωνιζει και προμοταρει την "αναγκη" ελειψης ηθικης, γιατι αργα η γρηγορα το συστημα θα σε "καταβροχθισει" ή θα σε αφομοιωσει.