Η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό επιτελείο έχει καταστρώσει κάποιο σενάριο για την μη ανάληψης της δόσης το οποίο περιλαμβάνει, απ' ότι έχω ακούσει, την παύση πληρωμών μισθών και συντάξεων τον Ιανουάριο.
Εν τω μεταξύ μην αντιλαμβανόμαστε τους δανειστές του δημοσίου ως τέρατα. Άνθρωποι σαν κι εμάς είναι, οι οποίοι μάλιστα είναι και εξαιρετικά συντηρητικοί στις επενδύσεις τους. Προτιμούν το σίγουρο από το ρίσκο

Μαζί με τα ομόλογα συνήθως αγοράζουν και ασφάλιστρα κινδύνου, ακριβώς όπως όταν αγοράζεις μια Πόρσε την ασφαλίζεις και έναντι κλοπής. Οπότε παρακαλάς να στην κλέψουν για να αλλάξεις αυτοκίνητο!
Έτσι κι όταν δανείζεις σε ομόλογα παρακαλάς να πτωχεύσει η χώρα ώστε να πάρεις τα χρήματά σου από τα ασφάλιστρα κινδύνου. Τι τον ενδιαφέρει τον επενδυτή αν θα τα πάρει από την Ελλάδα ή από την Goldman Sacs, ή από την JP. Morgan, ή από την Societe General....
Οπωσδήποτε το ύψος των ασφαλίστρων επηρεάζει και τον τόκο με τον οποίο δανείζεις. Αν δηλ το Αμερικάνικο επιτόκιο είναι 2% κι εσύ δανείζεις την Ελλάδα που το ασφάλιστρο κινδύνου είναι 16%, πρέπει να δανείσεις με 16+2=18% για να είσαι ασφαλής. Απλά είναι τα πράγματα. Και δίκαια επίσης.
Αν θυμάστε το 2008 παραλίγο να πτωχεύσει η AIG. Αυτό έγινε διότι ενεργοποιήθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου των εταιρικών ομολόγων μετά από την κατάρευση της Λέμαν, της GM, και των διαφόρων τραπεζών.
Οπότε στην περίπτωσή μας, αν πτωχεύσει η Ελλάδα πρέπει να εκταμιευθεί ως εξασφάλιση, πολλαπλή των 300 δις χρηματοδότηση από τους οργανισμούς που έχουν εκδώσει CDS, γι' αυτό έγινε και ο χαμός ανά τον κόσμο μέ μια απλή δήλωση πρόθεσης δημοψηφίσματος, δηλ πιθανολογούμενης πτώχευσης.
Βέβαια, ψυχανεμίζομαι, ότι και την Ελλάδα την κρατάνε με έναν εκβιασμό πολύ χειρότερο από την μη εκταμίευση της έκτης δόσης. Τώρα που βρήκε και η Κύπρος μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων στο υπέδαφος, αν καταλαβαίνετε τι θέλω να πώ...
Μην περιμένετε όμως να το πει αυτό κάποιος πολιτικός. Αυτά τα πράγματα δεν λέγονται!