Μου αρέσει πολύ όπως έχει πάει η συζήτηση και δε σκοπεύω να ενοχλήσω ιδιαίτερα! Μερικές γρήγορες παρατηρήσεις μόνο:
1) Όταν λέω "καπιταλισμός" (το είπα και "ελεύθερη αγορά" ) δεν το λέω ως οικονομικοκοινωνικοπολιτικό (ή ό'τι άλλο) ορισμό. Χρησιμοποιώ (ίσως και καταχρηστικά) τον όρο για να μιλήσω εν συντομία για την ατομική ιδιοκτησία/ιδιωτική πρωτοβουλία/υγιή ανταγωνισμό/ και την έννοια του κέρδους αφ'ενός ως ανταμοιβή για εκείνον που προσφέρει περισσότερα στη διαδικασία της παραγωγής και αφ'ετέρου ως κινήτρο για πρόοδο (ακολουθούν παραδείγματα). Αν υπάρχει καλύτερη λέξη για να περιγράψω μονολεκτικά όλα αυτά, πείτε την μου και εγώ αυτομάτως δε θα ξαναχρησιμοποιήσω τη λέξη "καπιταλισμός"
Λέτε πχ. η Mercedes να πρωτοεγκατέστησε τον αερόσακο ή το ABS (που έχετε πλέον όλοι στα αυτοκίνητά σας) σε αυτοκίνητό της νοιαζόμενη για την ασφάλεια των οδηγών που υπεραγαπάει, ή για να κερδίσει σε πωλήσεις απο την πρόσθετη ασφάλεια που παρείχε η τότε S-Class; Η "αντικαπιταλιστική προοδευτική" Lada που βρισκόταν τεχνολογικά τότε; Και σε αυτό έφταιγε ο "κρατισμός" της ΕΣΣΔ ή η έλλειψη κινήτρου να αναπτυχθούν και ενσωματωθούν σε ένα "λαικό αυτοκίνητο" πρόσθετες τεχνολογίες-πολυτέλειες έστω και αν αυτές είχαν να κάνουν με την ασφάλεια του οδηγού-εργάτη; Οι μεν κυνηγώντας το κέρδος και την επικράτηση στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς έφτιαξαν αυτοκίνητα-τεχνολογικά θαύματα, οι δε, τρόμαξαν να καταλάβουν τι σημαίνει "ενεργητική-παθητική ασφάλεια"!!
Άρα το κακό "κέρδος" και ο τρισκατάρατος "ανταγωνισμός" κάτι έχουν προσφέρει στην εξέλιξη (τουλάχιστον την τεχνολογική- που θα μας λύσει και ΟΛΑ τα προβλήματα μια ημέρα) της ανθρωπότητας. Και όποιος αρνήθηκε να αγοράσει αυτοκίνητο με ABS ή αερόσακο προκειμένου να μη χρησιμοποιήσει αυτές τις άκρως καπιταλιστικές τεχνολογίες που φέρνουν κέρδη στους κεφαλαιοκράτες και εις βάρος των εργαζομένων, να μας το πει!!!
Αφήστε που... τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιείτε όλοι σας (και εγώ, αλλα δεν πιάνομαι. Είμαι υποστηρικτής του συστήματος) είναι αποτυχημένες εφευρέσεις του στρατού των ιμπεριαλιστών/πλουτοκρατών που μιας και δε μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια απο το στρατό, βγήκαν στο εμπόριο και έκαναν τη NOKIA/ERICSSON/SAMSUNG κλπ. ζάμπλουτες!! Ποιός απο εσάς ΔΕ χρησιμοποιεί αυτή την αποτυχημένη εφεύρεση των στρατοκρατών-ιμπεριαλιστών κλπ. κλπ;
Παράδειγμα με κιθάρες-ενισχυτές-πετάλια-πολυεφέ-recording softwares-plug-ins κλπ. δεν αναφέρω γιατί αυτά θα θεωρηθούν ως trolling τύπου monoxeiras!!!
Ας μιλήσουμε λοιπόν πρώτα με ειλικρίνεια για το πόσο μας έχει βολέψει (και ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ) ο καπιταλισμός και μετά για το πόσο τον μισούμε έτσι; Γιατί το να θες ΟΛΑ τα καλά του "καπιταλισμού" αλλα όχι τον ίδιο τον "καπιταλισμό" (σε όποια μορφή έχει λάβει ή θα λάβει ανα τους αιώνες ως δυναμικό σύστημα που είναι), είναι σαν να θες ΚΑΙ την πίτα ολόκληρη ΚΑΙ το σκύλο χορτάτο...
Ή τουλάχιστον όπως είπε και πρόσφατα ο Ψαριανός στους "Πρωταγωνιστές" του Θεοδωράκη: "Πριν ρίξουμε τον καπιταλισμό, ας τον δούμε πρώτα πως είναι όταν δουλεύει πραγματικά" (ή κάπως έτσι, το νόημα πάντως ίδιο είναι)
2) Αν έχεις ένα σύστημα "Α" και θες να περάσεις σε ένα σύστημα "Β" το οποίο θες αρκετές δεκαετίες για να εφαρμόσεις, δεν καταργείς το "Α" σήμερα γιατί τότε θα περάσουν πολλές δεκαετίες χωρίς σύστημα, ή με διάφορους "πειραματισμούς" πάνω στα κεφάλια του λαού. Ή θα βρεις τρόπο να κάνεις switch με τη μια (όποτε είσαι έτοιμος), ή θα βρείς ένα σύστημα "Γ" που θα περιέχει κομμάτια και του "Α" και του "Β" ώστε να γίνει αυτή η μετάβαση ομαλά. Εκεί βεβαίως, υπάρχει ο "κίνδυνος" ο κόσμος να αγαπήσει τόσο πολύ το "Γ" που να μη θελήσει να περάσει ποτέ στο "Β". Αλλά στα τεχνητά δίπολα (πχ. κεφάλαιο vs εργάτες), οποιοδήποτε σύστημα "Γ" ως αυτόνομο σύστημα, είναι αυτόματα και "οπορτουνιστικό/ρεφορμιστικό κλπ." Χρησιμοποιώ κομμουνιστικές εκφράσεις, αλλά μην κολλάτε! Απλές λέξεις είναι. Χωράνε μια χαρά και σε άλλα ιδεολογικά λεξιλόγια
3) Βρε συ Johnie, όταν ακούω για "ίσως και αιώνες" (που ΔΕΝ έχουμε) και χωρίς συγκεκριμμένα βήματα αλλα για μια γενικότερη "αφύπνιση" όλων των λαών της υφηλίου προς ένα και μόνο σκοπό και μάλιστα μέσω της τεχνολογίας (του Bill Gates

) που θα ενώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα μέσω της επικοινωνίας όλων με όλους οι οποίοι βα βρούν τρόπο να συνεννοηθούν σε όλα τα επίπεδα, δικαιούμαι να ομιλώ για "ανατριχιαστικές αναλύσεις" (αν όχι για τίποτα χειρότερο);;;
4) Ολίγον off topic: Τόση δαιμονοποίηση της "εξουσίας" πια! Και όταν μιλούσα για ανατροπή της ιδεολογικής αναρχοαριστερής εξουσίας μέσα στα Πανεπιστήμια που δεν επέτρεπε σε κανέναν "δεξιό εθνικιστή=φασίστα

) να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο και να εκθέσει τις αντίθετες απόψεις του γιατί δε με υποστήριξαν οι "αντιεξουσιαστικές δυνάμεις¨του forum, παρα μου είπαν "εγώ δε θα επιτρέψω στο "Χ" ή τον "ψ" να μπει στο Πανεπιστήμιο και να πει τα φασιστικά του"; Υπάρχει δηλαδή η εξουσία ΜΑΣ που είναι καλή και η εξουσία ΤΟΥΣ που είναι κακή;