Τώρα που συμφωνήσατε μια χαρά, είναι ευκαιρία να προσθέσω και την δική μου άποψη.. θυμόμουν ότι κάπου είχα γράψει αναλυτικά τις αντιρρήσεις μου για το όλο θέμα του FRFR και "παίζω direct στην κονσόλα" οπότε έκανα ένα μικρό search και παραθέτω
ότι είχα γράψει, καθώς με εκφράζει ακόμα πλήρως:
====================================================
Παράθεση από: Απόλλων στις 23/03/09, 04:11Eννοείς ότι είσαι αποκομμένος από τον ενισχυτή από πλευράς απόστασης (ο ενισχυτής δεν βρίσκεται δίπλα σου) ή από πλευράς αίσθησης (το σύστημα δεν έχει την ανταπόκριση ενός πραγματικού ενισχυτή); Γιατί ειδικά το τελευταίο το έχω ακούσει και από άλλα άτομα.
Παράθεση από: adr1anos στις 23/03/09, 10:09Κοίτα, σαφώς αυτά που ανέφερες ισχύουν, όταν μιλάμε για καταστάσεις όπου παίζεις κατ'ευθείαν από το PA ειδικά σε live.
1. Από πλευράς απόστασης, σίγουρα ο ήχος προέρχεται από τα κύρια μεγάφωνα, οπότε ακούγεται από "αλλού". Δεν μπορείς να ρυθμίσεις τίποτε μόνος σου (ούτε καν λίγο τα μπάσα για όγκο ανάμεσα στα τραγούδια), έχεις μόνο την πεταλιέρα. Δεν είναι πολύ καλό για αλλαγές που απαιτούνται σε συγκεκριμένα κομμάτια, πρέπει τις αλλαγές να τις έχεις ενσωματώσει στα presets της πεταλιέρας, πράγμα που βέβαια δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει προετοιμασία. Απλά δεν έχεις την ευελιξία της ρύθμισης on-the-fly.
2. Από πλευράς αίσθησης - και θα μείνω λίγο εδώ - είναι το πρόβλημα. Όπως πολύ σωστά είπες το σύστημα δεν έχει την ανταπόκριση ενός πραγματικού ενισχυτή και ειδικά στο feedback (ανάδραση) και τις αρμονικές. Ξέρεις όταν παίζουμε μόνοι μας με τον ενισχυτή απέναντι, η ανάδραση και οι αρμονικές δίνουν ένα καλό αποτέλεσμα ειδικά σε solos. Όταν παίζουμε live με τον ενισχυτή μας, απλά και μόνο το γεγονός ότι είμαστε γυρισμένοι πλάτη προς τον ενισχυτή και κοιτάμε το κοινό, αλλάζει την κατάσταση και πρέπει να έχεις λίγη εμπειρία για να χειρίζεσαι καλά την ανάδραση και τις αρμονικές. Εκεί λοιπόν, θα έχετε δεί και εσείς ότι παίζοντας με ένα καλό λαμπάτο ενισχυτή, με λίγη κατάλληλη τοποθέτηση του σώματος, μπορείς να πετύχεις πολύ καλό αποτέλεσμα στις αρμονικές σου, και σε κάποιοες περιπτώσεις, να αλλάξεις αρμονική, ακόμα και με μία μικρή στροφή του σώματος. Αυτό συμβαίνει διότι ουσιαστικά αλλάζουμε την διαδρομή του ήχου από το μεγάφωνο στην κιθάρα και ενθαρύνουμε την δημιουργία διαφορετικών αρμονικών σε διαφορετικές διαδρομές. Οι περισσότεροι κιθαρίστες δεν μπαίνουν σε ανάλυση του φαινομένου, απλά το γνωρίζουν ενστικτωδώς και το χρησιμοποιούν κατάλληλα, ενώ το βιώνουν σαν μία ακόμα χρήσιμη παράμετρο ελέγχου που προσφέρει αμεσότητα και ευχαρίστηση.
Εδώ είναι που μας το χαλάνε τα PA. Πρώτον όντας μακριά και ψηλά, δεν δίνουν καλή αίσθηση του δικού μας ήχου και δεν προσφέρονται για ανάδραση. Δεύτερον, η αλλαγή αρμονικών είναι πρακτικά αδύνατη, διότι ο ήχος παράγεται από πολλά σημεία και όχι ένα, οπότε η αλλαγή διαδρομής δεν λειτουργεί καλά. Τρίτον, όπως ξέρετε, οι ηχολήπτες απαιχθάνονται την ανάδραση (και σωστά διότι καίει μηχανήματα στα άκρα της) και δεν ενθαρύνουν με τις ρυθμίσεις τους την δημιουργία ανάδρασης για να προστατέψουν τον εξοπλισμό τους. Έτσι μένουμε λίγο απομακρυσμένοι και αποστειρωμένοι. Και last but not least, η τυχόν ανάδραση και γενικά η συμπεριφορά των τρανζιστοράτων ενισχυτών του PA, δεν έχει καμμία σχέση με τις δυναμικές και την πολυσχιδή ανάδραση του λαμπάτου ενισχυτή μας.
Βέβαια, το κοινό, αντίθετα από εμάς, απολαμβάνει έναν post production ήχο ολοκληρωμένο, καλά ρυθμισμένο και πειθαρχημένο, σε αρμονία με τα υπόλοιπα όργανα, γεγονός που είναι καλό. Για αυτό μίλησα για διαφορά απόλαυσης μεταξύ ημών και του κοινού.
Τελικά όμως ο ήχος μπορεί να είναι "πειθαρχημένος" αλλά για πολλούς κιθαρίστες αυτή η αμεσότητα είναι μέρος της διασκέδασης τους και κατ' επέκτασιν μέρος της δημιουργικότητας που βάζουν κατά την στιγμή της εκτέλεσης, άρα και του καλού αποτελέσματος που θα μεταδώσουν στο κοινό.
Όλα τα ανωτέρω αναιρούνται με τα αυτοενισχυόμενα PA μεγάφωνα/monitors, που είναι πλάι μας και τα ελέγχουμε εμείς, γιαυτό πιστεύω ότι αποτελούν μία πολύ καλή λύση FRFR για πεταλιέρα. Λείπουν οι δυναμικές του λαμπάτου, αλλά έχεις την πεταλιέρα να σου δίνει το 100% του αποτελέσματος σου, με έλεγχο, καλή ανάδραση και αμεσότητα.
Μου ταιριάζει σαν στύλ ή σαν πρακτική? Για ένα μεγάλο διάστημα ήταν ένα καλό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον ταξίδι, που άνοιξε το ταβάνι και φάνηκαν τα αστέρια αναφορικά με την πεταλιέρα μου. Αλλά εγώ προσωπικά δεν το διάλεξα σαν μόνιμη λύση.
============================================================================
Για όσουν ενδιαφέρθηκαν για το θεμα αυτό, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε ενδιαφέρον υλικό στο αρχικό σχετικό ποστ:
FRFR (Flat Response, Full Rate)