Δεν έχεις sustain διότι έχεις κάνει ανάποδες ρυθμίσεις από αυτές που το παράγουν. Δεν μπορείς να παίζεις clean και στο low gain input και να περιμένεις να έχεις sustain. Από που θα προέλθει? Με αυτές τις ρυθμίσεις δεν θα σε βοηθήσουν ούτε τα πετάλια ούτε κάποιο compressor το οποίο btw δεν παράγει sustain από μόνο του, απλά ευνοεί τις συνθήκες που το παράγουν.
Για να έχεις sustain πρέπει να υπάρχει ανάδραση από τον ενισχυτή στην κιθάρα. Η ανάδραση αυτή πρέπει σαφώς να είναι κάτω από το όριο του μικροφωνισμού, αλλά πρέπει να υπάρχει για να συντηρεί εν μέρει την δόνηση των χορδών. Sustain άπειρο μπορεί να επιτευχθεί σε όλες τις εντάσεις αρκεί να καταλαβαίνεις τις αρχές που το παράγουν και να κάνεις τις σωστές ρυθμίσεις.
Το sustain παράγεται κυρίως από το gain της αλυσίδας μετά από την κιθάρα. Στάδια που καθυστερούν τον ήχο όπως ψηφιακά στάδια επεξεργασίας, μειώνουν το sustain και επηρρεάζουν αρνητικά την αμεσότησα της ανάδρασης, χωρίς όμως να είναι απαγορευτικά. Όσο πιο καθαρή (αναλογική) γενικά είναι η αλυσίδα, τόσο πιο χρηστικό είναι το sustain.
Κάποιοι ενισχυτές (οι καλοί και συνήθως ακριβοί) κάνουν την διαδικασία αυτή πιο εύκολη, δηλαδή παράγεται χρήσιμο sustain σε ένα εύρος εντάσεων (οι λαμπάτοι γενικά είναι έτσι, χωρίς να πάμε σε λεπτομέρειες της σχεδίαση του καθενός) χωρίς να περνάμε ξαφνικά και ανεξέλεγκτα σε μικροφωνισμό.
Αντίθετα το λιγότερο χρηστικό sustain έχει μία δυστροπία και εκεί που αρχίζεις να χαίρεσαι την ανάδραση και το sustain που σου προσφέρει, ξαφνικά μπορεί να περάσει σε μικροφωνισμό και να σε κάνει να σταματήσεις την νότα σου και να αλλάξεις παίξιμο (ή/και ένταση) που είναι μεγάλο σπάσιμο (αρκετοί τρανζιστοράτοι ενισχυτές έχουν αυτή την συμπεριφορά). Το ίδιο συμβαίνει όταν έχεις πολύ ψηφιακή καθυστέρηση στην αλυσίδα, ειδικά από πετάλια υψηλού latency - με χαμηλή υπολογιστική ισχύ ή/και αλγορίθμων κακής ποιότητας.
Για να φτιάξεις το sustain σου σε κάθε ένταση:
1. Διάλεξε την ένταση που θέλεις να παίζεις.
2. Καθάρισε την αλυσίδα όσο μπορείς περισσότερο. Ιδανικά μείνε μόνο με τον ενισχυτή
3. Άρχισε να αυξάνεις το gain πρώτα από τον ενισχυτή και μετά από πετάλια/πεταλιέρες μέχρι η κιθάρα να μικροφωνίσει όταν δεν ακουμπάς τις χορδές.
4. Συνέχισε να αυξάνεις το gain, ώστε όταν ακουμπάς μόνο με το αριστερό μία χορδή στο τάστο, (χωρίς να την κτυπάς με το δεξί) να παράγεται ήχος που να έχει διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων, και ιδανικά να συνεχίζει για πολύ χρόνο, με τάση να περνάει στην πρώτη αρμονική (μία οκτάβα πάνω).
5. Ξεκίνα να παίζεις και σε κάθε σημάδι έντονου μικροφωνισμού μείωνε λίγο το gain.
6. Από εκεί ναι πέρα, για τον έλεγχο του sustain θα χρησιμοποιείς το volume της κιθάρα σου. Θα πετύχεις μία χρυσή τομή όπου το παίξιμο είναι απόλαυση και χαίρεσαι να ακούς την κιθάρα και τον εξοπλισμό σου.