Vegos finally presents the ultimate add-on for ZOOM G3
Οι κάτοχοι του ZOOM G3 θα έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει μια δυσκολία στην αλλαγή από patch σε patch.
Ενώ είναι υπερβολικά εύχρηστο, έχοντας 3 ποδοδιακόπτες για τα 3 εφέ που φαίνονται στις οθόνες, και 3 σειρές από 3 ρυθμιστικά για το κάθε εφέ, η αλλαγή από patch σε patch είναι υπερδύσχρηστη.
Θα πρέπει είτε να σκύψεις και να το κάνεις με τα δάχτυλα, είτε να κρατήσεις πατημένους 2 ποδοδιακόπτες για αλλαγή δεκάδας, ή έναν και μετά άλλον για αλλαγή από ένα patch σε άλλο.
Από την πρώτη μέρα που το πήρα μου είχε κάνει εντύπωση ο βαθμός δυσχρηστίας. Ψάχνοντας στο ιντερνέτε, εντόπισα αρκετούς ξένους με το ίδιο πρόβλημα.
Αρκετοί είχαν κάνει ένα κλασσικό mod που κυκλοφορεί:
Πρόσθεσαν ένα jack και εξωτερικούς ποδοδιακόπτες (αρχικά τους είχαν παράλληλα με το Patch Up/Down, μέχρι που άλλαξε σε Version 2 και έπρεπε να βραχυκυκλώσουν και το tap, κλπ κλπ κλπ κλπ).
Αυτό που είχα δει από την Day 1, ήταν ότι το ZOOM ανταποκρίνεται σε midi μηνύματα. Όμως το midi που έχει είναι over usb. Έτσι ή θα έπρεπε κάποιος να πάρει ένα MIDI Controller και ένα MIDI USB HOST blackbox (~ 175$ απ' ότι είχα δει παλιότερα), είτε να χρησιμοποιεί ένα PC που θα έχει μια USB 2 Midi κάρτα της πλάκας κλπ. Ογκώδεις κατασκευές και μη φορητές.
Κάνοντας λίγο sniffing στο MIDI over USB είδα ότι το ZOOM ανταποκρίνεται στα "Program Change" midi μηνύματα, και έτσι είναι εφικτό να μετακινηθείς άμεσα σε όποιο patch θες.
Το παίδεψα λίγο, και κατέληξα στην εξής υλοποίηση:
MIDI control for the ZOOM G3(Σημείωση: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά ακολουθούν στο τέλος)
Ένα ποτενσιόμετρο, όπου η μία του άκρη είναι το patch A0 και η άλλη το J9.
Υπεργρήγορη αλλαγή δηλαδή μεταξύ patches.
Οπότε, προχώρησα λίγο παραπέρα, στην δεύτερη έκδοση:
USB Midi Controller (v.0.02a)Μια οθονούλα, 5 πλήκτρα.
Αριστερά/Δεξιά: Ορίζει σε ποιο patch θα μετακινηθούμε (-/+ 1) αλλά δεν το αλλάζει.
Select: Αλλάζει στο ορισμένο patch.
Πάνω/Κάτω: Αλλάζει στο επόμενο/προηγούμενο patch.
Το σκεπτικό μου είναι ακόμα λίγο διαφορετικό. Να υπάρχουν μερικοί διακόπτες (2-3 κλπ) οι οποίοι θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένο patch, σαν μνήμες.
Η υλοποίηση / Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Θέλησα να φτιάξω κάτι το οποίο θα είναι μικρό, φορητό, θα τρέχει από μπαταρίες και δεν θα επέμβω στα εντόσθια.
Να είναι κάτι universal, να αξιοποιεί το MIDI over USB και να μπορώ να το χρησιμοποιήσω και με άλλες συσκευές.
Έχοντας αρκετό στοκ από διάφορα, κατέληξα στα εξής:
Arduino Uno (~10$)
USB Host Shield v2.0 (~10-15$)
LCD/Keypad Shield (~5-10$)
Το μαραφέτι προγραμματίστηκε ως εξής:
Εμφανίζει 2 γραμμές στην οθόνη, το τρέχων patch (το οποίο αλλάζει με τα πάνω/κάτω απευθείας) και το επιθυμητό patch (το οποίο αλλάζει με το αριστερά/δεξιά). Το επιθυμητό patch ενεργοποιείται με το select.
Ο κώδικας είναι σχετικά απλός και βρίσκεται εδώ:
https://github.com/vegos/ArduinoMIDIΣτην ουσία, αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα MIDI μήνυμα (2 bytes) και να το στείλουμε μέσω του USB σε MIDI μορφή. Ευτυχώς, ένας καλός κινεζούλης (?) είχε φτιάξει ένα library.
Αυτό που προσπαθούσα να δω, είναι να "διαβάζω" το ZOOM, προκειμένου να γνωρίζω όλες τις πληροφορίες, αλλά δυστυχώς αυτό 99,9% γίνεται με κάποιο proprietary πρωτόκολλο, και όχι με MIDI μηνύματα. Δεν έχω το χρόνο προς το παρόν να δω τι στέλνει/λαμβάνει κλπ, κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως το προχωρήσω.
Πάντως, προς το παρόν, με μια φθηνή κατασκευή και με μερικούς ποδοδιακόπτες μπορούμε πχ να μετακινούμαστε σε συγκεκριμένες "μνήμες" (patches) ή στον προηγούμενο ή στο επόμενο κλπ.
Η ταχύτητα είναι υπερβολικά γρήγορη. Έχω "κόψει" την ταχύτητα με delay μεταξύ της αποστολής των midi μηνυμάτων. Απ' ότι είδα, ακυρώνοντας τα, πάει σε ms από το Α0 στο Ι9
Τέλος, το επόμενο κομμάτι είναι να προσθέσω ένα κλασσικό midi βύσμα, όπου η συσκευή θα κάνει παράλληλα και μετατροπή των USB MIDI -> Σειριακά MIDI και αντιστρόφως (οπότε και θα μπορεί να συνδεθεί επάνω απευθείας κάποια midi πεταλιέρα ή οτιδήποτε).
Ο κώδικας είναι νομίζω αρκετά απλός και κατανοητός.
ΥΓ1: Λόγω conflict των pins του USB Host Shield και του LCD Host Shield, έχω κάνει μερικές αλλαγές στην συνδεσμολογία. Φαίνονται στον κώδικα αναλυτικά.
ΥΓ2: Το USB Host Shield δεν είναι ικανό να τροφοδοτήσει το ZOOM μέσω του USB. Θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί πρώτα το ZOOM, και μετά να συνδέσουμε το USB καλώδιο.
ΥΓ3: Δεν έχει ΥΓ3

Αλλά δε μου άρεσε να έχει μόνο ΥΓ1 & ΥΓ2...