Έψαχνα από καιρό μια κιθάρα σε στυλ Les Paul με P90 μαγνήτες και μέχρι εκείνη τη στιγμή σκεφτόμουν διάφορες πιθανότητες. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, πέτυχα αυτή την κιθάρα στο ebay. Είχα φυσικά ήδη υπόψη μου τις Agile, αλλά όπως έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψιν στο forum, η αγορά από το Rondo Music δεν κρίνεται συμφέρουσα λόγω υψηλών μεταφορικών για Ευρώπη και του επιπλέον κόστους που συνεπάγονται τα τέλη εισαγωγής και ο ΦΠΑ. Μετά από μια γρήγορη έρευνα χαρακτηριστικών, κριτικών κλπ, αποφάσισα να προχωρήσω στην αγορά.
Η πληρωμή έγινε μέσω του Global Postage Programme του ebay, ένα πρόγραμμα που προσθέτει τα τέλη εκτελωνισμού στην αρχική τιμή του προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό ο αγοραστής πληρώνει προκαταβολικά και δεν έχει καμία επιπλέον επιβάρυνση όταν παραλάβει το προϊόν. Ομολογώ ότι είχα κάποιες επιφυλάξεις, καθώς δεν είχα ξανακάνει παρόμοια αγορά και δεν ήξερα αν κατά την παραλαβή θα μού ερχόταν κάποιο άλλο χαράτσι. Όλα όμως κύλησαν ομαλότατα και η κιθάρα έφτασε στα χέρια μου πριν λίγες μέρες χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Η τελική τιμή (περίπου 500 δολλάρια) είναι εξαιρετική αν σκεφτεί κανείς ότι η κιθάρα αυτή κοστίζει 439 δολλάρια καινούργια από το Rondo Music, και εγώ την πήρα ελαφρά μεταχειρισμένη μαζί με μια ποιοτική σκληρή θήκη.
Όσον αφορά στην κιθάρα, κατ’ αρχήν φαίνεται καλοφτιαγμένη και εμφανισιακά είναι πολύ όμορφη. Το σώμα είναι αρκετά παχύ (περίπου 5 εκατοστά στα άκρα) και είναι φτιαγμένο από συμπαγές μαόνι. Το flame maple top είναι καταπληκτικό και σε συνδυασμό με το cherry sunburst χρώμα δίνει μια πολύ κλασσική όψη στην κιθάρα. Μεταξύ μας, θα προτιμούσα κάτι σε tobacco burst ή έστω honey burst, αλλά ας μην είμαστε και πλεονέκτες. Το top, όπως και το headstock, έχει πολλαπλό binding που είναι μια διακριτική αλλά κατά τη γνώμη μου ευπρόσδεκτη αισθητική παρέμβαση. Η ταστιέρα είναι από έβενο, ίσως όχι της καλύτερης ποιότητας, αλλά και πάλι έβενος σε αυτή την τιμή είναι ούτως ή άλλως πλεονέκτημα. Τα δε inlays από αληθινό abalone είναι πολύ εντυπωσιακά. Γενικά πρόκειται για ένα πολύ ωραίο και προσεγμένο όργανο, χωρίς να είναι υπερβολικό. Σημειωτέον ότι η κιθάρα είναι πράγματι σε πολύ καλή κατάσταση. Φαίνεται δηλαδή ότι δεν είναι ολοκαίνουργια, καθώς έχει μερικά σημαδάκια, κυρίως στο πίσω μέρος του σώματος, αλλά είναι πράγματα που γίνονται αντιληπτά μόνο σε απόσταση μερικών εκατοστών από την κιθάρα. Εκτός από αυτά δεν φαίνεται να έχει κανένα σημαντικό πρόβλημα ή φθορά.
Σαν αίσθηση η κιθάρα είναι πολύ ικανοποιητική. Αν και η περιγραφή ανέφερε ότι το βάρος είναι 10 λίβρες (περίπου 4,5 κιλά), η ζυγαριά έδειξε ότι η συγκεκριμένη ζυγίζει γύρω στα 4,2 κιλά και με διαφορά βαρύτερη από όλες τις άλλες μου κιθάρες. Παρά το γεγονός ότι θα θεωρούσα αυτό το βάρος αρκετά μεγάλο, στην πράξη η κιθάρα δεν είναι καθόλου άβολη, ίσως λόγω μεγέθους καθώς έχω συνηθίσει στις tele. Το μπράτσο υποτίθεται ότι είναι μάλλον λεπτό (η περιγραφή λέει γύρω στα 19.5 χιλιοστά στο πρώτο τάστο αλλά η δική μου μέτρηση το έβγαλε κάπου μεταξύ 20 και 21) και στην πράξη είναι καλύτερο και πιο άνετο απ’ ό,τι περίμενα. Η ταστιέρα είναι ελάχιστα πιο επίπεδη από μια κλασσική Les Paul (13,7 αντί για 12). Αυτό είναι για μένα το πρώτο (ας πούμε) αρνητικό, καθώς προτιμώ ταστιέρες με πιο χαμηλό radius, αλλά για τόσο μικρή διαφορά δεν τίθεται ζήτημα. Με δεδομένα τα παραπάνω πάντως, το μπράτσο δεν είναι άσχημο και από την πρώτη επαφή μού φάνηκε αρκετά βολικό (ευτυχώς δηλαδή, γιατί με προβλημάτιζε το συγκεκριμένο σημείο), καθώς το σχήμα του έρχεται προς το "D" και δίνει μια πιο γεμάτη αίσθηση στο χέρι. Κατά τα άλλα, το nut είναι από tusq και ιδιαίτερα καλοκομμένο, τα saddles στη γέφυρα είναι Graphtech string savers, ενώ τα κλειδιά είναι Grover. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την περιγραφή, αυτό το μοντέλο έχει αναβαθμισμένα ηλεκτρικά (επιλογέα μαγνητών, ποτενσιόμετρα και καλωδίωση) και μεταλλικά μέρη σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις.
Ο ήχος είναι πολύ καλός για μια κιθάρα των 300 λιρών, και το λέω εν πλήρη γνώση ότι πλέον υπάρχουν ποιοτικότατα όργανα σε αυτή την κατηγορία τιμής. Οι Alnico μαγνήτες δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, δίνουν όμως σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό που θα περίμενε κανείς. Κλασσικό ήχο Ρ90 με αρκετή από την καθαρότητα ενός single coil μαγνήτη, αλλά με πολύ καλή απόκριση όσο ανεβαίνει το gain. Ο bridge είναι απροσδόκητα πριμαριστός με το tone στο 10, ενώ γύρω στο 5-6 ο ήχος ισορροπεί συχνοτικά και γίνεται πιο ευχάριστος. Ο neck μαγνήτης είναι πιο γεμάτος και ζεστός, ίσως με μια ιδέα μουντάδας, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Είναι κάτι που αντισταθμίζεται εύκολα με τις ανάλογες ρυθμίσεις του ενισχυτή. Στη μεσαία θέση έχουμε ένα πολύ ωραίο ηχητικό πάντρεμα των δύο μαγνητών που μετά από τις ρυθμίσεις του ύψους και του tone δίνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των μαγνητών. Ίσως η καλύτερη από τις τρεις θέσεις...
Λόγω πάχους του σώματος και συνολικού βάρους, η ένταση και η διάρκεια του ήχου είναι απίστευτη και θα ομολογήσω με κάποια λύπη ότι αφήνει τις αγαπημένες μου Cort M600 πολύ πίσω. Ειδικά ως προς την ένταση, χρειάστηκε να κατεβάσω λίγο τους μαγνήτες για να τη φέρω σε πιο ανεκτά επίπεδα. Προφανώς η διαφορά βάρους μεταφράζεται σε αρκετά σημαντική διαφορά στον ήχο. Το αποτέλεσμα είναι η κιθάρα να ροκάρει ανηλεώς με τη βοήθεια μιας καλής δόσης gain και φαίνεται να συμπαθεί πολύ τα overdrive πετάλια. Και φυσικά όσο ανεβαίνει το gain, αυξάνει ανάλογα και το sustain με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ηχητικά είναι φανερό ότι το δυνατό της σημείο βρίσκεται στο crunchy έως αρκετά βρώμικο εύρος, καθώς (όπως ήταν αναμενόμενο) ο καθαρός ήχος δεν μπορεί να συγκριθεί με μια tele. Δεν μπορώ πάντως να μην αναρωτηθώ πώς θα αποδίδει με μια αναβάθμιση μαγνητών, και αυτό είναι κάτι που ίσως επιχειρήσω στο μέλλον.
(Συνεχίζεται...)