Ψιλοάσχετο ίσως... αλλά πολύ θα ήθελα να έχω σε ένα δωμάτιο κάποιους που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την υπεροχή των όποιων Fender, Gibson κλπ σε σχέση με τα πιο φτηνά αντίγραφα και να τους υποβάλω σε ένα "τυφλό" τεστ όπου θα πρέπει να ξεχωρίσουν ποιά κιθάρα παίζει χωρίς να την βλέπουν. Κάτι ανάλογο να ήθελα να κάνω με όσους υπερθεματίζουν σχετικά με το πόσο ασύγκριτα καλύτεροι είναι οι λαμπάτοι
Απολλωνα το να καθομαστε και να συγκρινουμε φτηνα αντιγραφα μεταξυ τους και να βγαζουμε ο καθ ενας τα συμπερασματα του, ειναι θεμιτο.
Το να συγκρινουμε ομως φτηνα αντιγραφα με το πρωτοτυπο αυτο καθ εαυτου περικλειει κινδυνους αστοχιας γιατι ο ανθρωπος οπως θα ξερεις ειναι φουλ υποκειμενικο ον (ο καθ ενας το μακρυ του και το κοντο του δηλαδη).
Οταν συγκρινουμε δυο κιθαρες τις οποιες εχουμε μπροστα μας, τις συγκρινουμε παντα στα καθαρα, και αν θελουμε μετα και στα βρωμικα, αλλα πρωτα στα καθαρα.
Το οτι οι επωνυμες μαρκες ειναι υπερτιμημενες, να το σεβαστω και να το παραδεκτω.
Εχουν διανυσει ομως μεγαλο δρομο για να γινουν επωνυμες και δεν πρεπει να ισοπεδωνουμε τα παντα.
Το 90% των Ελληνων και διεθνων καλλιτεχνων (επωνυμων και μη) πλην των ματαλαδων, δουλευουν μια απο τις δυο αυτες μαρκες που προανεφερες. Εγω παντως προχτες αγορασα μια blade και δηλωσα οτι ειναι η καλυτερη στρατο που εχω παιζει μεχρι τωρα, ακομα καλυτερη και απο την στρατο του 64 του πατριωτη μου εδω Παυλου Ταλαρου που χαθηκε νεος απο εμφραγμα πριν πολλα χρονια, και ηταν ενας απο τους δασκαλους μου.
Οσο για τους ενισχυτες.
Οι λαμπατοι με τους τρανσιστορατους εχουν μεταξυ τους τεραστιες διαφορες. Και διαφορες ουσιας.
Λεμε οτι ενας λαμπατος 20 βατ εχει ιδια ενταση με εναν 60αρη solid state. Ειναι λαθος αυτο, και αν παρεις εναν 50/αρι λαμπατο και εναν 50/αρι solid, τους ανοιξεις τερμα και βαλεις ενα ντεσιμπελομετρο, θα μετρησεις ιδια ακριβως ισχυ (το χω κανει και το ξερω)
Τι παιζει λοιπον και γιατι πιστευω οτι ειναι αστοχη μια συγκριση γενικα των δυο σχολων (ειδικα για συγκεκριμενες χρησεις ναι)
Εχεις ενα ενισχυτη τρανζιστορατο 50 βατ, και παιζεις με αυτο σε ενα μαγαζι με 500 ατομα μεσα.
Το μηχανημα ειναι οριακο.
Σε καποια στιγμη λοιπον καποια περασμενη ωρα, θα μπουσταρεις και θα βγεις μπροστα να σολαρεις κατι. Και θα πεις επαιξα τωρα η δεν επαιξα??
Αυτο που θα παιξεις θα χαθει μεσα στην παραμορφωση στα παρασιτα και στο θορυβο του μαγαζιου. Ειναι αποδεδειγμενο αυτο.
Τι συμβαινει λοιπον??!!
Ο solid state ενω μιλαει για 0,00000.....παραμορφωση, στα φουλ ολα τα peak του τελικου περνανε στο μεγαφωνο και δημιουργουν αυτη την χαοτικη κατασταση.
Συμπερασμα λοιπον, δεν πρεπει κανεναν solid state να τον ανοιγεις φουλ αλλα το πολυ μεχρι το 7 (2/3 της ισχυος) και πολυ λεω. Αρα για το μαγαζι αυτο με τα 500 ατομα θες ενα μηχανημα αυτου του τυπου 80 βατ και πανω.
Ερχομαστε τωρα στη λαμπα.
Με τον λαμπατο τον πενηνταρι στη δυσκολη αυτη στιγμη ο ενισχυτης το σολο σου θα το "καρφωσει" και γιατι??!!
Ενω ο λαμπατος θεωρητικα εχει μεγαλυτερη παραμορφωση, εν τουτοις ο μετασχηματιστης εξοδου καθαριζει το σημα απο ολα τα peak και τα παρασιτα και το αποτελεσμα ειναι να εχεις ηχο καρφι με τεραστια κατευθυντικοτητα.
Μπορεις να παιξεις με λιγα λογια με την ενταση στο φουλ και θα ακουγεσαι και καλυτερα ακομα μπορω να σου πω, ενω με το solid απλα ....δεν θα ακουγεσαι.
Αυτη ειναι η μεγαλη προσφορα του μετασχηματιστη εξοδου στους λαμπατους ενισχυτες, και συν την διαυγεια που σου δινει η ελεγχομενη και ομαλη διαδρομη των ηλεκτρονιων μεσα στις λαμπες, καθιστουν τους λαμπατους ενισχυτες ανεκτιμητους και κυριως για αυτους που παιζουν επαγγελματικα.
Οι τρανζιστορατοι ομως ειναι καλυτεροι για το σπιτι και για ενα σωρο αλλες δουλειες.
Δεν πρεπει να συγκρινουμε ανομοια πραγματα.
Υπαρχουν παντως και τρανζιστορατοι ενισχυτες με μετασχηματιστες εξοδου, οχι ομως για κιθαρες αλλα κυριως για μεγαλες επαγγελματικες δουλειες.
Χωρις να θελω να σε ειρωνευτω αν μπορεις να ακουσεις διαφορα απο μια Semi Hollow Gibson με μια Semi Hollow Epiphone ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΛΑ ΜΙΝΟΡΕ, τοτε μπορω μετα βεβαιοτητας να πω οτι εισαι μια (καλοδεχουμενη) ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ για το φορουμ μας
Εχει πολυτελειες το φορο μας φιλε μου, και αλλη μια θα ηταν αυτο που λεμε... "πολυτελεια". Ευχαριστω δεν θα παρω...
Αν δεν μπορει καποιος να καταλαβει οτι το "ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΛΑ ΜΙΝΟΡΕ" ειναι σχημα λογου και το πεταει σαν επιχειρημα....λυπαμαι.