Ξερεις, πολυ περιεργο, αλλα ακριβως αυτο συζηταγα χθες με εναν φιλο.
Του ελεγα μαλιστα οτι κατα το 2004 ειχα κανει αυτη ακριβως την συζητηση σε "φιλοσοφικο" επιπεδο παντα, περι παγκοσμιοποιησης κτλ
Ειχα θεσει τοτε το ερωτημα, εστω οτι εγω εχω μια αποψη για το πως πρεπει να ναι τα πραγματα ωστε να εχουμε μια πιο δικαιη κοινωνια, ενα καλυτερο κοινωνικο κρατος, καλυτερη εκπαιδευση, καθαρη ενεργεια κτλ και εστω οτι εχω τους πορους που χρειαζονται για να δημιουργησω μια τετοια κοινωνια.
Το θεμα μου λοιπον ειναι πως θα καταφερεις να πεισεις ολο τον παγκοσμιο πληθυσμο να σε ακολουθησει στο οραμα σου;
Οι δυσκολιες ειναι τρομακτικες, τα 4/5 του πλανητη εκτος απο φτωχια, εχουν να αντιμετωπισουν τραγικη ελειψη εκπαιδευσης και βεβαια παιδειας, ενω ταυτοχρονα χρονια εθνικα μιση και (κυριως) θρησκευτικες πεποιθησεις (που σε αρκετες περιπτωσεις φτανουν τα ορια του φανατισμου), θα ειναι τεραστια εμποδια στην προσπαθεια για ενωση του ανθρωπινου γενους.
Προσωπικα, σκεφτομαι πως για να καθοδηγησεις τους ανθρωπους απο ενα μοντελο που ηδη υπαρχει και ειναι για τα καλα εδραιωμενο σε ολες τις μορφες της καθημερινοτητας, σε καποιο αλλο εντελως διαφορετικο μοντελο (ασχετα αν το καινουριο μοντελο ουσιαστικα θα ειναι οντως καλυτερο απο το προηγουμενο) και βεβαια μιλαω για επιπεδα παγκοσμιας αλλαγης και οχι τοπικης/εθνικης, θα πρεπει ειτε να ασκησεις την δυναμη σου με την βια (πραγμα καθολου παραγωγικο) ή να δημιουργησεις στρατηγικες συνθηκες μεσα απο τις οποιες θα "αναγκασεις" τον πληθυσμο να ζητησει ο ΙΔΙΟΣ ενα νεο μοντελο, πιο δικαιο, πιο κοινωνικο, οχι βαναυσο κτλ. Οταν ο κοσμος το ζητησει μαζικα και παγκοσμια, τοτε εχεις πετυχει τον σκοπο σου και το μονο που μενει να κανεις ειναι να εδραιωσεις την οποια μορφη διακυβερνησης εχεις στο μυαλο σου.
Ας εξετασουμε τον 2ο αυτο τροπο...
Με ποιον τροπο λοιπον εξαλειφεις τα εθνικα μιση, τις θρησκευτικες πεποιθησεις κτλ;
Να το επιβαλλεις ειναι ενας τροπος, αλλα κατ'εμε αυτος ο τροπος ειναι καταδικασμενος στην αποτυχια... Παντα θα υπαρχουν οι "πατριωτες" των χωρων (αντε να πεισεις εναν εθνικιστη οτι ενας Τουρκος μπορει να ειναι φιλος του) καθως και οι "πιστοι" των θρησκειων (αντε πες σε εναν φανατικο Χριστιανο οτι η κορη του παντρευεται Μουσουλμανο) που θα εχουν αντιθετη γνωμη και πολυ πιθανον να μην αρκουνται απλα στην αντιθετη γνωμη.
Ενας αλλος τροπος, ειναι να κανεις μια "αναγκαστικη" αναμειξη πληθυσμων ωστε να διασπασεις αυτη την εννοια της Εθνικοτητας (ολες οι φυλες σε καθε χωρα αδιακριτως) η οποια βεβαιως με την σειρα της, εστω και σιγα σιγα, θα αποτελεσει και αναμειξη κουλτουρας, παραδοσεων, πολιτισμου, αντιληψης, ιδεολογιας κτλ. Θελω να πω, αυτο που κατα κυριο λογο φοβαται ο ανθρωπος, ειναι το αγνωστο... Οταν δεν γνωριζεις πως λειτουργει καποιος αλλος, οταν σου ειναι εντελως αγνωστος δηλαδη, ειναι πιθανο να φοβασαι γενικοτερα τις πραξεις του, ιδεες του, εθιμα του, ειδικα αν αυτος ο τροπος ζωης του ειναι εντελως διαφορετικος απο τον δικο σου κτλ.
Αρα ενας καλος τροπος για να ξεπεραστουν αυτοι οι φοβοι, ειναι η συμβιωση ανακατεμενων πληθυσμων και κουλτουρας, ωστε ολοι να εκτιθενται σε αλλους πολιτισμους, εθιμα, κουλτουρα κτλ.
Ταυτοχρονα, για να ενωσεις αυτους τους πληθυσμους σε μια "ομαδα" που δεν θα σκεφτονται πλεον ατομικα (ειτε Εθνικα, ειτε θρησκευτικα κτλ), πρεπει να εχεις να τους αντιπαραβαλεις εναν "εχθρο" απεναντι στον οποιο ολοι να θελουν να ενωθουν.
Ενας καλος εχθρος παγκοσμιος, τον οποιο θα αναγνωριζανε ευκολα οι πληθυσμοι, ειναι το κεφαλαιο και η πλουτοκρατια που επι χιλιετιες ουσιαστικα καταδυναστευει ολους τους υπολοιπους. Αρα εχεις και τον εχθρο σου τωρα, παμε παρακατω...
Ποιος θα ειναι ο "καταλυτης" που θα επιτρεψει σε αυτη την ενωση πληθυσμων να δημιουργηθει η απαιτηση για ενα καινουριο συστημα;
Οπως ειπα η επιβολη με βια δεν νομιζω να λειτουργησει, τουλαχιστον οχι μακροπροθεσμα...
Εδω λοιπον, φτανω στο συμπερασμα, οτι ενας πολυ ουσιαστικος τροπος ενωσης του πληθυσμου, ειναι να κανεις ΟΛΟΥΣ να εχουν να αντιμετωπισουν τα ΙΔΙΑ προβληματα και μαλιστα οσο αυτα τα προβληματα ειναι αμεσης επιβιωσης, τοσο πιο ευκολο θα ειναι να ταυτιστουν οι πληθυσμοι μαζικα με αυτα τα κοινα προβληματα.
Με λιγα λογια, αν στερησω μαζικα δικαιωματα, αν φερω ολους σχεδον στα ορια της φτωχειας, αν ολοι ανησυχουν για το αυριο, για το περιβαλλον κτλ, για την ζωη τους την ιδια, τοτε θα εχω κανει ενα μεγαλο βημα προς την πραγματικη παγκοσμιοποιηση, που για μενα δεν ειναι η οικονομικη παγκοσμιοποιηση, αλλα αυτη της ενωσης λαων, κουλτουρας, ιδεων, αντιληψεων, γνωσεων κτλ.
Ουσιαστικα φερνεις αντιμετωπους ολους με το χειλος της καταστροφης, ωστε να τους αναγκασεις να ΘΕΛΟΥΝ να πανε σε ενα καινουριο συστημα.
Προσοχη, δεν συζηταω περι ηθικης εδω περα, για το αν οι τροποι αυτοι ειναι σωστοι ή οχι, αλλα για το αν ειναι αποτελεσματικοι.
Μηπως λοιπον, οπως λες κι εσυ παππου, τελικα το μεγαλο σχεδιο δεν ειναι καμια οικονομικη υποδουλωση, κανενας ελεγχος φασιστοειδους τυπου, αλλα μεταμφιεζεται σε τετοιον, ωστε να σε αναγκασει να δεχτεις μετα αυτο που κρυβεται απο πισω;
Και ναι, δεν ειμαι καθολου σιγουρος αν τελικα ολα οσα γινονται, γινονται για οικονομικους λογους, για αποκτηση ακομα μεγαλυτερης δυναμης των πραγματικων ηγετων του πλανητη (βλεπε εταιριες και ανθρωποι που τις διοικουν), ή αν γινεται γιατι αυτοι που κινουν τα νηματα, πιστευουν οτι μονο με το να βυθισουν τον πλανητη στην ανεχεια κτλ, μπορουν να μας φερουν αντιμετωπους με τις πραγματικες μας ευθυνες απεναντι στον εαυτο μας, στους συνανθρωπους μας, στο περιβαλλον μας κτλ, και να μας κανουν να θελουμε να αλλαξουμε τα πραγματα προς το καλυτερο...
Θα μου πεις απο την αλλη, ο δρομος για την κολαση ειναι γεματος καλες προθεσεις, και ναι θα συμφωνησω...
Τελικα ομως, ακομα κι αν εσυ παππου ή εγω ειχαμε την οικονομικη δυναμη κτλ, θα μπορουσαμε με πιο "ηθικους" τροπους να ενωσουμε τον πλανητη σε μια οντοτητα που θα προχωρησει ενωμενη;
Αν ναι, ποιοι θα ηταν αυτοι οι τροποι, αν λαβουμε υποψην την διαφορετικοτητα των λαων, θρησκειων, αντιληψεων, κακου παρελθοντος κτλ;
Ισως γινομαι λιγο αιρετικος λεγοντας ολα αυτα και κατα καποιον τροπο ισως φαινεται να αναιρω αλλα που ελεγα πιο πριν, αλλα ειναι απλα μια αποψη "δικηγορος του διαβολου" αν θες και ετσι νομιζω οτι πρεπει ολα να τα βλεπουμε (και απο τις 2 οψεις)