Νομιζω οτι ο xoly εννοουσε οτι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ με οσα μας κανουν θα ειμαστε σαν το Μπαγκλαντεζ και οπως και αυτοι ετσι και εμεις θα συνεχισουμε να ζουμε, πολυ πολυ δυσκολα μεν, αλλα θα επιβιωνουμε δε.
Καταλαβαινω τι λεει, δεν συμφωνω με την αποψη αυτη (εχει ο Θεος), αλλα ειναι ενα κακιστο παραδειγμα μιας και δεν λαμβανει υποψην πραγματα οπως:
Το Μπαγκλαντεζ εχει χαμηλους μισθους, αλλα εχει εξισου φθηνη αγορα (αρα ο καταναλωτης εχει μεγαλυτερη αγοραστικη δυναμη για ενα καλαθι νοικοκυρας)
Το Μπαγκλαντεζ εχει και βιομηχανιες και μεγαλη γεωργικη παραγωγη (σε μερικα προϊοντα ειναι απο τους μεγαλυτερους παραγωγους παγκοσμιως), αρα εχει και δουλειες περισσοτερες αν και σε αθλιες συνθηκες, χωρις δικαιωματα εργατων κτλ.
Οποτε φαινομενικα, αν και μοιαζει με ενα "θαυμα της Ασιας", (απο τριτοκοσμικη χωρα ειναι μεσα στις top υπο αναπτυξη), στην πραγματικοτητα ειναι ακομα μια περιπτωση φτωχου λαου οπου του ορμησανε οι πολυεθνικες. τα χρηματιστηρια και οι διεφθαρμενες κυβερνησεις και τελικα τον εχουν αναγκασει να ειναι υπο ομηρια με μισθους σκλαβων, χωρις δικαιωματα κτλ.
Αυτο με λιγα λογια μπορει να σημαινει υπο αναπτυξη χωρα με βαση τους οικονομικους δεικτες κτλ, αλλα την πραγματικοτητα δεν την δειχνουν οι οικονομικοι δεικτες αλλα η καθημερινοτητα.
Το ιδιο συμβαινει και στην Ελλαδα πανω κατω, οχι με ιδιους μισθους και δικαιωματα κτλ, αλλα εκει θελουν να μας φτασουν.
Οποτε, η φαινομενικη αναπτυξη κτλ μιας χωρας, δεν θα πρεπει να λαμβανεται υποψην μονο απο τους οικονομικους δεικτες και χρηματιστηριακες προβλεψεις (μιας και αυτες δειχνουν μονο τα πιθανα κεδη οσων επενδυουν), αλλα κυριως απο την ποιοτητα του βιoτικου επιπεδου του πληθυσμου αυτης της χωρας. Και εκει το Μπαγκλαντεζ δεν παει καθολου καλα. Ειναι στις top χωρες με διαφθορα, φτωχεια, πεινα και εξαθλιωση, ενω πλεον και οι δουλειες εχουν γινει κατι σπανιο μιας και εχουν κορεστει οι βιομηχανιες.
Κατα τα αλλα, παραδειγμα αντιστοιχο που δειχνει οτι δεν εχει σημασια ποσο πλουσια μπορει να ειναι μια χωρα και ποσο μπορει καποιος να την εκμεταλλευτει, ειναι σχεδον το συνολο της βορειας Αφρικης με χαρακτηριστικοτερο παραδειγμα αυτος της Νιγηριας.
Η Νιγηρια υπο φυσιολογικες συνθηκες ειναι απο τις πλουσιοτερες χωρες του κοσμου, εξαιτιας του ορυκτου της πλουτου, αδαμαντορυχειων, πετρελαιου κτλ. Ο λαος της ομως ειναι απο τους πιο φτωχους και το περιβαλλον της εχει καταστραφει σχεδον ολοκληρωτικα απο τις πρακτικες των πετρεαλαιο-βιομηχανιων (πολυεθνικων κυριως) που το μονο που κανουν ειναι να απομυζουν τον πλουτο της χωρας για ψιχουλα (τα οποια λυμαινονται οι διεφθαρμενες κυβενρησεις και η αυλη τους), εχοντας τακτικες που στρεφονται εναντιον του περιβαλλοντος (αλλα υπερ των κερδων).
Οπως βλεπουμε, η "αναπτυξη", οι οικονομικοι δεικτες και αλλες "εφευρεσεις" των αγορων και του καπιταλιστικου συστηματος, εχουν μονο σαν σκοπο να μπορουν να δικαιολογησουν τις πρακτικες που ακολουθουνται, ετσι ωστε εντεχνως να κρυβουν το πραγματικο προβλημα, που δεν ειναι αλλο απο το αθλιο βιoτικο επιπεδο του απλου λαου.